Ανοιχτή πόρτα

Ελλάδα…απλά!, της Ιωσηφίνας Τσουμπή

Spread the love

Η Ιωσηφίνα Τσουμπή είναι απόφοιτος της Γαλλικής και Ελληνικής φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Εργάστηκε ως καθηγήτρια Γαλλικών και την τελευταία εικοσαετία εκτελεί φιλανθρωπική εργασία συμβάλλοντας στην σίτιση άπορων οικογενειών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το βιβλίο της “Η νύφη της απέναντι πολυκατοικίας” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΑΝΟΙΑ. 

Αγαπώ την πατρίδα μου !

Την αγαπώ έτσι απλά, χωρίς φανατισμούς , χωρίς πατριωτικές κορώνες , χωρίς εθνικιστική βάση !

Είμαι γεννημένη στην Ελλάδα όπως εκατομμύρια άλλοι συμπατριώτες μου και αποφεύγοντας τον σνομπισμό και την απαξία κάποιων για αυτήν την υπέροχη χώρα , παραδέχομαι πως της έχω αδυναμία.

Δεν ξέρω αν ήμουν Γαλλίδα ή Ισπανίδα Κινέζα , Αφρικανή , Ινδή , Ρωσίδα αν θα αγαπούσα την όποια γη που θα έβλεπα  το φως της ζωής. Φαντάζομαι πως ναι !

Αγαπώ την Ελλάδα και την θαυμάζω  για την αντοχή της στις βλέψεις και στους κάθε λογής σχεδιασμούς  και επεκτατισμούς  ξένων και ντόπιων. Την θαυμάζω γιατί παρά τα 400 χρόνια σκλαβιάς σε μια χώρα που δεν φημίζεται για την ποιότητα της η Ελλάδα κράτησε το στυλ της.

Ναι , ακριβώς έτσι και μην γελάτε οι απανταχού  συστηματικοί επικριτές  της.. Υπήρχε πριν χρόνια μια διαφήμιση (δεν θυμάμαι τι  διαφήμιζε )όπου ένας ηλικιωμένος φώναζε αγανακτισμένα ” Να φύγετε , να πάτε αλλού ” . Το συστήνω στους μόνιμα  και μίζερα δυσαρεστημένους  με το υπέροχο αυτό οικόπεδο που λέγεται  ελληνική γη.

Συχνά  συναντάς  έναν Έλληνα που βρίζει στην κυριολεξία τους συμπατριώτες του αποδίδοντας τους όλα τα ελαττώματα του κόσμου,  και που κουνώντας υποτιμητικά το κεφάλι   θα πει ” Έλληνας φίλε μου , τι περιμένεις;”  Υποθέτω  πως ξεχνάει ότι  κι ο ίδιος είναι Έλληνας άρα  έχει ακριβώς τα ίδια μειονεκτήματα  μα και προτερήματα , γιατί…Ναι…ναι έχουν και οι Έλληνες προτερήματα !

Επικρατεί γενικώς η άποψη ότι η διχόνοια χαρακτηρίζει  τους συμπατριώτες μας.  Δεν διαφωνώ  κι έχουμε κι άλλα αρνητικά στο DNA μας , μα μήπως όλοι οι λαοί δεν έχουν  ελαττώματα και προτερήματα;

Λένε επίσης ότι  σε περίπτωση πολέμου ή γενικά κινδύνου της χώρας  οι Έλληνες γίνονται μια γροθιά ! Δεν το ξέρω , δεν το έχω ζήσει κι ελπίζω να μην το ζήσω ούτε εγώ , ούτε η οικογένεια μου.

Εκείνο που ξέρω είναι ότι ο Έλληνας έχει μπέσα και φιλότιμο , λέξη που δεν δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο καμιάς χώρας.

