Ανοιχτή πόρτα

Εμείς και οι τουρίστες, του π.Μάξιμου Παναγιώτου

Spread the love

Με την ευλογία του Θεού ήρθε η άνοιξη και άνοιξε και η εφετινή τουριστική περίοδος. Οι βορειοευρωπαίοι από τον κρύο βορρά έρχονται στα ζεστά, ηλιόλουστα και όμορφα νησιά μας, για να ξεκουραστούν.

Οι τουρίστες εκτός από τα χρήματα φέρνουν στον τόπο μας και τον τρόπο της ζωής τους. Εμείς πρέπει να παίρνουμε τα θετικά κι όχι τα αρνητικά τους. Θετικά π.χ. είναι η ευγένεια και η οργανωτικότητα, ενώ αρνητικά ο αλκοολισμός, ο γυμνισμός  και η ανηθικότητα. Πολλοί νέοι λόγω της ξενομανίας οδηγούνται σε μικρή ηλικία στην ανηθικότητα και τη διαφθορά. Πολλές νέες μιμούμενες τον γυμνισμό των ξένων συναγωνίζονται στο  προκλητικό ντύσιμο και στην ημίγυμνη εμφάνιση.

Επίσης έχουμε ιερό χρέος, ως ορθόδοξοι χριστιανοί, να προβάλλουμε με τη ζωή μας την ορθοδοξία. Δυστυχώς πολλοί από μας με τη συμπεριφορά μας όχι μόνο δε δείχνουμε τη χριστιανική αγάπη και το φιλόξενο ελληνικό πνεύμα, αλλά τους σκανδαλίζουμε. Πολλοί στο εμπόριο, στα εστιατόρια και στα μεταφορικά μέσα συμπεριφέρονται με αγένεια και εκμετάλλευση.

Πριν από λίγα χρόνια ένας έμπορος εξομολογήθηκε ότι κάποια φτηνά βιομηχανικά προϊόντα τα πουλούσε ακριβά ως χειροποίητα. Ο εξομολόγος του είπε: «Αυτό είναι κλοπή και ότι βλάπτει όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και όλη την πατρίδα. Τα ξένα χρήματα είναι κακό για το σπίτι του κλέφτη και χάνονται συνήθως μέσω ασθενειών και ατυχημάτων. Οι αδικηθέντες τουρίστες θα διαπιστώσουν την παραπλάνηση και δε θα ξαναγοράσουν από Έλληνα έμπορο». Το φθινόπωρο, στο τέλος της τουριστικής περιόδου ξαναβρήκε τον πνευματικό και του είπε: «Πάτερ, εφέτος με την κανονική τιμή πούλησα τόσα πολλά, που τα κέρδη μου ήταν περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά».

Ας μην ξεχνάμε, λοιπόν, ότι πρώτη αξία έχει ο νόμος του Θεού.

Ο Πατήρ Μάξιμος Παναγιώτου είναι Αρχιμανδρίτης και ζει στη Ρόδο.

η εικόνα προφίλ του ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

SHARE
RELATED POSTS
«Τι έγινε λοιπόν στην Κερατέα;», του Κώστα Αρβανίτη
Ανοιχτή Πόρτα, Ανοιχτή Σκέψη: λατρεμένος Σάκης
Αδικημένα κάλαντα, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.