ΕΥ ΖΗΝ Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πόρτα στον Πολιτισμό

“Εξοχότατε, κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας”- Με γνωστική κατάρτιση η ομιλία του Δημάρχου κου Φώτη Χατζηδιάκου στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Δικαστών/Νομικών στη Ρόδο – photos & video

Spread the love

Σε μία θαυμάσια τελετή έναρξης των Εργασιών του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Δικαστών και Δικηγόρων από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία κυρίως, ο Δήμαρχος Ρόδου εντυπωσίασε με το καλωσόρισμά του, τόσο τους Νομικούς Συναδέλφους του και τους Δικαστές, όσο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κο Προκόπη Παυλόπουλο. Ο κος Χατζηδιάκος χθες αποκάλυψε ότι τον τελευταίο χρόνο είχε θέσει ως στόχο την υλοποίηση του συγκεκριμένου Διεθνούς Συνεδρίου στη Ρόδο, που ανοίγει την πόρτα και για άλλα Διεθνή Συνέδρια και Συμπόσια που με ποιοτικό τρόπο θα ενισχύσουν την παρουσία της Ρόδου στο παγκόσμιο στερέωμα. Άριστη η διοργάνωση από τον Δήμο Ρόδου και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, άριστη και η φιλοξενία που ολοκληρώθηκε με μουσική και μπουφέ με την τεχνογνωσία και την υπογραφή του Pane di capo. Ακολουθεί σε κείμενο η πλήρης ομιλία του Δημάρχου Ρόδου κου Φώτη Χατζηδιάκου. Στο video παρουσιάζεται  μέρος της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας κου Προκόπη Παυλόπουλου και η ομιλία του Δημάρχου Ρόδου .

[Ρεπορτάζ για το iPorta.gr: Τζίνα Δαβιλά] 

«Κανόνες δικαίου στην αρχαία και σύγχρονη Ρόδο»

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Αξιότιμη κυρία Πρέσβειρα της Αυστραλίας στην Ελλάδα,

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αυστραλίας

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Είναι ιδιαίτερη τιμή για τον τόπο μας, η φιλοξενία τόσων διακεκριμένων προσωπικοτήτων, επιφανών επιστημόνων του Δικαίου, με την παρουσία του ανώτατου πολιτειακού φορέα της Ελλάδος, κ.κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, ο οποίος υπηρέτησε πιστά, από την θέση του καθηγητή της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την Δικαιοσύνη.

Σας καλωσορίζουμε στη Ρόδο, στην πόλη μας, στο νησί μας. Σ’ ένα νησί με σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά και με δυναμικό παρόν σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Η ιστορία και οι παραδόσεις κάθε τόπου αποτελούν μέρος του πολιτισμού του και ο πολιτισμός είναι μια πρόταση προς το μέλλον, που διαθέτει το στοιχείο της διάρκειας, την ποιότητα και την αυθεντικότητα. Η μακραίωνη ιστορία της Ρόδου, που εκτείνεται από τους προϊστορικούς χρόνους, μέχρι και την πολύ πρόσφατη ακόμη περίοδο της ιστορίας μας, είναι συνυφασμένη με την σπουδαία γεωπολιτική και στρατηγική της θέση, που μαζί με τους ανθρώπους της καθόρισαν την ταυτότητα της, την πολιτιστική πρόοδο και την οικονομική της ανάπτυξη .

Οι Ρόδιοι, κατά την αρχαιότητα , ως κατ’ εξοχήν ναυτικός λαός, κατάρτισαν ιδιαίτερο ναυτικό και εμπορικό δίκαιο, γνωστό ως «Ναυτικός Κώδικας της Ρόδου», για τον οποίο ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Αντονίνος Πίος (138-161 μ. Χ.) είπε: «Εγώ μεν του κόσμου κύριος, ο δε Ρόδιος νόμος της θαλάσσης». Η φράση αυτή είναι χαρακτηριστική της επιρροής που ασκούσε επί ρωμαϊκής εποχής το Ναυτικό Δίκαιο της Ρόδου, το οποίο αφού εφαρμόστηκε σε όλη την τότε Ελλάδα, ακολούθως το παρέλαβαν οι Ρωμαίοι , οι Βυζαντινοί, μετά δε την πτώση του Βυζαντίου εφαρμόστηκε στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Κατά την περίοδο του Μεσαίωνα στην Ανατολική Μεσόγειο εφαρμόζεται ο ναυτικός νόμος των Ροδίων. Ακόμη και το Ανώτατο Αγγλικό Δικαστήριο (κατά τον 19ο αιώνα), έκανε ρητή αναφορά, σε απόφασή του στον αρχαίο αυτό νόμο. Η νομοθεσία αυτή των αρχαίων Ροδίων ναυτικών, που τελούσε υπό την προστασία της Πολιτείας της Ρόδου αποτελεί την πρώτη παγκόσμια ναυτική νομοθεσία. Ο νόμος αυτός επιγράφεται στα λατινικά σαν « LEX RHODI DE JACTU».

