Πόρτα στον Πολιτισμό

Εικαστική Έκθεση “200 Χρόνια Πνεύμα Γαλάζιο και Λευκό” στο Μουσείο Σπετσών- Περιοδεύουσα έκθεση που θα φτάσει μέχρι το Καστελόρριζο

Spread the love

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην  Independencia Μπιενάλε στην αρχαία πρωτεύουσα του Περού το Κούσκο παρουσιάζεται στο Μουσείο της Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην «Independencia: Bienal de Arte de Cusco» θα παρουσιαστεί στο Μουσείο της Μπουμπουλίνας από 24 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου 2021, στο πλαίσιο της περιοδεύουσας εικαστικής έκθεσης «200 Χρόνια Πνεύμα Γαλάζιο και Λευκό», την οποία διοργανώνουν ο Δήμος Σπετσών με τους καλλιτέχνες του Πολιτιστικού Ομίλου «Κέντρο Τέχνης – Marble Art Museum» και υπό την αιγίδα του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας.

Το 1821 ήταν μια χρονιά ορόσημο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες το 2021 γιορτάζουν τα 200 Χρόνια από την δική τους Ανεξαρτησία. Στο πλαίσιο αυτό στην αρχαία πρωτεύουσα του Περού, το Κούσκο, διοργανώνεται η επίσημη Μπιενάλε Ανεξαρτησίας με τίτλο «Independencia: Bienal de Arte de Cusco» στην οποία συμμετέχουν καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Οι δύο καλλιτεχνικοί επιμελητές, ο Ιάννης Πανταζίδης (Ελλάδα) και η Αngela Delgado (Περού) είδαν ως πρόκληση τους εορτασμούς της Ανεξαρτησίας  των δύο χωρών για να προσεγγίσουν μέσω των εικαστικών τεχνών δύο εμβληματικές γυναικείες μορφές των επαναστάσεων, την Λασκαρίνα Μπουμπολίνα και τη Micaela Bastidas* (Μικαέλα Μπαστίδας), που σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αξίζουν να επανεξεταστούν.

«Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα και Μικαέλα Μπαστίδας: Αναδρομές σε μία συνάντηση που δεν έγινε ποτέ» είναι ο τίτλος του καλλιτεχνικού πρότζεκτ, όπου Έλληνες και Περουβιανοί καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που εμπνέονται από τις δύο αυτές ηρωίδες.

Οι Αριστείδης Πορτούλας και Χρήστος Γεωργίου δημιούργησαν ένα εμβληματικό έργο (2,5m x 2,5m), που απεικονίζει την Μπουμπουλίνα και την Μπαστίδας. Οι δύο καλλιτέχνες κατέγραψαν τα στάδια της δημιουργίας τους μέχρι το τελικό αποτέλεσμα και δημιούργησαν ένα βίντεο που μιλάει για τη διαδρομή τους από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι το τελικό αποτέλεσμα, αλλά και για την εικόνα που έχουν για τις δύο ηρωίδες. 

Δείτε εδώ το βίντεο.

Στο πρότζεκτ συμμετέχουν επίσης από την Ελλάδα η Ανδριανή Παπαλέκα, η Μαριλένα Μέλη και η Νινέτα Βρετού και από Περού η Nereida Apaza και ο Raúl Chuquimia.

Τα έργα θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο Μουσείο της Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες και με την ολοκλήρωσή της, στις 4 Σεπτεμβρίου, θα οργανωθεί ημερίδα με τίτλο «Η Μπουμπουλίνα και η Μπαστίδας του χτες και οι ηρωίδες του σήμερα». Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η παρουσίαση τους στη Μπιενάλε του Περού.

Η Ελληνική συμμετοχή στην Μπιενάλε τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Περού στην Ελλάδα.

* Micaela Bastidas
Η Μικαέλα Μπαστίδας (Mikaela Bastidas) (γεννημένη στο Tamburco, 1744- πέθανε στο Cusco, 18 Μαΐου 1781), ήταν πρωτοπόρος ηγέτης των ιθαγενών κατά της ισπανικής κυριαρχίας στη Νότια Αμερική και μάρτυρας της περουβιανής ανεξαρτησίας. Μαζί με τον σύζυγό της Túpac Amaru II, ηγήθηκε μιας εξέγερσης κατά των Ισπανών και, όπως κι εκείνος, υπέστη το μαρτύριο της εκτέλεσης από τους Ισπανούς όταν η εξέγερση απέτυχε. Ήταν πλήρης συνέταιρος στις επιχειρήσεις του συζύγου της πριν από την εξέγερση και “εξαιρετικά ικανή ηγέτης του αγώνα”. Έχει περιγραφεί ως η “διάσημη σύζυγος του José Gabriel Condorcanqui Momento Maren (Túpac Amaru II)… η οποία έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στην υλικοτεχνική υποδομή του επαναστατικού στρατού στο Κούσκο.

Έκθεση: 200 Χρόνια Πνεύμα Γαλάζιο και Λευκό

Η τρίτη στάση της περιοδεύουσας έκθεσης «200 Χρόνια Πνεύμα Γαλάζιο και Λευκό» θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες από 24 Αυγούστου. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα τα οποία πραγματεύονται την πορεία του Ελληνικού Έθνους από το 1821 έως και σήμερα, αποδίδοντας εικαστικά με ποικίλες αισθητικές τεχνοτροπίες τα σημαντικά γεγονότα της ιστορικής διαδρομής που διανύουμε.

