Ανοιχτή πόρτα

Η αλήθεια σώζει. Αλλά ποια αλήθεια;, του Κωστή Α.Μακρή

Spread the love

Κωστής Α.Μακρής: Είναι ζωγράφος-γραφίστας και συγγραφέας και ασχολείται με το έντυπο, το κείμενο, τη διαφήμιση και την οπτική και λεκτική επικοινωνία.

Κωστής Μακρής

Η αλήθεια σώζει. 

Ποια αλήθεια όμως;

«Σήμερα», έλεγαν οι μανδαρίνοι, «ο Μενγκ Χσιέ ισχυρίζεται το ένα και αύριο το άλλο, το αντίθετο. Όμως είναι αδύνατον να υπάρχουν δυο αλήθειες. Ποιος μπορεί πια να παίρνει στα σοβαρά τον ξεμωραμένο γέρο;»

Στον Δάσκαλο μεταφέρθηκε το πώς μιλούσαν γι’ αυτόν οι νεότεροι και πώς οι μανδαρίνοι. Γέλασε μόνο. Και επειδή οι μαθητές του τον παρακάλεσαν να δώσει μια εξήγηση, είπε: 

«Παιδιά μου, υπάρχει η πραγματικότητα και αυτήν δεν γίνεται να την αγνοήσει κανείς. Αλήθειες Όμως, δηλαδή με λόγια εκφρασμένες γνώμες για το Πραγματικό, υπάρχουν αμέτρητες. Και η καθεμιά τους είναι το ίδιο σωστή όσο και λαθεμένη». 

Περισσότερες εξηγήσεις δεν μπόρεσαν να τον κάνουν να δώσει οι μαθητές του, όσο κι αν πάσχισαν. 

[ Χέρμαν Έσσε (HERMANN HESSE), 1959, Απόσπασμα από το διήγημα «Κινέζικος θρύλος” από το βιβλίο ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟ, σελ. 268, Μετάφραση: ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ, Εκδόσεις Σ. Ι. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ 1994]

Πολλές φορές,  γραπτά ή προφορικά, έχω υποστηρίξει την ύπαρξη πληθώρας αληθειών. Ο λόγος που παραθέτω στην αρχή αυτού του σημειώματος το απόσπασμα από το διήγημα του Hermann Hesse, είναι επειδή περιγράφει με πολύ όμορφο τρόπο αυτά που σκέφτομαι για την «Αλήθεια» ως υποκειμενική ερμηνεία της πραγμα-τικότητας. 

Αφορμή γι’ αυτό το σημείωμα είναι η για πολλοστή φορά επίδειξη ιδιοκτησίας της Απόλυτης και Αδιαμφισβήτητης Αλήθειας από πλήθος ανθρώπων. 

Προβάλλουν πάρα πολλοί άνθρωποι την δική τους θέαση, θεώρηση, ερμηνεία και περιγραφή της Πραγματικότητας ωσάν να μην υπάρχει άλλος τρόπος να θεαθεί, θεωρηθεί, ερμηνευτεί και περιγραφεί η Πραγματικότητα. 

Και μέσα σε όλα αυτά, ζει ανάμεσά μας ―σαν ένα φάντασμα δογματισμού― το ρητό «Η Αλήθεια Σώζει». 

Ποια αλήθεια όμως σώζει, ποιους σώζει και από τι τους σώζει; 

Μήπως η αλήθεια που σώζει είναι μια γνώμη για την πραγματικότητα που έχει περάσει από τις δοκιμασίες της λογικής, της επιστήμης και του αγαθού αποτελέσματος; Και όταν γράφω «αγαθό αποτέλεσμα», εννοώ αγαθό για το κοινωνικό σύνολο, επειδή σε ανθρώπους αναφέρομαι. Και μια γνώμη για την πραγματικότητα μπορεί να έχει αγαθό αποτέλεσμα όταν ενδυναμώνει,  προστατεύει και υπερασπίζεται τα Αγαθά της Ανθρώπινης Κοινωνίας. Κατά την δική μου γνώμη όλα αυτά, εννοείται.

Ως Αγαθά της Ανθρώπινης Κοινωνίας αναγνωρίζω τη Ζωή (και όχι τον θάνατο), την Υγεία (και όχι την αρρώστια), την Ελευθερία (και όχι τη δουλεία), το Δίκαιο (και όχι την αδικία), την Αγάπη (κι όχι το μίσος), την Παιδεία (κι όχι την αμορφωσιά) και την Προστασία του Περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζουν οι Άνθρωποι μαζί με τους υπόλοιπους Γήινους οργανισμούς.

Απάντηση ―εννοείται― δεν έχω παρά μόνο μια ευχή: 

Καλό υπόλοιπο καλοκαίρι, καλό Φθινόπωρο ―όποτε μας έρθει με το καλό― και καλό να σας κάνουν οι αλήθειες που προτιμάτε. 

Κωστής Α. Μακρής

31 Αυγούστου 2023

SHARE
RELATED POSTS
Δημο-πρατία;, του Γιώργου Σαράφογλου
Μια ώρα μπροστά, της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή
Το κρυφό συμβόλαιο της σιωπηρής συνεννόησης, του Ηλία Καραβόλια

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.