Ανοιχτή πόρτα

Διεθνείς απάτες μέσω internet, του Δρ Πάνου Καπώνη

Spread the love

Ο Πάνος Καπώνης* είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, τ. Επ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Φαρμακευτική), ποιητής, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας  Έχει συγγράψει οκτώ πανεπιστημιακά συγγράμματα φαρμακευτικού δικαίου.Λογοτεχνική ιστoσελίδα : http://logos.caponis.gr.

ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ [Π40]

Διεθνείς απάτες μέσω internet

[«….Σε ό,τι αφορά στα υψηλότερα ποσά ανά απάτη, δηλαδή στις μεταφορές χρημάτων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις περισσότερες φορές, το ποσό επιβαρύνει τον πελάτη της τράπεζας,»], [Capital.gr Δεκ. 2021]

Σχεδόν καθημερινά στέλνονται μηνύματα στο internet από διάφορους απατεώνες, («φιλάνθρωπους», ετοιμοθάνατους, τραπεζίτες ή άλλους θεματοφύλακες χρημάτων) με διάφορες δικαιολογίες που θα αναλύσουμε παρακάτω. Ο στόχος γενικά είναι το με οποιοδήποτε μέσον το κέρδος και η αφαίμαξη του λήπτη του μηνύματος και από την άλλη η ακραία απόληξη του καπιταλισμού με την βουλιμία για απόκτηση περισσοτέρων αγαθών. 

Πολλές από αυτές τις απάτες έχουν κατά καιρούς καταγγελθεί, αλλά οι περισσότερες έχουν μείνει στο σκοτάδι. Δεν αναφερόμαστε εδώ για τις ηλεκτρονικές απάτες που γίνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά σε άλλες μορφές, με την Interpol να μην βρίσκεις άκρη.  

Θα σας απαριθμήσω ενδεικτικά μερικές τέτοιες μορφές διεθνούς απάτης :

Α. Η Μ.Ρ. υπάλληλος ασιατικής τράπεζας, με την μέθοδο του αιτήματος φιλίας για λόγους δικούς της ήθελε να δώσει «δήθεν» 250.000 δολάρια σε κάποιον με την μέθοδο προπληρωμένης κάρτας visa, αφού θα είχε καταθέσει τα χρήματα σε λογαριασμό αφρικανικής τράπεζας. Ζήτησαν όμως από τον δικαιούχο να πληρώσει τα έξοδα της αποστολής courier και αφού τα πλήρωσε του ζήτησαν στην συνέχεια να καταβάλλει ένα ποσόν για φορολογία. Πλήρωσε και αυτό το ποσόν ο αφελής – που είχε ανάγκη για χρήματα – και πράγματι η προπληρωμένη κάρτα visa έφτασε στα χέρια του, μέσω διεθνούς εταιρείας ταχυμεταφορών. Την ίδια ημέρα του ήρθε ένα μήνυμα στο messenger να χρησιμοποιήσει την visa για αναλήψεις για όχι πάνω από 20 ευρώ την ημέρα, διαφορετικά η  visa θα ακυρωθεί. Πράγματι ο «τυχερός» έκανε χρήση της  visa σύμφωνα με τις οδηγίες και είδε ότι η κάρτα λειτουργεί. Πώς να μην τους πιστέψεις ; Την επομένη, με νέο μήνυμα, του γνώρισαν ότι για την ενεργοποίηση του λογαριασμού της κάρτας, δηλαδή των 250.000 δολαρίων, θα έπρεπε να στείλει το ποσό των 4.000,00 περίπου δολαρίων για να λειτουργήσει ο λογαριασμός. Από το σημείο εκείνο το παρ΄ ολίγον θύμα, άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει. Με λίγα λόγια – γιατί η ιστορία είχε εξελιχθεί σε σίριαλ – επικοινώνησε με την αφρικανική τράπεζα που είχε εκδώσει την visa και έμαθε ότι το e-mail δεν ανήκε στην τράπεζα, ούτε ο φερόμενος αποστολέας για λογαριασμό  της, ήταν υπάλληλός της. Έτσι έχασε μεν γύρω στα 800 ευρώ, αλλά τελικά δεν συνέχισε την απάτη τους.               

Β. Σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο, ένας πάμπλουτος Αμερικανός βιομήχανος, μέσω ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος που είχε συστήσει, βοηθούσε φτωχούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.  Με το όνομα του στάλθηκε e-mail σε κάποιον, που του ζητούσε τα στοιχεία του μαζί με μια φωτογραφία για να του ανοίξει λογαριασμό σε αμερικανική τράπεζα 1.500.000 δολαρίων. Για παιχνίδι και από περιέργεια το παρ’ ολίγον «θύμα» έστειλε μια άσχετη φωτογραφία και, πράγματι, μπαίνοντας διαδικτυακά στην ιστοσελίδα της συγκεκριμένης τράπεζας και στο ling που του έστειλαν ανακάλυψε τον λογαριασμό στο όνομά του. Όταν όμως πήγε να μεταφέρει χρήματα σε Ελληνική Τράπεζα, για να μην πολυλογούμε, του ζήτησαν να καταβάλλει για ενεργοποίηση 1.500 δολάρια. Φυσικά στην απάτη, χρησιμοποιήθηκε το όνομα του Αμερικανού βιομηχάνου, που πράγματι ήταν φιλάνθρωπος, αλλά το e-mail ήταν ψεύτικο. 

