Αθλητικά/Αθλητισμό Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Γιατί χάθηκαν τα Island Games 2019;, της Ελένης Καραγιάννη

Spread the love

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων, 

Pane di capo: Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ), Λεωφόρος Κρεμαστής & «Πηγές Καλλιθέας»

Η Ελένη Καραγιάννη είναι Αθλήτρια στο τρίαθλο. Πρόσφατα τραυματίστηκε από διερχόμενο όχημα του οποίου ο οδηγός εξαφανίστηκε. 

Η Ρόδος είχε πετύχει πριν από αρκετά χρόνια συγκεκριμένα το 1996, εργαζόμουν στον τότε Δημοτικό Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης, τη μοναδική Πανελλαδικά συμμετοχή της στη διεθνή διοργάνωση των Island Games, των Παιχνιδιών των Νήσων δηλαδή. Αθλητικές διοργανώσεις στα πλαίσια μιας συναδέλφωσης, μεταξύ αθλητών που προέρχονται από νησιά με περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά, έκταση, κάτοικοι κλπ.

Τα τελευταία χρόνια η αποστολή της Ρόδου στα Island Games δεν απαρτίζεται από αθλητές για συμμετοχή σε όλα τα αθλήματα και ειδικότερα απουσίαζαν οι συμμετοχές στο άθλημα του ολυμπιακού τριάθλου κυρίως δε η γυναικεία συμμετοχή.

Μετά την πληροφόρηση μου αυτή, μέσα από αναρτήσεις συναθλητών μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποφάσισα να δηλώσω συμμετοχή για το Ολυμπιακό Τρίαθλο για τα Island Games στο Γιβραλτάρ 2019 μιας και επρόκειτο για ένα αγώνισμα στο οποίο θα μπορούσα να τερματίσω αξιοπρεπώς. Η απόφαση μου αυτή λήφθηκε λίγο πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις δημοτικές εκλογές 2019 παρόλο που υπήρχε μεγάλος βαθμός δυσκολίας για τις προπονήσεις μου, μιας και επρόκειτο να δηλώσω υποψηφιότητα ως δημοτική σύμβουλος. Επίσης υπήρχαν εργασιακές, ακαδημαϊκές υποχρεώσεις και κυρίως οικογενειακές.

Οι συμμετοχές σε αγώνες συνήθως εμπεριέχουν το στοιχείο του ανταγωνισμού και όλοι ευελπιστούν σε μια επιτυχημένη προσπάθεια που θα φέρει μετάλλια. Η διαρκής παρουσία όμως είναι εξίσου σημαντική ανεξαρτήτως διακρίσεων διότι δείχνει αγάπη και επιμονή για τον αθλητισμό. Για να επιτευχθούν οι διακρίσεις, θα πρέπει να έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία από τους αθλητές για την οποία απαιτείται όχι μόνο συνδρομή και στήριξη από τα αθλητικά σωματεία αλλά και της πολιτείας μέσα από τις αθλητικές υποδομές που ενδεχομένως υπάρχουν σε κάθε νησί που συμμετέχει. Στην περίπτωσή της συμμετοχής μου, σκέφτηκα να τιμήσω τον τόπο μου και την διοργάνωση, δεδομένου ότι δεν υπήρχε καμία άλλη γυναικεία συμμετοχή για το αγώνισμα αυτό.

Στη συνέχεια λίγο πριν την ημέρα των εκλογών, διαπίστωσα ότι υπήρξαν δημοσιεύματα για την ακύρωση της συμμετοχής της Ρόδου όχι μόνο στα Island Games 2019 αλλά και της αποβολής της Ρόδου από το θεσμό γενικώς. Η έκπληξή μου συνεχίστηκε όταν διαπίστωσα την πικρία όχι άδικα πολλών αθλητών σχετικά με το αναφερόμενο δημοσίευμα διότι είχαν αναρτηθεί ονόματα αθλητών που επρόκειτο να συμμετέχουν χωρίς ν’ αναφέρεται ο τρόπος αξιολόγησης των αθλητών. Αυτό κλόνισε την πίστη των αθλητών στους θεσμούς και για να πούμε την ωμή αλήθεια δίχασε όχι μόνο τον αθλητικό κόσμο αλλά και την κοινή γνώμη. Αρχίσαμε όλοι ν’ αμφιβάλουμε για το αν έπρεπε να υποβάλλουμε αίτηση συμμετοχής ή όχι. Στην ουσία η αναφορά ονομάτων αθλητών που υπέβαλλαν αίτηση είχε ακριβώς το σκοπό αυτό να διχάσει. Διότι χωρίς να ενημερωθούν οι αθλητές αυτοί, αν έχουν επιλεγεί ή όχι, αν θα συμμετάσχει η Ρόδος στους αγώνες για φέτος ή όχι, ή αν έχει αποβληθεί γενικώς από το θεσμό όπως θα όφειλαν οι αρμόδιοι να ενημερώσουν, διαπίστωσαν πως χρησιμοποιήθηκαν τα ονόματά τους χωρίς τη συναίνεσή τους στο βωμό των πολιτικών παιχνιδιών. Το πιο άκομψο ήταν η χρησιμοποίηση προσωπικών δεδομένων χωρίς τη συναίνεση των αιτούντων είτε των κηδεμόνων τους και όχι πλέον συμμετεχόντων (μιας που είχε ήδη ακυρωθεί η συμμετοχή της Ρόδου), γιατί τελικά οι περισσότεροι αθλητές ήταν μικρά παιδιά. Ας φανταστούμε την απογοήτευση άλλων παιδιών συναθλητών μέσα στις αθλητικές ακαδημίες μετά τη διάσταση του θέματος.