Ένας από τους βασικούς πυλώνες της όλης πρωτοβουλίας αποτελεί η ανάδειξη της σπουδαιότητας του ρόλου της γυναίκας Ελληνίδας που έχει διαπρέψει κατά την περίοδο των 200 χρόνων.

Πρόκειται για εκδήλωση που απευθύνεται σε μικρούς, νέους και μεγάλους, οι οποίοι διακατέχονται από το αίσθημα της αγάπης για την Πατρίδα αλλά και τις τέχνες. Παράλληλα καλλιεργείται μια θετική δυναμική στα μέλη της σύγχρονης κοινωνίας, διότι επισημαίνεται η αποτελεσματικότητα του ηρωικού αγώνα εναντίον της βαρβαρότητας που κατέστησε την Ελλάδα εφαλτήριο και παράδειγμα προς μίμηση για την αντιμετώπιση αντίστοιχων απειλών και προβλημάτων του σήμερα.

Άλλωστε ο αγώνας για ελευθερία και αξιοπρέπεια είναι διαρκής και ως εκ τούτου συνεχίζεται…

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Ασλανίδου Μαρία, Βουγάς Παναγιώτης, Γκιζάρης Γιώργος, Δημητρακοπούλου Σταυριέλενα, Θεοχάρη Αστέρη, Κάζαγλη Άντα, Καρποντίνης Γιώργος, Μαριολής Κυριάκος, Μανταλένα Μελισσουργάκη-Βόζνιακ, Μπαλού Εύη, Μπλιάτσου Γεωργία, Μπούνταλη Ελένη, Μαριέττα Παπαχειμώνα, Πορτούλας Άρης, Προβελεγγιάδης Αθανάσιος Παναγιώτης, Σταμπολίτη Κατερίνα, Τρίτου Γκαμπριέλα, Τσιτσιμπάκος Βασίλειος, Ψωμοδότης Δημήτρης, Nezi Zofea

Διεθνείς Συμμετοχές

Jorge Luis Chavarria Aleman (Guatemala), Hernán Benedetti (Argentina), Ioanna Lin (China), Mariana Motoko (Mexico), Juana Page (Argentina), Alvaro Sánchez (Guatemala)

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση, πραγματεύονται το θέμα πέρα από ρομαντισμούς και άγονες προσκολλήσεις στο ένδοξο κατά τα άλλα παρελθόν. Εκφράζουν αρμονικά την επανάσταση –τις μάχες, τη λύτρωση, την λευτεριά, τη χαρά και τον πόνο – μέσω του καλλιτεχνικού τους έργου.

Πηγή έμπνευσης αποτελούν οι μνήμες των ιστορικών γεγονότων αλλά και οι προσωπικές εμπειρίες τους αναφορικά με το σπινθηροβόλο ελληνικό πνεύμα στην διαχρονική του πορεία, διαχειριζόμενοι το θέμα με την αισθητική του χρώματος και της μορφής. Έτσι αποδίδουν εικαστικά ο καθένας ξεχωριστά, με την τεχνοτροπία που τον διακρίνει δημιουργώντας το προσωπικό ή συλλογικό έργο.

Με αυτά τα δεδομένα ο εικαστικός πλούτος των έργων παραδίδεται προς θέαση και προβληματισμό στο φιλότεχνο κοινό.

Υπενθυμίζουμε πως η έκθεση ξεκίνησε την περιοδεία της από την Ιερά Πόλη Μεσολογγίου (24.05-05.06), συνέχισε στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας (09-19.06) και θα επισκεφθεί κι άλλες πόλεις οι οποίες έχουν διαδραματίσει ιστορικό ρόλο κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Το 2021 λοιπόν αποτελεί μια ευκαιρία για αναγέννηση και ενδυνάμωση του προσωπικού έργου και της στάσης ζωής ευρύτερα. Όχι μόνο ατομικά αλλά και συλλογικά ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

Επιμέλεια διοργάνωσης: PhD & ΜΑ Δημήτρης & Ιάννης Πανταζίδης

Στον εκθεσιακό χώρο εφαρμόζονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων, αλλά και των κανόνων λειτουργίας των χώρων. Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική, κατά την παραμονή του κοινού στον εκθεσιακό χώρο.

Ακολουθείστε της σελίδα της έκθεση στο fb: @spiritwhiteandblue για να μαθένετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή 20:30-22:30

Πληροφορίες: Τηλ.: 22980-72077, 6980 275555, 6942 075756

Email: [email protected], fb: @spiritwhiteandblue, insta: kentro_texnis

SHARE
RELATED POSTS
«Φθινοπωρινή Ιστορία» του Αλεξέι Αρμπούζωφ: η θεατρική τέχνη ως λύτρωση, του Κωνσταντίνου Μεϊντάνη
05-19080517651884s.jpg
Θεατρική παράσταση «Σχέσεις 2 επί 3» για τα παιδικά χωριά SOS
23-151859prosfygopoula.jpg
Προσφυγόπουλα συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του υπ. Πολιτισμού, στην ΑΣKΤ

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.