Ανοιχτή πόρτα

Δίκη Τοπαλούδη: Ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξη η απόφαση του δικαστηρίου για τους Ροδίτη και Αλβανό ανθρωποκτόνους

Spread the love

Ισόβια και δεκαπέντε χρόνια κάθειρξη, επέβαλε ομόφωνα το Δικαστήριο στους δράστες της στυγερής δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη.

Την ίδια ποινή είχε προτείνει λίγο νωρίτερα η εισαγγελέας της δίκης, Αριστοτελία Δόγκα, η οποία μετά την απόρριψη όλων των αιτημάτων για αναγνώριση ελαφρυντικών από το δικαστήριο, είχε εισηγηθεί την επιβολή των βαρύτερων ποινών που προβλέπει ο νόμος.

Η εισαγγελική πρόταση για τις ποινές είχε γίνει δεκτή με ικανοποίηση από τους πολίτες που παρακολουθούν την εξέλιξη της δίκης και οπωσδήποτε από τους τραγικούς γονείς της 21χρονης φοιτήτριας.

Κατά περίπτωση οι δύο κατηγορούμενοι είχαν αιτηθεί τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την  πράξη, της καλής συμπεριφοράς στο δικαστήριο, του πρότερου σύννομου βίου και της μετεφηβικής ηλικίας. Επιπλέον, ο Ροδίτης ζήτησε να του αναγνωριστεί το ακαταλόγιστο ή επικουρικά μειωμένος καταλογισμός. Μέσα στο δικαστήριο ο πατέρας της Ελένης σήκωσε δυο φωτογραφίες της που έδειχναν το πρόσωπο της.

Οταν η εισαγγελέας ολοκλήρωσε την αγόρευσή της, νωρίτερα, κάποιοι από το ακροατήριο την χειροκρότησαν, με την πρόεδρο να τους ζητεί να μην το ξανακάνουν, διότι «δεν χειροκροτούμε στο δικαστήριο». Μεταξύ άλλων η εισαγγελέας στην τοποθέτησή της ανέφερε ότι οι δύο κατηγορούμενοι με τη στάση τους ενέπαιζαν καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης το δικαστήριο, δεν μεταμελήθηκαν πραγματικά αλλά συνεχίζουν να διασύρουν τη μνήμη της Ελένης Τοπάλούδη. «Δεν αξίζουν κανένα ελαφρυντικό» κατέληξε στην αγόρευση της η εισαγγελέας, η οποία μίλησε για ηθική διαστροφή του χαρακτήρα των κατηγορουμένων την ώρα που τα στοιχεία της δικογραφίας, όπως είπε, βοούν. «Αυτή η συγγνώμη που ακούστηκε δεν ήταν ειλικρινής, αυτοί μεταξύ τους γελάνε, καμία μεταμέλεια, καμία ειλικρινής συγνώμη» είπε η εισαγγελέας και προσέθεσε: «Ακόμη διασύρουν το θύμα το οποίο κατάντησαν όπως κατάντησαν».

«Καμία άλλη δολοφονημένη ποτέ, μη ξεχαστεί τι κάνανε στην Ελένη». Αυτό το σύνθημα που φώναζαν επί ώρα έξω από το Εφετείο της Αθήνας, άτομα που είχαν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν τη μνήμη της αδικοχαμένης φοιτήτριας. Σε λυγμούς ξέσπασε η μητέρα του θύματος φωνάζοντας «τέρατα» στους δυο κατηγορούμενους.

Νωρίτερα, το δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβάσει στην εισαγγελέα πρακτικά και αντίγραφα της απόφασης του προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν ψευδής βεβαίωση ιδιώτη ψυχιάτρου στη συνταγογραφηση συγκεκριμένου σκευάσματος στον 23χρονο καταδικασθέντα Ροδίτη. Ακόμη, για να διερευνηθεί τυχόν ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό.

