Monday, Jun 24, 2024

Υγεία

 Η Ακτινοθεραπεία θεραπεύει αναίμακτα τον καρκίνο, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι Ογκολόγος – Ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής» Το φωτογραφικό λεύκωμα “ΑνθίΖΩ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη.

Η ακτινοθεραπεία είναι βασικός πυλώνας στη θεραπεία του καρκίνου, είναι η κατ’ εξοχήν εξατομικευμένη θεραπεία γιατί σχεδιάζεται και εκτελείται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενή.Η αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη οδήγησε σε μια νέα εποχή όπου η ακρίβεια της ακτινοθεραπείας έχει φτάσει σε επίπεδο χιλιοστού. Έχουμε οπτική επαφή με τον όγκο στόχο την ώρα της θεραπείας, βλέπουμε ακριβώς τι στοχεύουμε, τι θεραπεύουμε, τι προστατεύουμε, έχουμε σε πραγματικό χρόνο πολύτιμες πληροφορίες για την έκβαση της νόσου και δεν αφήνουμε περιθώρια λάθους,διότι από την στιγμή σχεδιάζουμε τη θεραπεία, δεν επεμβαίνει ο ανθρώπινος παράγοντας.  Βασιζόμαστε σε υψηλής ευκρίνειας απεικονιστικές εξετάσεις, διαθέτουμε σύγχρονα μηχανήματα, τεχνογνωσία και σχεδιάζουμε ασφαλείς θεραπείες με χαμηλές παρενέργειες. Έτσι φτάσαμε να εφαρμόζουμε στερεοτακτική ακτινοχειρουργική ακτινοθεραπεία.

Τα οφέλη του ογκολογικού ασθενή

Τα οφέλη του ογκολογικού ασθενή από την ακτινοθεραπεία είναι πολλά και σημαντικά.

Πρώτον, με τα στερεοτακτικά πρωτόκολλα έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των συνεδριών της ακτινοθεραπείας από 35 που ήταν παλαιότερα, σε 1 έως 5, έχει αυξηθεί η αποτελεσματικότητα ενώ οι ασθενείς ταλαιπωρούνται λιγότερο ειδικά όσοι ζουν σε περιοχές μακριά από ακτινοθεραπευτικά κέντρα και η απόσταση τους εμπόδιζε να έχουν τη θεραπεία που τους αξίζει.

Δεύτερον, έχουμε κατορθώσει να αυξήσουμε τον έλεγχο του καρκίνου με ασφάλεια και παράλληλα να μειώσουμε τις παρενέργειες. Να μη ξεχνάμε όμως τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης για την εφαρμογή των στερεοτακτικών και ακτινοχειρουργικών σχημάτων.

Τρίτον, η ακτινοθεραπεία συνοδοιπορεί με όλες τις άλλες θεραπευτικές επιλογές που έχει στη διάθεσή του ο ογκολογικός ασθενής ενώ η ανοσοδιεγερτική δράση της συνδυάζεται εξαιρετικά με την ανοσοθεραπεία.Με την ακτινοθεραπεία αντιμετωπίζουμε με επιτυχία και τους ασθενείς, με τοπικά προχωρημένη νόσο ή μεταστατική νόσο.

«Όπου δεν πάει το νυστέρι, πάει η ακτίνα»

Η ακτινοχειρουργική είναι η κορωνίδα της στερεοτακτικής μεθόδου. Ξεκίνησε να εφαρμόζεται με εξαιρετικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο αλλά επεκτάθηκε και στο υπόλοιπο σώμα.  Για παράδειγμα, στον καρκίνο του πνεύμονα, σε αρχικό στάδιο, όταν ο όγκος είναι χειρουργήσιμος αλλά ο ασθενής δεν είναι χειρουργήσιμος, εξαιτίας άλλων προβλημάτων υγείας ή άρνησης να χειρουργηθεί, η ακτινοθεραπεία δίνει τη λύση θεραπεύοντας με ελάχιστες συνεδρίες 3-5 αναίμακτα τον καρκίνο.Με την ακτινοθεραπεία θεραπεύουμε ένα καρκίνο,  διατηρώντας ανέπαφο το όργανο το οποίο έχει προσβληθεί όπως για παράδειγμα τον λάρυγγα.Η ακτινοθεραπεία αντιμετωπίζει αναίμακτα και τον καρκίνο του προστάτη, με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, ανάλογα εκείνα των χειρουργικών επεμβάσεων, ανεξάρτητα από το στάδιο, την ηλικία και την ανατομική ιδιαιτερότητα του ασθενή.Για τις ακτίνες δεν υπάρχουν δυσπρόσιτοι καρκίνοι. Όπως λέμε εμείς οι ακτινοθεραπευτές: «Όπου δεν πάει το νυστέρι, πάει η ακτίνα».Ελέγχουμε την κίνηση των εσωτερικών οργάνων και ειδικά της αναπνοής.Για παράδειγμα στον καρκίνο του αριστερού μαστού η ακτινοθεραπεία εφαρμόζεται στη φάση της βαθιάς εισπνοής ώστε το ακτινοβολούμενο στήθος να είναι στη μακρινότερη δυνατή απόσταση από την καρδιά.

Η ακτινοθεραπεία όπλο κατά του πόνου

Η ακτινοθεραπεία, εξαλείφει τον πόνο που τόσο φοβάται ο ογκολογικός ασθενής. Θεραπεύοντας το σημείο, ο πόνος εξαλείφεται σε ποσοστό 90% είτε προέρχεται από τα οστά, είτε  από τον εγκέφαλο, είτε από την τοπική εξάπλωση της νόσου.Μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, εξασφαλίζουν στους ασθενείς μου τα καλύτερα αποτελέσματα με τις μικρότερες δυνατές παρενέργειες. Με τις ακτίνες ξεκινά η διάγνωση του καρκίνου και με τις ακτίνες θεραπεύουμε τον καρκίνο. Απόδειξη η αλματώδης αύξηση των αποθεραπευμένων, οι οποίοι μάλιστα απολαμβάνουν και  καλή ποιότητα ζωής. Ο καρκίνος δεν είναι πλέον ανίατη νόσος. Ο αριθμός των αποθεραπευμένων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε θεραπεία και φροντίδα, ξεχωριστά σε κάθε ασθενή.

SHARE
RELATED POSTS
Ναι στο χαμομήλι!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Τί να φάω για να μην πεινάω;, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη
Ιπποφαές το θεραπευτικό, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.