Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Η Εργασία στο προσκήνιο, του Ηλία Καραβόλια 

Spread the love

Ο Ηλίας Καραβόλιας είναι Οικονομολόγος  με ειδίκευση Γενικής Θεωρίας και Οικονομικής Πολιτικής. Κατέχει Master of Arts από το European Institute of Philosophical  Anthropology

Η πρόσφατη νίκη των ντελιβεράδων κατά εταιρείας-πλατφόρμας είναι η νίκη της παραδοσιακής εργασίας απέναντι στην νέα μορφή εργοδοσίας που κερδίζει απο την ηλεκτρονική διαμεσολάβηση μεταξύ παραγωγού-καταναλωτή( πχ. εστιατορίου-πελάτη). Η απόσπαση της υπεραξίας απο τον εργαζόμενο που κάνει delivery με δικό του μηχανάκι και καύσιμο, είναι η νέα παγιωμένη συνθήκη υπαγωγής της εργασίας στο κεφάλαιο.

Η ταχύτητα με την οποία τρέχουν στους δρόμους οι ντελιβεράδες για να αυξήσουν το πριμ παραγωγικότητας τους (σημ: πολλοί εξ αυτών έχουν μεταπτυχιακές /διδακτορικές σπουδές) είναι η ταχύτητα με την οποία διείσδυσε στην οικονομία η ψηφιακή διαμεσολάβηση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, μεταξύ χώρου παραγωγής του προϊόντος και του καθιστικού του καταναλωτή που κλικάρει την παραγγελία.

Το ουσιαστικό σταθερό κεφάλαιο όλων αυτών των start up εταιρειών με λογισμικά και εφαρμογές σε πλατφόρμες διασύνδεσης προσφοράς/ζήτησης, είναι ουσιαστικά οι users (χρήστες). Γι’ αυτό και η κατακραυγή των χρηστών/καταναλωτών στα social media έκανε την συγκεκριμένη εταιρεία να αλλάξει ρότα ως προς τις συμβάσεις εργασίας.

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε ποιες άλλες σύγχρονες μορφές εκμετάλλευσης θα αντιδράσουν στα υπερκέρδη των τεχνολογικών εταιρειών που χωρίς να παράγουν προϊόν απλά συνδέουν προσφορά με ζήτηση και αποσπούν υπεραξία απο εργαζόμενους/μεταφορείς/τηλεφωνητές κ.α. Και εδώ γεννάται το ερώτημα: για ποιούς έχουμε τελικά δημιουργία αξίας απο την καινοτομία ενός app ή ενός λογισμικού μιας πλατφόρμας; Και κατα πόσο υφίστατι εξόρυξη αξίας απο την παραδοσιακή ανθρώπινη αλυσίδα εργασίας και μόχθου; (βλ.Μazzucato).

Kανείς δεν είναι ενάντια στις καινοτομίες και στην εξέλιξη της ψηφιακής οικονομίας. Αλλά αυτό που συνειδητοποιούν όλοι είναι ότι συμπιέζεται το μισθολογικό κόστος προς όφελος των εταιρικών κερδών. Το καλά κρυμμένο μυστικό πίσω απο τις περισσότερες πλατφόρμες είναι οι χαμηλές αποδοχές όσων εργάζονται στις εφοδιαστικές και αποθηκευτικές αλυσίδες κυρίως και δευτερευόντως όσων χειρίζονται αλγόριθμους και λογισμικά σύνδεσης προσφοράς/ζήτησης…

SHARE
RELATED POSTS
Παγιδευμένοι στα Όνειρα άλλων, του Ηλία Καραβόλια
“Εμβληματικά Έργα”!…, του Γιώργου Σαράφογλου
Οι καιροί και οι καιροσκόποι, του Κωνσταντίνου Μεϊντάνη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.