Σήμερα, τη ναυτική παράδοση της Ρόδου, συνεχίζει το Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου, που εδρεύει στην οδό Ιπποτών, λίγα μέτρα από εδώ που βρισκόμαστε και φιλοξενεί κάθε χρόνο δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκιο της Θάλασσας, νομικούς και διπλωμάτες από όλο τον κόσμο.

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι,

Η Ιστορία, ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν δεν υπήρξε και δεν είναι ποτέ ουδέτερος παρατηρητής. Η Ρόδος, στο διάβα της μακραίωνης ιστορίας της, δέχθηκε μια σειρά από επάλληλες πολιτισμικές επιρροές από όλες τις ιστορικές περιόδους, επιρροές, που αποτελούν τεκμήρια μιας σημαντικής ανταλλαγής ανθρώπινων αξιών και παρέχουν μια εξαιρετική μαρτυρία πολυπολιτισμικής παράδοσης.

Επιβεβαίωση της διαπίστωσης αυτής αποτελεί και το γεγονός ότι κατά την περίοδο της αρχαιότητας, διακεκριμένες προσωπικότητες του πνεύματος και της πολιτικής, επέλεξαν την Ρόδο για να ολοκληρώσουν την πνευματική τους κατάρτιση και κυρίως να διδαχθούν την ρητορική τέχνη που ανθούσε τότε στο νησί μας και που ιδρύθηκε από τον σπουδαίο ρήτορα Αισχίνη. Μεταξύ των διάσημων αυτών προσώπων που σπούδασαν στην Ρόδο, ήταν και πολλοί επίδοξοι τότε πολιτικοί της Ρώμης, όπως ο σπουδαίος ρήτωρ Κικέρων, Ιούλιος Καίσαρ, ο Τιβέριος Γράκχος και ο Σκιπίων ο Αφρικανός, ο Πομπήιος, ο Βρούτος, ο σπουδαίος ποιητής Λουκρήτιος, ο Κάτων και πολλοί άλλοι.
Στην περίοδο του Μεσαίωνα, μέσα στο κάστρο της Μεσαιωνικής Πόλης, που μας φιλοξενεί σήμερα, συνυπήρχαν σε αρμονική συμβίωση 5 διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες, Ορθόδοξοι, Καθολικοί, Μουσουλμάνοι, Εβραίοι και Αρμένιοι των οποίων το οικογενειακό και κληρονομικό δίκαιο διεπόταν από τις δικαιϊκές αντιλήψεις και τους κανόνες της κάθε θρησκείας, απόλυτα σεβαστό από το σύνολο των κοινοτήτων.

Η Ρόδος του σήμερα. Το νησί από τα σημαντικότερα οικονομικά και πολιτιστικά κέντρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ολόκληρης της χώρας, φιλοξενεί 3 εκ. επισκέπτες, δεκάδες συνέδρια και παγκόσμιες πολιτιστικές, επιστημονικές και αθλητικές διοργανώσεις, αποτελεί μια σύγχρονη, ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία, που με τους νόμους εξασφαλίζει την κοινωνική αλληλεγγύη, την ελευθερία και την ισότητα, όπως είχε υπογραμμίσει ο Περικλής στον «Επιτάφιο του Θουκυδίδη»: «Με τους νόμους ασφαλίζεται η ισότητα των πολιτών για τα ιδιωτικά τους συμφέροντα…».

Σήμερα η παρουσία επιφανών νομικών στη Ρόδο και η διεξαγωγή του συνεδρίου σας, με σπουδαία θεματολογία συνεχίζει την παράδοση της Ρόδου, που σας καλωσορίζει και σας εύχεται καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΟΔΟΥ
ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ

9 Ιουλίου 2018, Ρόδος – Προμαχώνας Παλατιού Μεγάλου Μαγίστρου 

Ο κος Φώτης Χατζηδιάκος είναι Δήμαρχος Ρόδου και Δικηγόρος

Υποδοχή του ΠτΔ: Αστυνομικός Διευθυντής Δωδ/σου κος Μιχάλης Καλλιωράκης, Δήμαρχος Ρόδου κος Φώτης Χατζηδιάκος, Διοικητής 95 ΑΔΤΕ κος Γρηγόρης Ρουμάνης


SHARE
RELATED POSTS
Πώς θα αναπτύξουμε τη συναισθηματική νοημοσύνη σε μας και τα παιδιά μας – Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ρόδου
Αστρολογικές προβλέψεις για την Πέμπτη 19/11/15 από την Σμάρω Σωτηράκη
Δικαίωση για τη Νέα Αγορά Ρόδου…, του Τέρη Χατζηιωάννου (Αντιδήμαρχος Πολιτισμού)

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.