Ίσως αυτά που σας αναφέρω να φαίνονται σαν παραμύθια, αλλά σας διαβεβαιώ ότι συνέβησαν στην πραγματικότητα.

Γ. Το 2004 o Dr. ΤΖ. ΝΤ. ήταν ιδιωτικός ιατρικός σύμβουλος του δικτάτορα M. Gh. σε χώρα της βόρειας Αφρικής, ο οποίος δολοφονήθηκε. Σύμφωνα με ένα μήνυμα ο Dr. ΤΖ. Ήταν πελάτης της τράπεζας c-Bank από το 2004 και το ποσόν της καταθέσεως του ήταν US $ 15.500.000,00 τα οποία, κατά την υπάλληλο ήθελε να τα μοιράσουν προκειμένου να μην τα οικειοποιηθούν τα μεγάλα αφεντικά της τράπεζας, όπως έλεγε στο μήνυμα της. Μάλιστα του πρότεινε και γάμο στην χώρα του και προοπτικές επενδύσεων… Όμως, ο υποψιασμένος αποδέκτης της προτάσεως, ψάχνοντας στο internet, ανακάλυψε ότι : Ο ίδιος νεκρός είχε καταθέσεις ύψους US $ 15.500.000 σε μια ισλαμική τράπεζα στο Ηνωμένο Βασίλειο, και το 2017 η υπάλληλος Joy F. έκανε την ίδια απάτη μέσω ενός τραπεζίτη αραβικής καταγωγής. Η υπάλληλος Α.Κ. που δεν ήταν άλλη από την  Joy F. αντέγραψε τα κείμενα του 2017 ανανεωμένα το 2022 και τα έστειλε στο υποψήφιο θύμα, το οποίο όμως, μετά την ανακάλυψη στο internet, επικοινώνησε με την μητρική αμερικανική εταιρεία c-Bank, η οποία τον πληροφόρησε ότι, το e-mail ήταν ψεύτικο και ο φερόμενος ως αρμόδιος Άραβας υπάλληλος δεν ανήκε στο προσωπικό της. Βέβαια, ο ίδιος το 2017 ήταν πράγματι διευθυντικό στέλεχος της τότε ισλαμικής τράπεζας.       

Τέτοιες πραγματικές αλλά «απίστευτες» ιστορίες απάτης συμβαίνουν καθημερινά στο διαδίκτυο και οι αποδέκτες τέτοιων μηνυμάτων θα πρέπει να προσέχουν και να ερευνούν του αποστολείς, οι οποίοι τελικά επωφελούνται ποσά που πρέπει «δήθεν» να σταλούν για την ενεργοποίηση μεταβιβάσεως των «θησαυρών». 

Ενδεικτικό πραγματικό ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ : 4/11/2017 : «ΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΡΑ ΦΡ. Αγαπητέ μου, πώς είσαι σήμερα; Μου αρέσει να είμαι ανοιχτή, είμαι μια γυναίκα που έχει δει τη ζωή, είμαι στον κοινωνικό κύκλο για πολλά χρόνια, δεν έχει σημασία η ηλικία ή το χρώμα ή το επίτευγμα κάποιου, αυτό που έχει σημασία στη ζωή μας δεν είναι παρά η φροντίδα και η έκφραση, έκφραση της καρδιάς. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή, για μένα το πιο όμορφο πράγμα που δημιούργησε ο Θεός, δεν φαίνεται ποτέ, μόνο στην καρδιά, εργάστηκα σκληρά όλη μου τη ζωή τώρα, πρέπει να σκεφτώ κάτι καλύτερο, να απολαύσω τη ζωή μου και πιθανότατα να κάνω οικογένεια, ίσως μετακομίσω και αρχίσω να επενδύω σε άλλα πράγματα Τέλος πάντων, μου αρέσει να σας πω λίγα πράγματα για μένα, με λένε JOY FR., Είμαι στην Βρετανία, γεννήθηκα στη Γερμανία, έχασα τη μοναχοκόρη μου κατά τη γέννηση του παιδιού, εργάζομαι ως ανώτερος ελεγκτής/τραπεζίτης στην IBB Plc.» Scam Survivors• [email protected] 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ                 

   

  

      

  

SHARE
RELATED POSTS
Ζητείται επειγόντως …ένα καζανάκι!, του Σπύρου Ντασιώτη
“Η Πυραμίδα του Μόρσι η Πυραμίδα της Δημοκρατίας”! (Morsi’s Pyramid the Pyramid of Democracy)!, του Γιώργου Σαράφογλου (By George Sarafoglou)
Μανώλης Δημελλάς
Ξεχωριστά λαγωνικά της Καρπάθου, του Μανώλη Δημελλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.