Υγεία

Ηλιόσποροι: σνακ με αρετές!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων (έναντι Σταδίου ΔΙΑΓΟΡΑΣ), «Πηγές Καλλιθέας»

Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου στο ύψος του ΙΚΑ & Λεωφόρος Κρεμαστής

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

 Υγιεινό και απολαυστικό σνακ για μικρούς και μεγάλους που μπορεί εύκολα να ενταχθεί στην καθημερινή διατροφή είτε στη σαλάτα είτε στα φαγητά είτε σε βουτήματα με ψωμί και ηλιόσπορο.

Οι ηλιόσποροι κατάγονται πό τη Βόρεια Αμερική,  όπου οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν τους σπόρους ως τροφή αλλά και για το λάδι τους. Οι ηλιόσποροι περιέχουν κατά 25%-40% λάδι, πρωτεΐνες, κυτταρίνη, τανίνη, χολίνη, λεκιθίνες, μεθειονίνη, ασβέστιο, μαγνήσιο ,σίδηρο, κάλιο, βιταμίνες Α, Β, Ψ, Ε, Κ και νιασίνη.

Αν και είναι περισσότερο γνωστοί για τη γεύση τους, οι θεραπευτικές ιδιότητες των ηλιόσπορων είναι σημαντικές.

Με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.  Έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη E η οποία εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που συσσωρεύονται στον οργανισμό και καταστρέφουν τη δομή των κυττάρων με αποτέλεσμα να δημιουργείται φλεγμονή.  Επιπρόσθετα, ο ηλιόσπορος λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε Βιταμίνη Ε φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων του άσθματος, της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Μειώνουν τη χοληστερίνη.  Οι ηλιόσποροι περιέχουν φυτοστερόλες οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερίνης στον οργανισμό. Η  περιεκτικότητά τους σε πολυακόρεστα λιπαρά και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της αθηρωμάτωσης, κατά  την οποία τα τοιχώματα των αρτηριών καλύπτονται με μια πυκνή ουσία, το αθήρωμα, που αποτελείται από εναπόθεση λιπών της χοληστερίνης και άλλων ουσιών. Μια εύθραυστη αθηρωματική πλάκα μπορεί να σπάσει, στέλνοντας το περιεχόμενο στη κυκλοφορία του αίματος. Τότε, το αίμα για να επιδιορθώσει τη βλάβη, σχηματίζει θρόμβο ο οποίος μπορεί να μπλοκάρει την αρτηρία.

Βοηθούν το νευρικό σύστημα.  Ο ηλιόσπορος αποτελεί πολύ καλή πηγή μαγνησίου, το οποίο βοηθά στον έλεγχο του νευρικού και του μυϊκού τόνου. Η έλλειψη μαγνησίου σχετίζεται με υπερδραστηριότητα των νεύρων και προκαλεί μυϊκές συσπάσεις, ημικρανίες, μυϊκές κράμπες, νευρικότητα και κόπωση.  ¼ φλιτζανιού με ηλιόσπορους, παρέχει το 28% της ημερησίας συνιστώμενης πρόσληψης σε μαγνήσιο  και το 62% σε βιταμίνη Ε.   Αποτελεί άριστη πηγή φυλλικού οξέος: τα 100γρ παρέχουν το 37% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόληψης.  Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του DNA  ενώ η πρόσληψή του σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα του εμβρύου.

Προστατεύουν την καρδιά.   Η βιταμίνη Ε που περιέχει ο ηλιόσπορος προλαμβάνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Η αντιοξειδωτική της δράση εμποδίζει την οξείδωση της χοληστερόλης η οποία μπορεί να καταστρέψει τα αγγεία και να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια ή ανακοπή της καρδιάς.

Λειτουργούν αποτοξινωτικά.  Η υψηλή περιεκτικότητα του ηλιόσπορου σε αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες και σελήνιο βοηθά στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών που συσσωρεύονται (οξειδωτικό στρες) καθημερινά στον οργανισμό. Η διαδικασία αυτή μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιων παθήσεων που οφείλονται στο οξειδωτικό στρες (καρκίνος, καρδιαγγειακά νοσήματα, πρόωρη γήρανση, εκφυλιστικές ασθένειες).

Με αντικαρκινικές ιδιότητες.  Ο ηλιόσπορος αποτελεί καλή πηγή σεληνίου, πολύτιμο ιχνοστοιχείο, το οποίο σύμφωνα με έρευνες  σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καθώ συμμετέχει σε διάφορους μηχανισμούς που προστατεύουν από τη μετάλλαξη του γενετικού μας υλικού. Επίσης η υψηλή περιεκτικότητά του σε διάφορα αντιοξειδωτικά προστατεύει τον οργανισμό από τη συσσώρευση καρκινογόνων ουσιών.

Με μεγάλη θρεπτική αξία.  Θρεπτικό σνακ, πλούσιο σε ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, χαλκό, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β3, βιταμίνη Β1 και βιταμίνη Β6 αλλά και καλά λιπαρά όπως τα ακόρεστα λιπαρά οξέα. Περιέχουν και πρωτεΐνη: τα 100γρ δίνουν 21γρ πρωτεΐνη.

SHARE
RELATED POSTS
Η ύπουλη χρόνια κόπωση…, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη
Η… ύπουλη ηπατίτιδα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ελέγξτε τις ορμόνες σας… τρώγοντας, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.