Πόρτα στην Πολιτική

Γιώργος Τσούνης, ο φίλος του Μπάιντεν στην Ελλάδα, του Αντώνη Η. Διαματάρη

Spread the love

Ο κ. Αντώνης Διαματάρης είναι Ομογενής Έλληνας της Αμερικής, Αρθρογράφος, Επιχειρηματίας, πρώην Εκδότης, Πρόεδρος και Διευθυντής της Εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” που κυκλοφορεί καθημερινά στην Αμερική, νυν Σύμβουλος του “Ε.Κ” και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών. 

Επισκεφθείτε τη νέα ιστοσελίδα μας

visit our new web site

Η ελληνική αντιπροσωπεία γνώριζε την φιλική σχέση Μπάιντεν-Τσούνη. Ωστόσο, έμειναν άφωνοι όταν άκουσαν τον Αμερικανό Πρόεδρο να λέει στον πρέσβη της χώρας του στην Ελλάδα ότι χάρηκε περισσότερο για την επιτυχία του να εγκριθεί, από ό,τι για τη δική του εκλογή στην προεδρία.

Η δήλωση αυτή, ενώπιον της ελληνικής αντιπροσωπείας στον Λευκό Οίκο είναι ιδιαίτερη σημαντική. Ηταν μια μεγάλη ευκαιρία να τονίσει την εμπιστοσύνη και την στήριξή του στον Τσούνη.

Ηταν ένας τρόπος να πει στον Πρωθυπουργό και την συνοδεία του, ότι ο πρέσβης του μιλά όντως για λογαριασμό του.

Ηταν γνωστό ότι ο Γιώργος Τσούνης είχε μια μακρόχρονη φιλική σχέση με τον Τζο Μπάιντεν, βάσει της οποίας προτάθηκε για πρέσβης στην Ελλάδα. Η επιβεβαίωση όμως της σχέσης αυτής και το βάθος της σχέσης, έστω με κάποια δόση -πολιτικής- υπερβολής, θα πρέπει να ανακουφίζει την πολιτική ηγεσία της Ελλάδος.

Δεν εννοώ με αυτό ότι ο Τσούνης μπορεί με μία μονοκοντυλιά να κάνει θαύματα.

Είναι όμως ο πρώτος Αμερικανός πρέσβης, από όσο θυμάμαι, που μπορεί, σε περίπτωση κρίσης, να φτάσει ακόμα και μέχρι τον Πρόεδρο της χώρας του.

Και αυτό αποτελεί μία μεγάλη υπόθεση, κυρίως στους δύσκολους αυτούς καιρούς.

Ο διορισμός του πρέσβη Τσούνη δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη στιγμή. Ενισχύει ακόμα περισσότερο τις ήδη εξαιρετικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών και πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο πρέσβης της Αμερικής στην Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να τις βελτιώσει ακόμα περισσότερο.

Προς όφελος, ασφαλώς, και των δύο χωρών.

Εν τω μεταξύ, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που χαρακτηρίζεται ως η βάση της Σούδας του Βορρά, αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Τις μέρες αυτές, για παράδειγμα, θα ελλιμενιστεί εκεί ένα τεράστιο αεροπλανοφόρο με χιλιάδες στρατιώτες.

Πέρα από την τονωτική ένεση που θα δώσουν στην τοπική οικονομία, η βάση αποτελεί και ένα ισχυρό ανασταλτικό παράγοντα προς την Τουρκία, καθότι μία σύρραξη στην περιοχή θα την φέρει σε άμεση αντιπαράθεση με τις αμερικανικές δυνάμεις.

Ισως με την προχθεσινή θρασύτατη πρόκληση δύο αεροπλάνων της, που πέταξαν πλησίον της πόλης, να θέλει να πει το αντίθετο, αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη. Θα αποτελούσε τραγικό λάθος για την Τουρκία να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές μελών των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και περιουσιακών της στοιχείων.

Είναι σαφές λοιπόν ότι τα περιθώρια του Ερντογάν στενεύουν όλο και περισσότερο.

SHARE
RELATED POSTS
Παύλος Γερουλάνος: “Από Ομόνοια μέχρι Πλατεία Καραϊσκάκη χρειάζεται μια σοβαρή ανάπλαση”
Πώς να ζήσουμε χωρίς ήρωες;,του Γιάννη Πανούση
Θέμα “timing”! Η “κατάλληλη” ώρα;, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.