Ανοιχτή πόρτα

Διαψεύδονται τα περί «Πρόσωπον προς Πρόσωπον», σταθερά όπως γνωρίζατε «Ενώπιος Ενωπίω», του Δημήτρη Κατσούλα

Spread the love

Δημήτρης Κατσούλας

Δημήτρης Κατσούλας

     Παλιές «δόξες»  και ξενύχτια – αν χρειαστεί και μέχρι την 3η πρωινή – να είστε προετοιμασμένοι ότι θα παρακολουθήσετε στην καθ’ οδόν ευρισκόμενη εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω»  του Νίκου Χατζηνικολάου η οποία μετά από μία τρίχρονη σχεδόν παρέκκλιση ή αγρανάπαυση αφενός κατά διαστήματα κι αφετέρου σύσσωμος να γέρνει προς τα εύκολα μεν αλλά βαλτώδη ύδατα της «Καλλιτεχνικής της στράτας», οπότε αποφάσισε ν’ αλλάξει βάρκα και ρότα στρεφόμενη ξανά όπισθεν προς το πολιτικό στοιχείο, εκείνο που γνωρίζει άρτια να το διαχειρίζεται, θυμίζοντας στο τηλεοπτικό της κοινό ότι «Εδώ είμαστε, ξανά να δώσουμε το μικρόφωνο στον καλεσμένο, υποχρέωσή μας είναι να «στριμώχνουμε»  τον πολιτικό προκειμένου να του αποσπούμε την αλήθεια και την δέσμευση για μια καλύτερη μέρα, για ένα βήμα παραπέρα της καθημερινότητας του πολίτη πέρα από τα συνήθη και για την βελτίωσή του εν γένει». 

     Ευαίσθητος ων ο Νίκος Χατζηνικολάου περί τα καλλιτεχνικά δρώμενα στη χώρα, ουδείς του το αμφισβητεί αυτό – αξέχαστη πρωτιά θυμάμαι με εκείνη την κατ’ οίκον συνέντευξη του Γιάννη Πουλόπουλου τον Απρίλιο του 1995 στην οποία ειπώθηκαν σοβαρές αλήθειες εκ μέρους του καλλιτέχνη, θέτοντας αρκετά (παρεξηγημένα) πράγματα στην θέση τους– εξ ίσου όμως κι άλλες, ισάξιου ενδιαφέροντος θα τολμούσα να πω από σημαίνοντα του καλλιτεχνικού στερεώματος πρόσωπα, κατά την δεκαετία εκείνη ειπώθηκαν. Ταυτόχρονα όμως ο Νίκος Χατζηνικολάου μας εισήγαγε και σε ένα άλλο είδος τηλεόρασης, εκείνη την πολιτική. Εκείνη η οποία έφερνε απέναντι τον πολιτικό με τον τηλεθεατή, επιτρέποντάς του κατ’ αυτόν τον τρόπο να εκφράσει άμεσα και πέρα από περιστροφές τις ανησυχίες του αλλά και τους βαθύτερους  προβληματισμούς του ο πολίτης. 

      Μνημειώδεις έχουν παραμείνει οι συνεντεύξεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νίκο Χατζηνικολάου– γιατί να κρύψωμεν άλλωστε την συμπάθεια η οποία έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δυο ανδρών; – υποβάλλοντάς του ερωτήσεις του τύπου: «Θα σας κάνω μία ερώτηση: ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή τένις;», «Το αγαπημένο σας φαγητό να υποθέσω ότι είναι τα ντολμαδάκια;». «Θέλω να σας ρωτήσω πόσο χαλαρός ή πόσο σφιγμένος είστε;». «Τέλος, θα κάνω μια ερώτηση στην οποία θα σας απαγορεύσω μια απάντηση: Τι ομάδα είστε; Απαγορεύεται η απάντηση Εθνική Ελλάδος». Κι αυτή η συνέντευξη έγινε καθ’ ον χρόνον ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ήδη πρωθυπουργός! 

