Ανοιχτή πόρτα

Επιλογές με περίσκεψη, του Δρ Βασίλη Μαστρογιάννη

Spread the love

Ο κ. Βασίλειος Μαστρογιάννης είναι Διδάκτωρ Δημοσίου- Διοικητικού Δικαίου. Επίσης, είναι υποψήφιος Βουλευτής Φθιώτιδας με το ΠΑΣΟΚ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΚΕΨΗ 

Εδώ και αρκετά χρόνια βιώνουμε πολλά παράδοξα, στα οποία βεβαίως συνέβαλλαν οι απανωτές κρίσεις, αλλά και η ανωριμότητα ( εκτός των άλλων παθογενειών) κάποιων ηγεσιών που ανήλθαν κατά περιόδους στην εξουσία . Ο λαός μπερδεμένος και παραζαλισμένος από τις πολλές υποσχέσεις και τον μηδενιστικό λόγο, επιλέγει αρνητικά με συνέπεια να χαθεί η ορθολογική πολιτική σκέψη και εν πολλοίς οι ιδεολογίες.

Στην  ελληνική κοινωνία υφίστανται μεταρρυθμιστικές και εκσυγχρονιστικές δυνάμεις, που με την πολιτική τους στάση διαχρονικά, προσπάθησαν να συμβάλουν  θετικά στην αναμόρφωση του πολιτικοκοινωνικού και οικονομικού συστήματος, που θα έβγαζε από το παρελθόν του εικοστού αιώνα την Ελλάδα και θα έβαζε τις βάσεις για να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.

Η ατυχία γι αυτές τις δυνάμεις ήταν ότι είχαν να αντιμετωπίσουν διάφορες ΄΄ελκυστικές΄΄  φωνές από πολλές ετερόκλητες πλευρές, που ήθελαν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και να αποκομίσουν εκλογικά οφέλη.

 Μετά τις απανωτές απογοητεύσεις μπαίνουν πια στη λογική της αρνητικής και αντιδραστικής ψήφου, κάτι που όμως δεν δίνει λύσεις, αλλά αντίθετα οδηγεί σε νέα αδιέξοδα, σε νέες περιχαρακώσεις, σε νέους διχασμούς, σε νέους φανατισμούς και σε επαναλαμβανόμενες οπισθοχωρήσεις σε κάθε επίπεδο.

Η χώρα μας αν δεν ξεπεράσει κακές νοοτροπίες του παρελθόντος, δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί τις διάφορες κρίσεις που απειλούν τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας και την ίδια την υπόσταση της Δημοκρατίας μας.

Η διαχρονικά αδιέξοδη πολιτική που προτάσσει την  πελατοκρατεία, το βόλεμα ημετέρων, τη διαπλοκή, την ανατροπή δημοκρατικών λειτουργιών ( όπως την αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων για τους ΟΤΑ), την παρακρατική λειτουργία ( υποκλοπές) και τις εμμονικές λογικές ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, δεν μπορεί να δημιουργήσει την Ελλάδα που οραματιζόμαστε. 

Κατά συνέπεια  σε αυτή την κρίσιμη από κάθε άποψη περίοδο, η επιλογή δεν θα πρέπει να είναι ο αρνητισμός και η ισοπεδωτική λογική, αλλά η θετική συμμετοχή και οι ορθολογικές λύσεις που μπορούν να δώσουν αξιόπιστες διεξόδους στα σημερινά τραγικά αδιέξοδα.

Η πρόταξη αξιόπιστων και δοκιμασμένων πολιτικών που διασφαλίζουν την ομαλότητα, την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία αφενός, αλλά και η επιλογή των κατάλληλων ( ικανών και καθαρών ) προσώπων αφετέρου, θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στην εξομάλυνση των ακραίων αντιθέσεων, στη σύνθεση κι όχι στους φανατισμούς και τελικά στη δημιουργία μιας νέας ελπίδας και μιας προοπτικής για τις επόμενες γενιές.

Ίσως τώρα να είναι η τελευταία ευκαιρία να ισορροπήσει η Γ΄ Ελληνική Δημοκρατία και να κλείσει ομαλά ο κύκλος της Μεταπολίτευσης, χωρίς νέες τραγωδίες και διχασμούς.

Σε αυτή τη συγκυρία, ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.

Βασίλης Μαστρογιάννης

Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου

Διδάσκων στο ΕΑΠ

SHARE
RELATED POSTS
Τα δέντρα μιλούν…ακούει κανείς; – Trees talk…is anybody listening?, του Γιώργου Σαράφογλου-George Sarafoglou
Ο Μάντης Κάγχας και τα γένεια του Ίφι, του Κωστή Α.Μακρή
Φτώχεια-Κόλαση: γράψατε Χ, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.