Η εισαγγελέας μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου επί των ποινών, είχε ζητήσει να διαβιβαστούν στην εισαγγελία αντίγραφα της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου προκειμένου να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες συγγενών των δυο κατηγορουμένων. Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας είχε ζητήσει να διερευνηθούν τυχόν  ευθύνες του πατέρα και της γιαγιάς του 23χρονου Ροδίτη, όπως και της αδελφής του 21χρονου αλβανικής καταγωγής. Τέλος είχε ζητήσει να διερευνηθεί η τυχόν διάπραξη του αδικήματος της ψευδούς βεβαίωσης από τον ιδιώτη ψυχίατρο ο οποίος φέρεται να άλλαξε τη συνταγογράφηση φαρμάκων του Ροδίτη. Ως προς το σκέλος αυτό το δικαστήριο δέχθηκε την πρόταση της.

Από την πλευρά της η πολιτική αγωγή δια του Αλέξη Κούγια  δήλωσε ότι θα μηνύσει για ψευδή κατάθεση τον πατέρα και τη γιαγιά του Ροδίτη όπως και δυο μάρτυρες της υπόθεσης. Ακόμη, δήλωσε ότι θα καταθέσει μήνυση και κατά δυο ψυχιάτρων για ψευδή βεβαίωση που γνωμάτευσαν για την κατάσταση της υγείας του 23χρονου Ροδίτη.

Χωρίς ελαφρυντικά

Συγκεκριμένα, η αμετανόητη στάση των δύο κατηγορουμένων για το βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη, δεν επιτρέπει την αναγνώριση στο πρόσωπό τους, κανενός ελαφρυντικού που θα μπορούσε να “σπάσει” την ισόβια κάθειρξη. Για το λόγο αυτό, η εισαγγελέας της έδρας, καταχειροκροτούμενη, ζήτησε από το δικαστήριο να απορρίψει όλα τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι δύο νεαροί οι οποίοι κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι.  Η εισαγγελική λειτουργός τόνισε μεταξύ άλλων  ότι οι δυο κατηγορούμενοι με τη στάση τους ενέπαιζαν καθ όλη τη διάρκεια της δίκης το δικαστήριο, δεν μεταμελήθηκαν πραγματικά αλλά συνεχίζουν να διασύρουν τη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη.

«Δεν αξίζουν κανένα ελαφρυντικό», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι δεν άκουσε αλήθειες μέσα στη δικαστική αίθουσα. Έκανε δε λόγο για έλλειψη ειλικρινούς θέσης μέχρι το τέλος. Μίλησε για ηθική διαστροφή του χαρακτήρα των κατηγορουμένων την ώρα που τα στοιχεία της δικογραφίας βοούν. «Αυτή η συγνώμη που ακούστηκε δεν ήταν ειλικρινής, αυτοί μεταξύ τους γελάνε, καμία μεταμέλεια, καμία ειλικρινής συγνώμη» είπε η εισαγγελέας και προσέθεσε: «Ακόμη διασύρουν το θύμα το οποίο κατάντησαν όπως κατάντησαν».

«Ένας εγκληματίας μπορεί μα κάνει πίσω την τελευταία στιγμή . Ποια μεταμέλεια , η καλή συμπεριφορά μετά την πράξη… Η Ελένη θα ζούσε αλλά αποφάσισαν να την εξαφανίσουν να την πάνε στη θάλασσα να την φάνε τα ψάρια» τόνισε .

Ολοκληρώνοντας την αγόρευσή της μέλη του ακροατηρίου την χειροκρότησαν, με την πρόεδρο τους ζητεί να μην το ξανακάνουν, διότι «δεν χειροκροτούμε στο δικαστήριο».

