Υγεία

Γιατί είναι επικίνδυνη η ηπατίτιδα C;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Επειδή είναι… σιωπηρή. Η ηπατίτιδα C, όπως και η Β, μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια, σχεδόν πάντα χωρίς συμπτώματα, γι’ αυτό διαγιγνώσκεται συνήθως τυχαία. Μεταδίδεται κυρίως από το αίμα και τα παράγωγά του, μέσω μεταγγίσεων. Ο ύπουλος ιός μπορεί να υπάρχει στον οργανισμό και να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο συκώτι, χωρίς να φαίνεται στις εξετάσεις.

Αντιμετωπίζεται με φάρμακα  που χορηγούνται για την ηπατίτιδα Β τόσο στην οξεία όσο και στη χρόνια μορφή, χωρίς ωστόσο εφάμιλλα αποτελέσματα ενώ  δεν υπάρχει και εμβόλιο. Αν κάνετε μεταγγίσεις, χρόνια αιμοκάθαρση, χρήση ναρκωτικών ή εκτίθεστε σε αίμα για άλλους λόγους (π.χ. εργάζεστε σε νοσοκομεία), πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα και να κάνετε τακτικό αιματολογικό έλεγχο.  Οι φορείς της ηπατίτιδας C πρέπει να κάνουν τα εμβόλια για τις ηπατίτιδες Α και Β  για ν’ αποτρέψουν τον κίνδυνο επιμόλυνσης, που θα επιβαρύνει πολύ την κατάστασή τους. Επίσης, οφείλουν να μείνουν μακριά από το αλκοόλ.

Στην Ελλάδα, το αίμα και τα παράγωγα του, ελέγχονται συστηματικά για ιούς ηπατίτιδας Β και C από το 1992. Αυτό σημαίνει πως άτομα που έχουν κάνει μετάγγιση αίματος πριν το 1992, πιθανά να εκτέθηκαν στους ιούς αυτούς και να μην το γνωρίζουν.

SHARE
RELATED POSTS
Αντιμετωπίζεται η Σκλήρυνση κατά Πλάκας;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Οδηγός για καλές γιορτές!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Προφυλαχθείτε από την τροφική δηλητηρίαση!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.