Αγαπώ την πατρίδα μου, την βρίσκω ενδιαφέρουσα και όμορφη. Δεν έχει  πολύ πράσινο (στις  μεγάλες πόλεις τουλάχιστον ) , αλλά  έχει  έναν  ουρανό  καθαρό και καταγάλανο συνήθως , που ξεκουράζει τα μάτια  και που τα βράδια μπορείς να μετρήσεις τ αστέρια και σε ωθεί να ονειρευτείς  κι έχει κι ένα φεγγάρι που σε ταξιδεύει. . Ο δε ήλιος της  είναι σαν από ατόφιο χρυσάφι , σου ζεσταίνει την καρδιά και την ψυχή γι αυτό κι ο Έλληνας έχει κοινωνική ζεστασιά  τις περισσότερες φορές. Στην πατρίδα μου μπορείς  το καλοκαίρι να κολυμπήσεις   στα καταγάλανα ,ήπια νερά κάθε πόλης , μπορείς  να πας σε θερινό σινεμά και να  μεθύσεις από τη μυρωδιά που σκορπίζουν το αγιόκλημα και το γιασεμί , μπορείς να ξενυχτήσεις με την παρέα σου καθισμένος σε τραπεζάκι σε εξωτερικό χώρο  κουβεντιάζοντας , γελώντας και πίνοντας ουζάκι με μεζέ ή τσίπουρο . Δεν χρειάζονται πολυτέλειες για να περάσεις ποιοτικό χρόνο.

Μ αρέσει η Ελλάδα σαν χώρα  όχι τόσο  για τον  αρχαίο πολιτισμό  και την ιστορία της , είμαι περήφανη γι αυτά , είμαι περήφανη για τα επιτεύγματα των προγόνων μας, για  την Δημοκρατία της , για τους σοφούς και τους φιλοσόφους της, για τους συγγραφείς της και παθιάζομαι με τις τραγωδίες και τις κωμωδίες τους, αλλά αυτό είναι ένα κομμάτι ελληνικό που δεν υπάρχει πιά στον σύγχρονο κόσμο !  Τελείωσε…εξ άλλου ποτέ δεν ήμουν οπαδός της παρελθοντολογίας , ότι τελείωσε…τελείωσε ! Τώρα τι κάνουμε; Τώρα !

Κι αυτό το τώρα πονάει, πονάει πολύ.

Έχω την αίσθηση ότι πιάσαμε πάτο ή κοντεύουμε να πιάσουμε πάτο… Ζούμε περίεργες , άσχημες , δύσκολες εποχές  κι εμείς οι μεγαλύτεροι που γνωρίσαμε  καλύτερα χρόνια δεν μπορούμε να προσαρμοστούμε εύκολα γιατί έχουμε μέτρο σύγκρισης, κάτι που δεν έχουν οι νέοι  στην εποχή μας. Δεν υπάρχει ελληνικός τρόπος ζωής, υπάρχει ο τρόπος ζωής που σιγά-σιγά και μελετημένα μας επέβαλαν  οι μεγάλες δυνάμεις έτσι ώστε να γίνουμε σωστοί για τα μέτρα τους υπήκοοι..

Η νέα γενιά λοιπόν  που δεν έχει μνήμες ενός κόσμου γνήσια ελληνικού , πιστεύει ότι η ζωή είναι αυτή δηλαδή …δουλειά-αμέτρητες ώρες δουλειάς με βασικό ή μικρότερο του βασικού μισθού (πρόσεξε να ενταχθείς στα ζητούμενα -θα σε απολύσω ), μετά φαγητό , ύπνο -δουλειά. Τα Σαββατοκύριακα καμιά βόλτα  εκεί που δεν πληρώνουν ή σε γονείς-πεθερικά που έχουν και σύνταξη !Αναφέρομαι στα 3/4 του ελληνικού πληθυσμού , γιατί το 1/4  αυτού ζει σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες. Ας μην μπω σε λεπτομέρειες αυτών των διαφορετικών τρόπων ζωής γιατί εξοργίζομαι ! Οι Άνωθεν πέτυχαν  το σχέδιο του να εξαφανιστεί η μεσαία τάξη , να υπάρχουν στην πατρίδα μας πλέον φτωχοί ( νεόπτωχοι η ακριβής έννοια ) και οι πλούσιοι ( οι νεόπλουτοι ) που συνεργάσθηκαν  άψογα για τον πλουτισμό τους υπογείως , με βοήθειες ύποπτες και με χρεωστούμενα κι από τις 2 πλευρές (βοηθούμενων και βοηθούντων) και που ξεπληρώνονται από τον ίδιο το λαό που φυσικά αγνοεί γιατί πληρώνει και πληρώνει και πληρώνει…

Δεν μ’ αρέσει η Ελλάδα όπως εξελίχθηκε..