     Σήμερα, ευρισκόμενη η Ελλάς μερικούς μόλις μήνες προ των εκλογών και με τις πολιτικές εξελίξεις να τίθενται εις πλάνο πρώτο, η εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω»  αλλάζει πανιά, δένει γερά τους κόμπους, συντηρεί τα κατάρτια διότι πολλές οι τρικυμίες αναμένονται και μετατρέπεται ή αλλιώς τείνει προς μετατροπή με την άδεια, τον έλεγχο και την εποπτεία της κυβέρνησης σε μία αμιγώς(;) πολιτική εκπομπή, αποχωριζόμενη πάντως για ένα σύντομο χρονικό διάστημα τον χώρο του θεάματος «παροπλίζοντας»  για μερικούς μήνες τους καλλιτέχνες Γιώργο Σαμπάνη, Χρήστο Μάστορα, Νίκο Οικονομόπουλο, Πέγκυ Ζήνα, Αντώνη Ρέμο, Δέσποινα Βανδή και άλλους του ιδίου βεληνεκούς. Συμπάθειες είναι αυτές, βλέπετε. Κι ευτυχώς που η εκπομπή σώθηκε μ’ εκείνη την προ τριετίας πρεμιέρα στις 14 Σεπτεμβρίου 2020 (για περασμένα «μεγαλεία»  μιλάμε, τα πιο φρέσκα καλύτερα να μη τα συζητούμε, ήσαν απλώς για να καλυφθούν κενά), και με προσκεκλημένη την σπουδαία μας Χάρις Αλεξίου, και δόξα σοι ο Θεός  να λέμε όπου εκπομπή και τηλεθέαση αξιοπρεπώς «επέπλευσαν».

     Επικειμένων, λοιπόν, των εκλογών – μερικοί τις τοποθετούν και περί τα τέλη Ιανουαρίου 2023 ή την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου – φρόντισαν να διαρρεύσουν οι αφιλότιμοι ότι μέχρι και τον τίτλο της εκπομπής του σκέπτεται ο καθ’ όλα εντιμότατος δημοσιογράφος να μετονομάσει από «Ενώπιος Ενωπίω»  σε «Πρόσωπον προς Πρόσωπον», κάτι το οποίο δεν μπορέσαμε να διασταυρώσουμε διότι λόγω φόρτου εργασίας και με αναδομημένο το προφίλ της εκπομπής του ήταν απασχολημένος, διατηρώντας το κινητό του απενεργοποιημένο, οπότε φρόνιμο θεωρήσαμε να διατηρήσουμε τον παλαιό τίτλο. Εκείνο πάντως που προκύπτει από την έρευνα είναι το ότι μερικές εβδομάδες προ των διεξαχθέντων εκλογών βεβαία θεωρείται η  συνέντευξη που θα παραχωρηθεί από τον αρχηγό του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Νίκο Ανδρουλάκη στην εκπομπή όπου μεταξύ των ερωτήσεων που θα υποβληθούν στον Πρόεδρο του Κινήματος θα είναι κι αυτή η οποία από την συντακτική ομάδα του «Ενώπιος Ενωπίω»  αξιολογήθηκε ως καίρια για τα πολιτικά πράγματα στην χώρα και θα έχει ως εξής πάνω κάτω, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει: «Κύριε Πρόεδρε, ποία η γνώμη σας για το σημερινό τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, το οποίο εμφανίζεται ολίγον…  απρόθυμο στο να παρέξει δάνεια προς τον λαό και τις ευρύτερες κοινωνικές ομάδες, ενόψει μάλιστα μιας οικονομικής δυσπραγίας που διέρχεται και η οποία θεωρείται προσωρινή;». Και η απάντηση του Προέδρου του Κινήματος πάντα εύστοχη, καίρια, πρωτότυπος και ρηξικέλευθος: «Ευχαρίστως να σας απαντήσω εν πάσει ειλικρινεία: πρέπει επιτέλους οι τράπεζες να πάψουν να κερδοσκοπούν σε βάρος των αδυνάτων ιδιωτών. Είμαστε έτοιμοι κε Χατζηνικολάου μετά την σύνθεση της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει, να φέρουμε νόμο που θα αποκλείει τοιούτου είδους  φαινόμενα με ρητή την διάταξη που θα αναφέρει ότι το χρήμα θα πρέπει να εισρεύσει προς τον λαό μας αξιοποιώντας το όπως εκείνος καλύτερα γνωρίζει από εμάς τους πολιτικούς, και αντιλαμβάνεσθε φαντάζομαι τι εννοώ: Να προμηθευτεί ηλεκτρικά μέσα μεταφοράς όπως ποδήλατα, μηχανές και σκούτερ – ένα σεβαστό δε μέρος ας το χρησιμοποιήσει για την αναψυχή του που τόσο έχει στερηθεί – απαλλάσσοντας κατά μία έννοια την πρωτεύουσα από το νέφος το οποίο αν και επί δικής μας διακυβερνήσεως εν έτει 1984 και επί υπουργού Περιβάλλοντος Ευάγγελου Κουλουμπή ενεφανίσθη απειλητικό πάνω από τον Αττικό ουρανό και το εκδιώξαμε καθιερώνοντας τον δακτύλιο (τον οποίον παρά την δέσμευσή μας περί καταργήσεώς του σε δυο τρία χρόνια δεν το πράξαμε, αναγνωρίζοντας σήμερα (κάλιο αργά παρά ποτέ) μετά από 38 έτη τα λάθη μας), μη σας διαφεύγει όμως ότι επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΣΥ.ΡΙΖ.Α πάλι ενεφανίσθη το νέφος και υποχρέωση δική μας είναι πλέον και άπαξ δια παντός και σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα να μη κάνει την επανάκαμψη του, με την χειρότερή του μορφή. Δεν πρέπει να σας διαφεύγει εξ άλλου ότι από το 2014 υπηρετώ τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς εκπροσωπώντας την χώρα μου και δεν προτίθεμαι να τους εγκαταλείψω ούτε μετά την εκλογή μου. Με δίδαξαν πολλά οι Βρυξέλες…».

