Υγεία

Γιατί αρρωσταίνουμε το φθινόπωρο;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής»

Ατονία, πονοκέφαλος και δέκατα, συνήθως μας ταλαιπωρούν το φθινόπωρο. Πρόκειται για ψυχοσωματικά συμπτώματα λόγω επιστροφής στη ρουτίνα ή οφείλονται σε παθογόνους παράγοντες που συναντήσαμε στις διακοπές μας;

Μπορεί να είναι ένα από τα δύο ή και τα δύο. Κακές συνθήκες υγιεινής, ακατάλληλη διατροφή στις διακοπές, «απρόσεκτη» σεξουαλική συμπεριφορά, ζώα ή έντομα με τα οποία ήρθαμε σε επαφή χωρίς να έχουμε εμβολιαστεί. Όλα τα παραπάνω  μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, τα οποία θα εκδηλωθούν ακόμη και έξι μήνες μετά την επιστροφή μας από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ας συστηθούμε με τα πιθανά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε:

Ατονία. Μόνιμη κούραση και μηδέν ενέργεια, την ώρα που πρέπει να «φουλάρετε» και πάλι τις μηχανές για ν’ αντιμετωπίσετε τη νέα σεζόν και τις υποχρεώσεις της. Οφείλεται μάλλον αλλαγή εποχής αλλά και στην άρνησή σας να επιστρέψετε στο πρόγραμμά σας. Την επιδεινώνουν οι διατροφικές ατασθαλίες του καλοκαιριού: μάλλον δεν εφοδιάσατε τον οργανισμό σας με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία αλλά με αλκοόλ και ξενύχτια! Ένα διατροφικό πρόγραμμα πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά και επαρκής ύπνος μπορούν  να βελτιώσουν την κατάσταση. Πείτε όχι σε προπαρασκευασμένο φαγητό, αλμυρά και πικάντικα τρόφιμα. Πιθανά όμως η ατονία μπορεί να οφείλεται και σε λοιμογόνους παράγοντες όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου. Κάντε τις ανάλογες εξετάσεις.

Κρυολόγημα. Αλλαγές στη θερμοκρασία, αέρας, βροχή, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, σε μία περίοδο που ο οργανισμός σας είναι ευάλωτος. Το κρυολόγημα σίγουρα θα σας ταλαιπωρήσει και αν δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως, καραδοκούν βρογχίτιδα και λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Αϋπνία. Για να τις αποφύγετε, ρυθμίσετε και πάλι το «ρολόι» σας με βάση τις υποχρεώσεις σας. Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα συχνά δίνει ο συνεπής προγραμματισμός. Κοιμηθείτε και ξυπνήστε καθημερινά σε συγκεκριμένη ώρα και αφήστε τη ρουτίνα να… ρυθμίσει τον οργανισμό σας.

Το…πάρτι της ζυγαριάς. Αφού ενδώσατε σε όλους τους γευστικούς πειρασμούς που συναντήσατε το καλοκαίρι, μάλλον η ζυγαριά έχει πάρει την ανιούσα. Μην αφήσετε τα επιπλέον κιλά να κάνουν μόνιμη εγκατάσταση με τη σκέψη ότι το καλοκαίρι είναι μακριά και τα πουλόβερ σύντομα θα καλύψουν τα ίχνη της λαιμαργίας σας. Το επιπλέον βάρος παγιώνεται σε βάθος χρόνου και η απώλειά του θα είναι δυσκολότερη απ’ όσο φαντάζεστε: ενοχοποιείται μάλιστα για αυξημένο σάκχαρο, χοληστερόλη, αρτηριακή πίεση και όχι μόνο!  Ανακτήστε τη μεταβολική σας ισορροπία, πριν έρθουν τα Χριστούγεννα και δοκιμάσουν πάλι τις αντοχές σας!

Διάρροια. Ίσως  την προκάλεσαν λοιμογόνοι παράγοντες με τους οποίους ήρθατε σε επαφή στις διακοπές σας. Ενδεχομένως να  παρουσιάζετε δυσανεξία στη λακτόζη ή σας ταλαιπωρεί το σύνδρομο υπερευαίσθητου εντέρου. Αν η διάρροια δεν υποχωρήσει άμεσα και μάλιστα είναι ακατάσχετη και συνοδεύεται από πυρετό, πτώση αρτηριακής πίεσης και έμετους, επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό.

