Ανοιχτή πόρτα

Γιώργος Σακέρογλου, ο καλλιτέχνης των θαυμάσιων χειροποίητων Χριστουγεννιάτικων Φατνών!!!

Spread the love

Η Ωραιοζήλη Τζίνα Δαβιλά είναι Θεολόγος (Msc “Η Θεολογία στον Σύγχρονο Κόσμο”), αρθρογράφος/ραδιοφωνική παραγωγός/εκδότρια του iPorta.gr.

Ο Γιώργος Σακέρογλου είναι εγγενώς καλλιτέχνης. Απόστρατος αξιωματικός της Ευελπίδων και του Μηχανικού, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Λάρισα και διαβιεί στην Κώ. Είναι πατέρας τριών κοριτσιών, εκ των οποίων οι δύο μεγαλύτερες είναι μοναχές στην Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων, η μικρότερη Παναγιώτα-Στεφανία είναι Λογοθεραπεύτρια. Είναι παντρεμένος με την Κική Σιαχούλη, νηπιαγωγό. Οικογενειακώς είναι ένθεοι – καθόλου θρησκόληπτοι – και ευχάριστοι, χαρούμενοι άνθρωποι με ωραίο χιούμορ. Δημιουργικοί. Ο δε Γιώργος Σακέρογλου είναι πολυεπίπεδος καλλιτέχνης, δημιουργεί με ξύλα, με αυγά, αγιογραφεί σε αυγά εσωτερικά αφού τα αδειάσει προσεκτικά με λεπτή σύριγγα και τα πλύνει με τον ίδιο τρόπο εξονυχιστικά, και οπουδήποτε του δοθεί η ευκαιρία δημιουργεί καλλιτεχνήματα με πολλή αγάπη και άριστη δεξιοτεχνία.

Στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών δημιουργημάτων του, θέλω να εστιάσω στις επίκαιρες χειροποίητες Χριστουγεννιάτικες φάτνες. Εξ ολοκλήρου δημιουργημένες από καθαρά υλικά. Με φωτάκια, πρόσωπα, με σκηνοθετική επιμέλεια. Άλλες είναι φάτνες με σπίτι, φάτνες – αγροτόσπιτο, σε οικισμό, φάτνη-σπήλαιο, φάτνη-αρχοντικό, με σπίτι, φάτνη-στάβλος. Το κόστος κατασκευής τους είναι εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με την ποιότητα και τον χρόνο που χρειάζεται ώστε να ολοκληρωθεί. Οι τιμές των πιο ακριβών φτάνουν μέχρι 250 ευρώ. Περιλαμβάνουν φιγούρες, φωτάκια, αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και πολλή-πολλή αγάπη και σεβασμό σε αυτό που εικονίζουν. Την Γέννηση του Χριστού. Το πιο χαρμόσυνο γεγονός της Ενανθρωπίσεως. Ο καλλιτέχνης γράφει γι’αυτό: “Η εικόνα της Γέννησης του Χριστού στηρίζεται στη μαρτυρία της Αγίας Γραφής και της παραδόσεως της εκκλησίας μας καθώς και στην πλούσια λειτουργική υμνολογία της εορτής των Χριστουγέννων. Ας στολίσουμε λοιπόν την φάτνη μας και νοερά ατενίζοντάς την ας μεταφερθούμε στην «Άγια Νύχτα» της Γεννήσεως”.

Εξ αφορμής, επομένως, της Αγίας Νύχτας, της πιο μικρής ημέρας του χρόνου, όπου ο Θεός ταπεινώνεται και γίνεται τόσο δα μικρός Άνθρωπος για να σωθεί ο κάθε άνθρωπος, γεννιέται από την Παναγιά, μιά Γυναίκα περιπλανώμενη μέσα στην νύχτα, χωρίς σπίτι, χωρίς πλούτη, φοβισμένη για το πού θα φέρει στον κόσμο το Παιδί Της, χωρίς πατέρα κατά τα ήθη της εποχής, μέσα σε μια φάτνη, σαν ρακένδυτος, με τα ζώα να Τον περιτριγυρίζουν, χωρίς κανείς να ξέρει ποια θα είναι η συμπεριφορά τους, εξουθενωμένη από την αγωνία, τους πόνους, τον φόβο, τα Χριστούγεννα και η Θεία Φάτνη θα σηματοδοτούν πάντοτε το Μεγαλείο της Θεϊκής Θυσίας του Χριστού και την αρχή της Επίγειας Διαδρομής Του. Η μεγάλη Αρχή πριν το Μεγάλο Τέλος της Σταυρώσεως και της Αναστάσεως για να αναγεννηθεί ο άνθρωπος και να γίνει καθ’ομοίωσιν θεός, αν το επιλέξει. Διότι τα Χριστούγεννα είναι κατ’αρχάς ελευθερία. Ελευθερία,  Σωτηρία και Αγάπη.

Αν θελήσετε να επικοινωνήσετε με τον κύριο Σακέρογλου θα τον βρείτε στον αριθμό 6937423219 και στο Email : [email protected]. Η ξενάγηση στο blog του θα βεβαιώσει του λόγου τ’αληθές. Τις φωτογραφίες ακολουθούν αναλυτικές διευκρινίσεις για τα υλικά και τις διαστάσεις των χριστουγεννιάτικων φατνών.

Ακολουθεί το σημείωμα του καλλιτέχνη: 

My Photo

“Ονομάζομαι Σακέρογλου Γεώργιος και είμαι ένας καλλιτέχνης που δραστηριοποιείται στην Κω. Είμαι παντρεμένος με την Κική κι έχω τρεις κόρες. Στον ελεύθερο χρόνο ξεφεύγω από την ρουτίνα της πραγματικότητας με σύμμαχο την φαντασία και ταξιδεύω στο δικό μου κόσμο τον γεμάτο χρώματα, γραμμές, σχήματα κι υλικά που μου κεντρίζουν το ενδιαφέρον Καλλιτεχνήματα από καναβάτσο, ξύλα θαλάσσης, καβούκια χελώνας και ζωγραφική σε αυγά είναι οι μόνιμοι σύντροφοι του ταξιδιού. Φτιαγμένα όλα με πολλή αγάπη και μεράκι . Μια διάσταση του εαυτού μου αποκαλύπτεται μέσα από το μαγικό κόσμο της ζωγραφικής.”

 

SHARE
RELATED POSTS
“ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν.Α.”: «Κε Χατζημάρκο με το γράμμα του νόμου είστε έκπτωτος… κι ας ονειρεύεστε εκλογές με ανάθεση, εμείς είμαστε νομίμως παρόντες”
Καλό μήνα και προσοχή στα «λυμένα ζωνάρια», του Κωστή Α.Μακρή
Συλλυπητήριο μήνυμα του κ. Μανώλη Γλυνού για την απώλεια της Μαρίας Κυρίτση, μητέρας του Δημάρχου Κω

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.