Πονάω για τους νέους που αδικούνται , πονάω γιατί σε λίγο οι σπουδές θα είναι προνόμιο για λίγους , πονάω που οι νέοι φεύγουν  από την Ελλάδα για μια καλύτερη δουλειά , μια καλύτερη ζωή

Δεν μ αρέσει που η Ελλάδα θεωρείται για φτωχή χώρα , δεν μ αρέσει που οι κάτοικοι της στενάζουν από τα οικονομικά προβλήματα ( η κρίση …ποια κρίση; τώρα είναι τα χειρότερα ! ) στενάζουν από τους υπέρογκους λογαριασμούς, στενάζουν στα σούπερ μάρκετ και λίγο πριν το ταμείο σταματούν  να μετρήσουν..

Μετράνε…μετράνε και περίσσευμα δε μένει ! Μετράνε το φαγητό , το ποιοτικό λάδι , , την ένδυση -υπόδηση (κι αυτά τα παιδιά  συνεχώς ψηλώνουν )  μετράνε τα δίδακτρα , τα βιβλία , τον καφέ στην καφετέρια. Όσο για θέρμανση; ούτε καν το συζητώ !

Πως είναι -λένε κάποιοι- φτωχοί οι Έλληνες , τα εστιατόρια και τα μπουζούκια είναι γεμάτα κάθε Σαββατοκύριακο ! Όχι φίλε μου αυτά γεμίζουν από το 1/4  των πλουσίων Ελλήνων, οι άλλοι μια  φορά το δίμηνο, αλλά μην στεναχωριέστε , θα μειωθεί κι αυτό !

Δεν μ αρέσει που ιθύνοντες πιστεύουν ότι πέτυχαν  το στόχο τους , να ηλιθιοποιήσουν δηλαδή  τους Έλληνες και μάλιστα βρέθηκε υπουργός που  είπε ότι η Ελλάδα  είναι μέσα  στις 35 πλουσιότερες χώρες του κόσμου !

Εδώ γελάνε ή κλαίνε;

Δεν μ αρέσει που η πολιτιστική ζωή  μειώθηκε που κι αν υπάρχει είναι τόσο ακριβή, που είναι πλέον προνόμιο του 1/4  που  προανέφερα . Το. κέρδος , μόνο το κέρδος  χωρίς άλλη σκέψη , χωρίς συναίσθημα ΄η έστω κάποιο αίσθημα. Εγώ ρε φίλε θέλω να πηγαίνω συχνά σε μουσεία  γιατί μου το στερείς αυτό ;-

Δεν μ αρέσει που οι μεγαλύτεροι  για να παρηγορηθούν νοσταλγούν  τα παλιά χρόνια της γειτονιάς , της αυλίτσας , της επικοινωνίας-λένε…Λάθος , φτώχεια υπήρχε και μιζέρια και κουτσομπολιό που κατέστρεφε οικογένειες υπήρχε !

Δεν μ αρέσει η βία που υποβόσκει στους χαρακτήρες  και η οποία μάλλον είναι αποτέλεσμα καταπίεσης  , ανέχειας , προβληματισμού και μιζέριας μιας μιζέριας εσωτερικής.

Έχω πανικοβληθεί με το φαινόμενο των ξυλοδαρμών εφήβων προς άλλους εφήβους. Δεν είναι αστείο , είναι πάρα πολύ ανησυχητικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί εν τη γενέσει του. Πρέπει να  αφυπνιστούν οι κυβερνώντες , να δημιουργηθούν νόμοι ,  να ποινικοποιηθεί και να επιβάλλονται αυστηρές ποινές σε παιδιά μα και στους γονείς τους. Τα παιδιά δεν φταίνε ποτέ για την λανθασμένη αγωγή  τους , οι γονείς είναι οι μόνοι υπεύθυνοι. Αν η ανατροφή που πήραν  είναι η δημιουργία εκ μέρους των γονέων ένός  θρόνου όπου επάνω βάζουν το βλαστάρι τους αποδίδοντας του  ομορφιά – εξυπνάδα – επιτυχίες . Το  παιδί όταν συναντήσει αυτόν που είναι καλύτερος του θα θέλει να τον συντρίψει και πρώτο βήμα θα είναι ο ξυλοδαρμός. Το ίδιο και το κορίτσι , αν λιβανίζεται καθημερινά ότι είναι η καλύτερη , μοναδική κλπ , κλπ , κλπ , όταν  περάσουν τα χρόνια    δεν θα μπορέσει να προσαρμοστεί , όλα  και όλοι θα της μοιάζουν  κατώτεροι , δεν θα ωριμάσει ποτέ , θα νιώθει αδικημένη , μειωμένη και παρεξηγημένη με αποτέλεσμα να δημιουργήσει αποτυχημένους απογόνους .

