Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Για μια στάλα ομορφιάς, του Μάνου Στεφανίδη

Spread the love

Οδός Μαιζώνος και Ακομινάτου… Στο Μεταξουργείο. Μετά τη βροχή. Αριστερά το νεοκλασικό που μετά από τις αστικές δόξες των αρχών του προηγούμενου αιώνα γνώρισε την παρακμή και την υποβάθμιση. Ως αρκετά πρόσφατα πορνείο για τους βιαστικούς χωριάτες που παρεπιδημούσαν στην Ομόνοια, τους φαντάρους και τους φοβισμένους μαθητές που κατέφθαναν με τα χρήματα του μπαμπά. Δήθεν για σινεμά.
Κάποτε με κορίτσια το ίδιο δυστυχισμένα με τους πελάτες που αγόραζαν αγκουσεμένον έρωτα σε υγρά, κιτρινισμένα σεντόνια. Κάποτε κυριαρχούσε στο σκοτεινό στενό σαν πύργος με το κόκκινο φως του. Το έβλεπες από μακριά και προσανατολιζόσουν στον λαβύρινθο των δρόμων που δεν ήξερες. Σήμερα ακατοίκητο σαν τιμωρία για την τόσο άδικα σπαταλημένη ηδονή. Για τα ιδρωμένα, τσαλακωμένα χαρτονομίσματα. Για τα λυπημένα κορίτσια με την κουρασμένη σάρκα.
Για την δική σου μοναξιά. Για τον έρωτα που ποτέ δεν φτάνει. Που ποτέ δεν είναι.
Πίσω του ένα επίσης εγκαταλειμμένο, άδειο, πολυόροφο τέρας της αστικής ανάπτυξης και εκείνου του στυλ που οι ιστορικοί της αρχιτεκτονικής ονομάζουν μπρουταλισμό. Δηλαδή επιθετικό μπετόν. Σε λίγα μέτρα απόστασης όλο το πολεοδομικό δράμα της πρωτεύουσας εμπρός στα μάτια σου. Το αδιέξοδο.
Στην κεντρική, πάλι, φωτογραφία ένα γκράφιτο, ευφάνταστο, καλοφτιαγμένο, με στένσιλ και ζωγραφική, δείχνει ένα διαχρονικό ζευγάρι έτοιμο ν’ αγαπηθεί, έτοιμο να χορέψει. Σ’ένα τοίχο που λειτουργεί ως σκηνή μυστικού θεάτρου. Προσέξτε τη γάτα – μουσικό στα πόδια των χορευτών! Danse me to the end of love… Απέναντι ακριβώς από το ρημαγμένο διώροφο των απελπισμένων ερώτων ( σώματα που αγγίχτηκαν αλλά δεν χόρεψαν). Επειδή ακόμη και μέσα στην πιο αδικαιολόγητη ασχήμια και την ερήμωση πάντα μια σταγόνα ομορφιάς περιμένει για να σε αποζημιώσει…

( Από τα λοξά μαθήματα για την ζωγραφική που αρχίσαμε ήδη στην Ανοιχτή Τέχνη, κάθε Τρίτη στις 8 το βράδυ )

Ο Μάνος Στεφανίδης είναι Ιστορικός Τέχνης και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Κρατάω μακριά μου, του Κωστή Α. Μακρή
Το «Πρωτάκι»! – “Schoolboy”!, του Γιώργου Σαράφογλου, by George Sarafoglou
Kostis A. Makris
«Χωρίς φωτογένεια», του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.