Ανοιχτή πόρτα

Για μια χούφτα …άσφαλτο , του Δρ Πάνου Καπώνη

Spread the love

Ο Πάνος Καπώνης* είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, τ. Επ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Φαρμακευτική), ποιητής, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας ,από τους πρώτους ποιητές της λεγόμενης Γενιάς του ’70, γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1947 στο Αγρίνιο. Σπούδασε οικονομικά, νομικά και σκηνοθεσία και σταδιοδρόμησε ως Δικηγόρος στην Αθήνα. Ποιητής, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας, έχει εκδώσει εννέα ποιητικά βιβλία, δύο βιβλία λογοτεχνικών δοκιμίων, ένα με διηγήματα και ένα μυθιστόρημα. Δημοσιεύει επί 50 χρόνια άρθρα και λογοτεχνία σε διάφορες εφημερίδες, περιοδικά, έντυπα και ηλεκτρονικά.  Παράλληλα έχει συγγράψει οκτώ πανεπιστημιακά συγγράμματα φαρμακευτικού δικαίου για τα Πανεπιστήμια ΕΚΠ Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πατρών, όπου στο τελευταίο διατέλεσε και επισκέπτης καθηγητής φαρμακευτικού δικαίου για δύο χρόνια. Λογοτεχνική ιστoσελίδα : http://logos.caponis.gr.

ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ [Π66]

Για μια χούφτα …άσφαλτο 

«…Υποψιαζόμαστε ότι για να ασφαλτοστρωθεί αυτό το κομμάτι του δρόμου στη συμβολή των οδών Τάδε και Δήνα απαιτούνται τα… δάνεια της Αγγλίας. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τιμή της πίσσας εκτοξεύτηκε σε δυσθεώρητα ύψη, απειλώντας να τινάξει τον προϋπολογισμό του Δήμου «Χ». Ποιος ξέρει; Μπορεί να φταίει η τιμή που ο κατεστραμμένος δρόμος δεν αποκαθίσταται.». [Οι ειδήσεις]

       Οι κατεστραμμένοι δρόμοι, οι λακκούβες, τα επάλληλα σαμαράκια από τις κατά καιρούς μερικές επιστρώσεις ασφάλτου, τα χτυπήματα στις ζάντες και τα ελαστικά των αυτοκινήτων, τα τραντάγματα στις τρύπες της οδοποιίας των ελληνικών δήμων – πλήν εξαιρέσεων – ταλαιπωρεί τους δημότες πολλών δημοτικών ενοτήτων, όπως λένε τους δήμους σήμερα. 

       Καλά θα μου πείτε, τώρα σε προεκλογική περίοδο βρήκες να μας πεις για τις λακκούβες, τώρα που οι πολιτικοί τσακώνονται και τα ΜΜΕ προβάλλουν ότι μπορείτε να φανταστείτε από «γιαουρτώματα», από τις ευχές του Ερντογάν στον Μητσοτάκη για το 1821(!), από τον φτηνό μπακαλιάρο στην Βαρβάκειο που είναι από την Κίνα, μέχρι και την … αποβολή της «διάσημης Χ» που έχασε το μωρό της ή τους «Α» και η «Β» που εθεάθησαν να φιλιούνται σε κεντρικό δρόμο του Τόκιο, μεταξύ άλλων … σημαντικών ειδήσεων !!!

       Ναι τώρα θα σας πω για τις λακκούβες, τώρα, που κάποιοι πολιτικοί (υποψήφιοι και μη) οι οποίοι προαλείφονται για να κυβερνήσουν ή των Περιφερειών ή Δημοτικοί Άρχοντες συνειδητοποιήσουν ότι οι πολίτες που τους εξέλεξαν ΑΠΑΙΤΟΥΝ την ασφάλειά τους, αλλοιώς να πάνε στα σπίτια τους !!!

       Διαβιώ εδώ και κάποιο  καιρό στα Ιωάννινα, μία από τις ωραιότερες πόλεις της χώρας. Μεταβαίνοντας από το Αγρίνιο, όπου η εκεί Δημοτική Αρχή δεν έχει σταματήσει εδώ καί πολύ καιρό να αναμορφώνει την πόλη με εξαιρετικά έργα οδοποιίας και όχι μόνον, [να αναφέρω και το παράδειγμα και μιάς άλλης πόλης, την πόλης των Τρικάλων], έφτασα στο σημείο – περνώντας από δρόμους των Ιωαννίνων – να σκέπτομαι εναλλακτικές διαδρομές, ώστε να μην περνώ από δρόμους εντελώς κατεστραμμένους που το μόνο που ζητάνε, είναι «μια φούχτα … άσφαλτο» και μάλιστα δρόμους απ’ όπου περνάει λεωφορειακή γραμμή και οδηγούν στο περίφημο σπήλαιο σταλακτιτών του Περάματος. Τα Γιάννενα έχουν τουρισμό. Οι τουρίστες, Έλληνες και ξένοι, δεν χρωστάνε τίποτα να σπάσουν το αυτοκίνητό τους και αν μη τι άλλο, είναι ντροπή για των Δήμο Ιωαννιτών να μην συντηρεί πολυσύχναστους δρόμους. Λίγο πιο εκεί από τους κατεστραμμένους δρόμους, αναπτύσσονται έργα κατασκευής κόμβων (και πολύ σωστά), αλλά θα πρέπει να φροντίζουν και κάποιες άλλες δημοτικές αρτηρίες και όχι μόνον εκείνες που οδηγούν στο κέντρο των πόλεων, ώστε να μην ονομάζεται ο κάθε δήμαρχος «Λακκούβας»         

       Λυπάμαι που το λέω, αλλά η ομορφιά αυτής της πόλης, δεν πρέπει να αμαυρώνεται από τέτοιες αδιάφορες πολιτικές. Εξ άλλου τον ερχόμενο Μάϊο – μαζί με τις εκλογές – έρχεται και το νέο ΕΣΠΑ (μην ακούσω δεν έχουμε λεφτά για μια φούχτα … άσφαλτο) … και λίγο μετά οι αυτοδιοικητικές εκλογές !!!   

       Ελπίζω τα παραπάνω να φτάσουν ΕΙΣ ΩΤΑ ΜΗ ΑΚΟΥΟΝΤΩΝ, που γράφονται με καλή διάθεση από έναν άνθρωπο που δεν είναι δημότης του συγκεκριμένου Δήμου, ούτε γνωρίζει τα δρώμενα της συγκεκριμένης δημοτικής Αρχής, ούτε κάνει πολιτική υπέρ ή κατά δημοτικών αρχόντων ή παρατάξεων ή κομμάτων. Απλά, ως επισκέπτης ένοιωσε άσχημα περιδιαβάζοντας κάποιους άθλιους δρόμους….     

Φωτογραφία άρθρου :René Schindler 

SHARE
RELATED POSTS
Συγκρίσεις…, του Γιώργου Αρκουλή
Η επανάσταση της Καλημέρας, του Μάνου Στεφανίδη
Ο ΔΟΛ … ο δόλος και το δόλωμα, του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.