Εξανθήματα δέρματος. Ίσως προκλήθηκαν από τσιμπήματα εντόμων ή  μυκοβακτηριδιακές λοιμώξεις. Ο γιατρός θα εκτιμήσει την κατάσταση δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.

Πυρετός.  Ηπατίτιδα, βακτηριδιακή εντερίτιδα, λοιμώξεις αλλά και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα αποτελούν αιτίες να εκδηλώσετε πυρετό. Τα τσιμπούρια για παράδειγμα, μπορούν να μεταδώσουν ιούς, βακτήρια, ρικέτσιες και παράσιτα και να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις σε ανθρώπους και ζώα. Αν ταξιδέψατε σε «ύποπτες» περιοχές, να γνωρίζετε ότι κανένα  φάρμακο δεν προσφέρει απόλυτη προστασία από την ελονοσία ενώ και τα εμβόλια για χολέρα ή τύφο δεν προστατεύουν επαρκώς. Λοιμώδη νοσήματα, όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός και η  φυματίωση, μπορεί να εκδηλώσουν πυρετό εβδομάδες μετά την αρχική μολυσματική επαφή. Αναζητείστε άμεσα ιατρική συμβουλή.

Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να εμβολιαστείτε  έναντι των λοιμώξεων που απειλούν τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Εάν λαμβάνετε χρόνια αγωγή, είστε άνω των 65 ή συμβιώνετε με βρέφη επικοινωνήσετε με παθολόγο και παιδίατρο γιατί θα χρειαστείτε ειδικά εμβόλια.

Προφυλάξτε τα παιδιά το φθινόπωρο!

Τα παιδιά επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες και οι μολυσματικές ασθένειες που μεταδίδονται με αναπνοή και άγγιγμα τα απειλούν.

CovidΧρήση μάσκας σε συνθήκες συγχρωτισμού, αυστηροί κανόνες υγιεινής, και ισορροπημένη διατροφή οι βασικοί κανόνες.

Κρυολόγημα. Ρινική συμφόρηση, λαιμός που πονά και φτέρνισμα.  Δεν υπάρχει ασφαλής πρόληψη αλλά ενισχύστε τον οργανισμό τους με ισορροπημένη διατροφή και καλό ύπνο.

Γρίπη. Εξαπλώνεται με το βήχα, το φτάρνισμα και την ομιλία. Προσοχή γιατί να μην  εξελιχθεί σε πνευμονία.

Νοροϊός. Η συνηθέστερη αιτία γαστρίτιδας και γαστρεντερίτιδας, από  μολυσμένα τρόφιμα ή κακή υγιεινή της τουαλέτας. Το παιδί να τηρεί σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής. Πλένετε προσεκτικά τα σκεύη σας και μην μαγειρεύετε αν αρρωστήσατε.

Οξεία ωτίτιδα. Η εξωτερική ωτίτιδα είναι… καλοκαιρινή από βουτιές σε θάλασσα και πισίνες.  Φθινόπωρο και χειμώνα συχνότερη είναι η οξεία μέση ωτίτιδα. Αν η ωτίτιδα οφείλεται σε ιούς, απαιτείται αντιβίωση αν οφείλεται σε βακτήρια και αντιμετωπίζεται με απλά αντιπυρετικά και αναλγητικά. Ό,τι αποφασίσει ο παιδίατρος.

Βρογχιολίτιδα. Λοίμωξη των πνευμόνων που προσβάλει κυρίως τα βρέφη. Δυσκολεύει την αναπνοή τους και σε ακραίες περιπτώσεις προκαλεί μπλάβιασμα γύρω από το στόμα και τα ακροδάκτυλα. Αν ο πυρετός συνοδεύεται από έντονη αδιαθεσία ή  δεν υποχωρεί μέσα σε τρεις ημέρες ενημερώστε τον παιδίατρο.

SHARE
RELATED POSTS
Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ για το Σώμα σου, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
15795626_condoms.limghandler.jpg
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS
Είναι επικίνδυνα τα θηλώματα;, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.