Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Η άρση του ανορθολογισμού, του Ηλία Καραβόλια 

Spread the love

Ο Ηλίας Καραβόλιας είναι Οικονομολόγος  με ειδίκευση Γενικής Θεωρίας και Οικονομικής Πολιτικής. Κατέχει Master of Arts από το European Institute of Philosophical  Anthropology

CATERING-ΣΥΝΕΔΡΙΑ-ΓΑΜΟΙ-ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

                                  ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ 5085133, ΡΟΔΟΣ 2241069007
                                  ΛΕΩΦ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 24, 85104, ΡΟΔΟΣ 2241005085
                                  3Ο ΧΛΜ ΡΟΔΟΥ-ΛΙΝΔΟΥ, 85132, ΡΟΔΟΣ 2241005080
                                  ΒΕΝΕΤΟΚΛΕΩΝ 37, 85132, ΡΟΔΟΣ 2241037957
                                  ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, 85150, ΡΟΔΟΣ 2241037090

Pane di capo στις Πηγές Καλλιθέας

Ενω ο ιός εξαπλώνεται ξανά επικίνδυνα, παρά τους εμβολιασμούς, η άρση στις πατέντες των εμβολίων δεν αποφασίστηκε για ακόμη μια φορά από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Κάποιοι επιμένουν στην μονολιθική υπεράσπιση του δικαιώματος ιδιοκτησίας -για προϊόντα γενικής διάνοιας και συλλογικής ευφυίας- και κάποιοι παίζουν με την δημόσια υγεία, κυρίως των πληθυσμών στις φτωχές χώρες, με ανελέητο lobbying στους διαδρόμους των υπερεθνικών οργανισμών (που έπρεπε να είναι θεματοφύλακες δημοσίου συμφέροντος και μόνο).

Στην πραγματικότητα όμως η άρση της ευρεσιτεχνίας των εμβολίων δεν θα άλλαζε άρδην το νομικό καθεστώς της πνευματικής ιδιοκτησίας. Δεν θα έχαναν δηλαδή ουσιαστικά τίποτα οι φαρμακοβιομηχανίες !

Και αυτό αξίζει να το καταλάβουμε καλά. Το επισημαίνει ο νομπελίστας οικονομολόγος Στιγκλιτζ (από τον οποίο διδαχθήκαμε πολλά στα δημόσια οικονομικά κυρίως και στην ασύμμετρη πληροφόρηση).

Λέει λοιπόν ότι «στη συμφωνία TRIPS (Treatment Related to Intellectual Property) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προβλέπεται ρητώς τι συμβαίνει με τις πατέντες. Οι εταιρίες δεν χάνουν την πνευματική ιδιοκτησία, αλλά αποζημιώνονται για το ότι κάποιοι άλλοι την χρησιμοποιούν. Είναι μία απόδοση για την επένδυση που έκαναν, είναι κάτι περισσότερο από ένα δίκαιο κέρδος, αλλά δεν είναι σαν να κατέχουν το μονοπώλιο. Εάν τυχόν ενσκήψει νέα πανδημία, θα έχουν και πάλι ισχυρό οικονομικό κίνητρο για να επενδύσουν στο επόμενο εμβόλιo»

Πρέπει να θωρακιστούμε με το εμβόλιο της γνώσης ώστε να «συμμετέχουμε» στην Ιστορία. Κατ’ αρχήν να μάθουμε να διαβάζουμε σωστά. Να διακρίνουμε την γνώση από την απλή είδηση και την πληροφορία από την εικασία. Αν δεν το κάνουμε, δεν θα χτίσουμε το τοίχος ανοσίας από τον ανορθολογισμό, που δυστυχώς «θρέφει» τις μεταλλάξεις περισσότερο από ό,τι η ίδια η πανδημία…

SHARE
RELATED POSTS
Ρόδος: θέλουμε να γίνουμε Πολιτιστική Πρωτεύουσα;, της Τζίνας Δαβιλά
Το τσαντιρλάκι, του Κωστή Α. Μακρή
Άσυλο το…παρεξηγημένο! (Asylum’s misconception), του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.