     Επιπροσθέτως, ένα ακόμη κρίσιμο θέμα το οποίο θα τεθεί στον κο Ανδρουλάκη και στην συνέντευξη που θα παραχωρήσει θα είναι κι αυτό των προληπτικών εξετάσεων στις οποίες θα πρέπει να υποβάλλονται οι άνδρες και οι οποίες θα καλύπτονται από τον ασφαλιστικό τους φορέα, είναι κι αυτές που έχουν σχέση με τον προστάτη ο οποίος εκτός του ότι είναι ανασταλτικός παράγοντας σχετικά με το σεξ, σύμφωνα δε με το Αμερικανικό Ιατρικό Περιοδικό «JAMA Network Open’εμφανίζει τους τελευταίους μήνες στον Ελληνική κοινωνία και μια πτώση του 11.7% σχετικά με την προ κορωνοϊού εποχή όπου θα πρέπει να αναζητηθούν μέθοδοι προκειμένου να επανέλθουν δριμύτεροι σε αυτό οι Έλληνες ως Μεσογειακός λαός εξ άλλου, κάτι το οποίο – και σύμφωνα με εγκληματολόγους, κλινικούς κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους – δηλώνει ότι η μειωμένη απόδοση οδηγεί σε φαινόμενα εκτός οίκου σχέσεων με τα γνωστά αποτελέσματα παθιασμένης ζήλειας, με τις φυλακές να στενάζουν με την έλλειψη κελιών και την υπερπληθώρα τροφίμων. 

    Για οτιδήποτε νεότερο προκύψει σχετικά με τα τηλεοπτικά πράγματα, τις πολιτικές ανακατατάξεις, τις τυχόν επελθούσες στην εκπομπή αποκλίσεις, καθώς και την σειρά των προσκεκλημένων του Νίκου Χατζηνικολάου, εδώ είμαστε να επανορθώσουμε. 

  

SHARE
RELATED POSTS
Χάλκη, εκεί που ο ήλιος τυφλώνει, της Τίτσας Πιπίνου
Γοητευτικό ξύπνημα…, του Γιώργου Αρκουλή
Δυο ζωγραφιές που πρόφτασα να δώσω στα γενέθλια του πατέρα, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.