Tuesday, Mar 19, 2024

Υγεία

Η ακτινοθεραπεία αυξάνει τους αποθεραπευμένους στον καρκίνο του ορθού, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη της ακτινοθεραπείας σε συνδυασμό με τις προηγμένες χειρουργικές τεχνικές, προσφέρουν πλέον υψηλότερα ποσοστά αποθεραπευμένων με καρκίνο του ορθού, δηλαδή του τελικού τμήματος του εντέρου και μάλιστα με μειωμένες παρενέργειες.

Στην περιοχή αναπτύσσεται το ένα τρίτο των καρκίνων του εντέρου και έχει την ιδιαιτερότητα να βρίσκεται κοντά στον σφικτήρα.

Ακτινοθεραπεία πριν και μετά το χειρουργείο

Η ακτινοθεραπεία στον καρκίνο του ορθού έχει ρόλο, ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή.

Πριν την χειρουργική επέμβαση η προεγχειρητική ακτινοθεραπεία, έχει σκοπό να συρρικνωθεί ο όγκος ώστε να καταστεί χειρουργήσιμος, να διατηρηθεί ο σφικτήρας ακόμη και σε μικρός όγκους που βρίσκονται όμως χαμηλά, και να διατηρηθεί η φυσιολογική λειτουργεία  του τελικού εντέρου. Η διατήρηση του σφιγκτήρα κυμαίνεται από 39% έως 94%.

Σε ορισμένους ασθενείς, προεγχειρητική ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία, μπορεί να οδηγήσουν σε εξάλειψη του καρκίνου και μια έμπειρη διεπιστημονική ομάδα, ν’ αποφασίσει  την αποφυγή του χειρουργείου, υποβάλλοντας βεβαίως τον ασθενή, σε συστηματικούς ελέγχους.

Η αξιολόγηση πραγματοποιείται με την κλινική εξέταση, μαγνητική τομογραφία  (MRI) ή και διορθικό ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα (EUS). Η προεγχειρητική ακτινοθεραπεία σε ασθενείς με τοπικά προχωρημένο καρκίνο του ορθού σύμφωνα με τις διεθνείς μελέτες έχει ευνοϊκότερα αποτελέσματα.

Η καθημερινή παρουσία των ασθενών με καρκίνο ορθού στο τμήμα ακτινοθεραπείας, επιτρέπει να τους παρακολουθούμε στενά και να τους φροντίζουμε.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, έχει ρόλο η μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία, με στόχο να μειώσει την πιθανότητα υποτροπής του καρκίνου στην περιοχή. Η ακτινοθεραπεία εφαρμόζεται με ακρίβεια την περιοχή του καρκίνου,  προστατεύοντας παράλληλα τους γειτονικούς  υγιείς ιστούς όπως την  ουροδόχο κύστη και το υγιές έντερο και προσαρμόζεται στις ανατομικές ιδιαιτερότητες του ασθενή.

Προηγμένες τεχνικές

Προηγμένες τεχνικές όπως η διαμορφούμενης έντασης ακτινοθεραπεία (IMRT) είναι εφικτή σε όλα στάδια του καρκίνου του ορθού και δίνει τη δυνατότητα κλιμάκωση της δόσης της ακτινοθεραπείας στο καρκίνο στόχο.

Έτσι το θεραπευτικό αποτέλεσμα, το οποίο εξαρτάται από τη συνολική δόση ακτινοθεραπείας, αυξάνεται  με ασφάλεια, χορηγώντας συμπληρωματική δόση ακτινοθεραπείας (simultaneous integrated boost SIB), στον όγκο στόχο του καρκίνου του ορθού ή και σε πιθανούς διογκωμένους λεμφαδένες, θετικούς στην ποζοτρονιακή τομογραφία PET-CT ή στη μαγνητική τομογραφία.

Παράλληλα  μειώνεται και ο  συνολικός χρόνος ακτινοθεραπείας των ασθενών.

Η εμπειρία του ογκολόγου ακτινοθεραπευτή είναι καθοριστική.

Ο συνολικός χρόνος ακτινοθεραπείας σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία είναι 5 εβδομάδες.  Σε ειδικές περιπτώσεις  αρχικά μικρός όγκος, υπολειμματική νόσο του καρκίνου του ορθού και τοπικοπεριοχική  υποτροπή του  καρκίνου, εφαρμόζουμε τοπικά στερεοτακτική ακτινοθεραπεία (SBRT), με τη μορφή σύντομου σχήματος 5 ημερών.

Αρχικά τα καρκινικά κύτταρα  τραυματίζονται ώστε να μην μπορούν να πολλαπλασιαστούν και στη συνέχεια νεκρώνονται και απομακρύνονται φυσιολογικά από τον ίδιο τον οργανισμό μέσω του αίματος.

Υψηλά ποσοστά ίασης

Η έγκαιρη διάγνωση του  καρκίνου του ορθού και ο κατάλληλος συνδυασμός θεραπειών (χειρουργική, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία) επιτυγχάνουν  υψηλά ποσοστά ίασης.

Στα πρώιμα στάδια η πενταετής επιβίωση ξεπερνά το 90% για να περιοριστεί στα προχωρημένα μη μεταστατικά στάδια στο 40%.

Διαθέτουμε σύγχρονα μηχανήματα, τεχνογνωσία και ασφαλείς θεραπείες με χαμηλές παρενέργειες. Μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, εξασφαλίζουν στους ασθενείς μου τα καλύτερα αποτελέσματα με τις μικρότερες δυνατές παρενέργειες. Ο καρκίνος δεν είναι πλέον ανίατη νόσος.  Από τη δεκαετία του ’70 έως σήμερα έχουν εξαπλασιαστεί παγκοσμίως οι αποθεραπευμένοι από καρκίνο. Η ακτινοθεραπεία είναι η κατ’ εξοχήν εξατομικευμένη θεραπεία γιατί σχεδιάζεται και εκτελείται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενή. Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε θεραπεία και φροντίδα, ξεχωριστά σε κάθε ασθενή.

SHARE
RELATED POSTS
Απολαύστε τις υγιεινές τροφές των γιορτών, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Είναι επικίνδυνη η υπνική άπνοια;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Αντιμετωπίζεται η Σκλήρυνση κατά Πλάκας;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.