Κατά περίπτωση οι δυο κατηγορούμενοι  ζήτησαν να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη, της καλής συμπεριφοράς στο δικαστήριο, του πρότερου σύννομου βίου και της μετεφηβικής ηλικίας. Επιπλέον, ο Ροδίτης ζήτησε να του αναγνωριστεί το ακαταλόγιστο ή επικουρικά μειωμένος καταλογισμός. Μέσα στο δικαστήριο ο πατέρας της Ελένης σήκωσε δυο φωτογραφίες της που έδειχναν το πρόσωπο της.

Η δίκη

Νωρίτερα, ομόφωνα ένοχοι για ανθρωποκτονία από πρόθεση από κοινού και βιασμό από κοινού κρίθηκαν από το Α’ Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας οι δύο δράστες της στυγερής δολοφονίας της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, που έγινε τον Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο. Πλέον αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών.

Σε ξέσπασμα οργής και πόνου προέβη η μητέρα της Ελένης την ώρα που αγόρευε στο δικαστήριο ο συνήγορος του 23χρονου Ροδίτη ζητώντας την αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας και αναφέροντας πως μακάρι η Ελένη να βρισκόταν στη ζωή. Τότε η μητέρα της Ελένης τού φώναξε, καταχειροκροτούμενη από το ακροατήριο: «Δε γυρνάει πίσω το παιδί, ποιο ελαφρυντικό 17 χρόνων; Το κοπρόσκυλο βίασε και σκότωσε το παιδί μου». Η μητέρα κλαίγοντας αποχώρησε από την αίθουσα, ενώ το ακροατήριο συνέχιζε να τη χειροκροτεί.

Καταχειροκροτούμενη διέσχισε τη δικαστική αίθουσα και η εισαγγελέας Αριστοτέλεια Δόγκα για να ανέβει στην έδρα του δικαστηρίου. Το κοινό που βρισκόταν μέσα στην αίθουσα ξέσπασε σε χειροκροτήματα μόλις την είδε να περνά.

Έξω από το δικαστήριο έχουν συγκεντρωθεί αρκετά άτομα, κυρίως μέλη γυναικείων οργανώσεων που φωνάζουν συνθήματα υπέρ της μνήμης της Ελένης Τοπαλούδη.

Η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη βγαίνοντας από την αίθουσα του δικαστηρίου οδηγήθηκε σε χώρο του Εφετείου που λειτουργεί ως ιατρείο, διότι δεν αισθανόταν καλά. «Ποτέ μην ξεχαστεί τι ΄κάναν στην Ελένη, καμία άλλη δολοφονία» φώναζε ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο, μέλη οργανώσεων, κ.ά.

Το πρωί της Παρασκευής, ο πατέρας της άτυχης κοπέλας, αναφερόμενος στις παρεμβάσεις Βερβεσού και Κλεφτογιάννη στην εκπνοή της δίκης για τη δολοφονίας της κόρης του Ελένης, δήλωσε στον ANT1: «Είναι θεμιτό κάποιοι να υπερασπίζονται τους συναδέλφους τους, αλλά όλα τα δάχτυλα δεν είναι ίδια».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «εξωφρενικό» να έρχονται εδώ και να «μας εμπαίζουν σαν οικογένεια» μιλώντας για την πλευρά των κατηγορουμένων, ενώ σχολιάζοντας την αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας, που προκάλεσε αντιδράσεις, είπε πως «η εισαγγελέας μίλησε ανθρώπινα και νομικά».

«Σταματήστε να παίζετε πολιτικά παιχνίδια στη μνήμη της κόρης μας, λύστε αλλού τις διαφορές σας» ανέφερε ο Γιάννης Τοπαλούδης, ενώ ερωτηθείς για τις σημερινές του προσδοκίες απάντησε πως αναμένει την ανώτατη ποινή που προβλέπει η Ελληνική Δικαιοσύνη.

SHARE
RELATED POSTS
Βιασμός, της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου
“Σκουπίδια”, του Γιώργου Σαράφογλου
Υπέρ πάντων και παθών, του Μάνου Στεφανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.