Πόρτα στην Πολιτική

“Ηγείσθαι δια του παραδείγματος” και η σύγχυση των διπλών μηνυμάτων, του Κώστα Αρβανίτη

Spread the love

 

Ο Κώστας Αρβανίτης  είναι Δημοσιογράφος, Ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Τακτικό μέλος LIBE (Επιτροπής Δικαιωμάτων) & αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) του Ε/Κ

 

 

 

 

 

 

 

 

Όταν ο Ισοκράτης έγραφε στις «Επιστολές» του για το «ηγείσθαι δια του παραδείγματος», είχε στο μυαλό του ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ανέχεται – αν δεν ενθαρρύνει – η σημερινή κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση που επιβάλλει πρόστιμα 5.000 ευρώ και ποινικές διώξεις σε όσους επιδεικνύουν «αντικοινωνική συμπεριφορά», η κυβέρνηση που ζητάει θυσίες από τους πολίτες και κλείνει υπηρεσίες και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση που επιτρέπει ένα κακό για να αποτρέψει ένα μεγαλύτερο, με μοναδική επιδίωξη τη διαφύλαξη του ύψιστου αγαθού της Δημόσιας Υγείας.

Αλλά ταυτόχρονα:

Ανέχεται υπουργούς και παράγοντες να βολτάρουν αμέριμνοι, ακολουθούμενοι από μια κουστωδία συνοδών, βοηθών και παρατρεχάμενων, εν χορδοίς και οργάνοις, για «να διασφαλίσουν την τήρηση της Τάξης».

Υπομένει δημόσιες συνεστιάσεις, με πρωτοτράπεζους υψηλόβαθμα στελέχη της.

Σέρνει εκόντες – άκοντες, τους επαγγελματίες των media που «πρέπει» να βρίσκονται εκεί, για να απαθανατίζουν σκηνές «κοινωνικής ευαισθησίας» που είναι ακριβώς το αντίθετο.

Είναι σκηνές που διηγούνται μια άλλη ιστορία: «εμείς» είμαστε άτρωτοι, υπεράνω του νόμου και της δημόσιας τάξης. «Εσείς» κλειστείτε στα σπίτια σας και κάντε αυτό που σας λέμε – μπροστά στις κάμερες και σε δημόσια θέα.

Αυτά τα διπλά μηνύματα είναι το οξύμωρο των ημερών μας. Είναι ο μπαγαπόντης γονιός που μιλάει για εντιμότητα στο παιδί του. Είναι ο επιπόλαιος γλεντζές που κάνει κήρυγμα για την αξία της αυτοσυγκράτησης. Είναι ο πολιτικάντης που διδάσκει κοινωνική αλληλεγγύη· αλλά «για τους άλλους».

Ο πολιτικός που αξίζει τα γράδα του (έλεγε ο παππούς μου) πρώτος δίνει το παράδειγμα της συμπεριφοράς που ζητάει από τους πολίτες να ακολουθήσουν. Διαφορετικά, είναι η ζωντανή απόδειξη του γνωστού “ράον το κηρύττειν του πράττειν”: εύκολο να μιλάς, δύσκολο να κάνεις.

Το οποίο, παρεμπιπτόντως, είναι εκκλησιαστικό ρητό. Αλλά μάλλον είναι ένα από εκείνα που έχουν ξεχάσει, και τα στελέχη της κυβέρνησης και οι ιεράρχες μας.

Θα έρθει ο καιρός που θα μιλήσουμε ξανά για αυτά, εις βάθος και αναλυτικά.

Μέχρι όμως οι μέρες αυτές να παρέλθουν, ας μην ξεχνιόμαστε:

Μένουμε σπίτι.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ανακοίνωση για τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τον αιγιαλό
Giannis Sideris
Η πολιτική ορθότητα Juncker και ο «ακροδεξιός» συγκυβερνήτης Πάνος, του Γιάννη Σιδέρη
Δυο χρόνια ΠΟΤΑΜΙ – Ένα βιωματικό κείμενο, του Παναγιώτη Καρκατσούλη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.