Γιατί τα λέω αυτά; Διότι όλες αυτές οι συμπεριφορές κάνουν κακό στην πατρίδα , την μειώνουν κι έτσι γίνεται έρμαιο των μεγάλων οδηγημένη από την αδιαφορία και ανικανότητα των ίδιων των Ελλήνων.

Επαναστατώ σε ύψιστο βαθμό με τις γυναικοκτονίες, αρνούμαι να δώσω άλλη ονομασία  στο γεγονός της δολοφονημένης γυναίκας. ‘Ομως και οι  γυναικοκτόνοι οδηγήθηκαν στο έγκλημα από τα τραγικά βιώματα της παιδικής τους ηλικίας , όπου έβλεπαν το βαρύ χέρι του πατέρα να σηκώνεται (συχνά χωρίς λόγο) και να πέφτει  στο κορμί της μητέρας , η οποία με τη σειρά της ξεσπούσε πάνω στα παιδιά…

Επαναστατώ που η Ελλάδα γέμισε βιαστές και παιδοβιαστές , που με τη σειρά τους είχαν στρεβλή εικόνα του σεξ  όταν ο πατέρας την βίαζε ουσιαστικά  την μητέρα μετά τον ξυλοδαρμό.

Αγανακτώ που κάποιοι βιαστές ανήλικων κοριτσιών ή αγοριών  οι οποίοι προφανώς σε μικρή ηλικία είχαν βιαστεί από τον πατέρα , τον θείο , τον νονό , τον φίλο της οικογένειας , αυτοί λοιπόν αντιμετωπίζονται  ευνοϊκά μήπως και χαθούν οι ψήφοι τους.

Δεν μ αρέσει που πέρασαν 10 μήνες από το τραγικό συμβάν με το τραίνο στα Τέμπη , χωρίς να βρεθούν οι κύριοι υπεύθυνοι και που τις πρόσφατες γιορτές δεν θυμήθηκε κανείς να κάνει επίσημη μνεία για τους που έχασαν τη ζωή τους, που δεν απηύθυναν  καμία λέξη παρηγοριάς στις οικογένειες  που έχασαν τα παιδιά τους. Στους γονείς που δεν θα γιορτάσουν ποτέ ξανά με την καρδιά τους , γιατί το να χάσεις το παιδί σου είναι ο απόλυτος πόνος…το καταλαβαίνετε εκεί στη Βουλή;  Για να μην αναφέρω τα λόγια κάποιου που φοβήθηκε να μην χαθούν οι εκλογές λόγω αυτού του γεγονότος.

Ξεκίνησα να γράψω για την Ελλάδα, να γράψω τα καλά της, να την χαϊδέψω που υποφέρει, να την δοξάσω που λοιδορείται και χλευάζεται , μα το χέρι μου οδηγήθηκε και σε άλλες παραμέτρους !

Καταλήγω να πω ότι έχουμε όλοι συμβάλλει στην πτώση και κατάπτωση της και γι αυτό , ας είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα , να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με στόχο την αργή ίσως αλλά σταθερή βελτίωση της , εμείς θα ωφεληθούμε ! Αυτό όμως προϋποθέτει αφοσίωση , αυτοδιάθεση  και αλληλεγγύη…

Αυτό προϋποθέτει γνήσια Δημοκρατία !

SHARE
RELATED POSTS
Γιατί Αστυπάλαια; Δωδεκάνησα και Κυκλάδες σ’ένα νησί, του Πανορμίτη Κονταράτου (Δήμαρχος Αστυπάλαιας) [43 φωτογραφίες]
«Ιππικός» Διασυρμός!, του Γιώργου Σαράφογλου-George Sarafoglou
Το κάλλος και ο κάλος, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.