Στη συνέχεια και μετά το πέρας των εκλογών ζήτησα με ηλεκτρονική επικοινωνία μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης στο Γιβραλτάρ να λάβω τη σχετική ενημέρωση δεδομένου ότι είχα έννομο συμφέρον. Η απάντηση ήταν αρνητική σχετικά με τη συμμετοχή της Ρόδου στα Island Games 2019, αλλά μέχρι και σήμερα δεν βρέθηκε αρμόδιος να ενημερώσει για την παραμονή της Ρόδου στο θεσμό, ούτε φυσικά ν’ απαντηθούν ερωτήματα συναθλητών μας.

Η προσδοκία που έχω για τον τόπο μου και ενόψει της ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής είναι να επιλέγονται άνθρωποι σε αυτές τις θέσεις κλειδιά που έχουν ευαισθησίες και να δείχνουν όχι μόνο στα λόγια αλλά και έμπρακτα να το αποδεικνύουν. Άνθρωποι που να μπορούν να διαχειριστούν τις ευκαιρίες της Ρόδου για εξέλιξη, όπως είναι οι αθλητικές διοργανώσεις. Η Ρόδος μπορεί να προσφέρει στον αθλητισμό αλλά οι αθλητές για να αναδειχθούν θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και υποστήριξη. Εύχομαι να μην υποτιμήσει κανείς ποτέ ξανά τις ώρες που αφιερώνουν οι αθλητές στα γήπεδα, στους δρόμους, για προπόνηση, τα έξοδα τους για εξοπλισμό και εν τέλει τις θυσίες τους γιατί κινδυνεύει και η σωματική τους ακεραιότητα, πρόσφατα κινδύνευσα κι εγώ ενώ βρισκόμουν σε προκαθορισμένη ποδηλατική προπόνηση. Γιατί πραγματικά υποτιμήθηκαν τελικά οι προσπάθειες που κάνουν όλοι οι αθλητές μικροί / μεγάλοι ηλικιακά, έτσι απλά για ένα πολιτικό παιχνίδι.

Ο δήμος, το νησί μας, ο τόπος μας όταν έρχονται οι ευκαιρίες θα πρέπει να έχει τα κατάλληλα άτομα στις κατάλληλες θέσεις για να μπορέσει να εξελιχθεί. Η Ρόδος, ο δήμος όπως και το δημόσιο συμφέρον έχουν συνέχεια.

Τα πρόσωπα αλλάζουν αλλά ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω και το παρελθόν μπορεί να μας διδάξει να μην επαναλάβουμε στο παρόν και στο μέλλον τα ίδια λάθη γιατί αν συμβαίνει αυτό τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

ΥΓ:  θα ήθελα να διευκρινίσουμε ότι το άρθρο αυτό δεν έχει πρόθεση να κατηγορήσει ή να ακυρώσει τις προσπάθειες της παρούσας δημοτικής αρχής του κου Φώτη Χατζηδιάκου και Προέδρου ΔΟΠΑΡ κου Στέφανου Κυριαζή που ήταν πάντα υποστηρικτικοι των προσπαθειών των αθλητών.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author
iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Θέλει προσοχή η κορυφή, του Γιώργου Αρκουλή
Μέρες παρακμής για Μπαρτσελόνα, του Γιώργου Αρκουλή
Με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ ο Δήμαρχος Ρόδου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.