Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Βιομηχανία εργολαβιών με απευθείας διαπραγμάτευση, κ. Καμπουράκη, Τhe party must be over, του τ.Δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου

Spread the love

Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος είναι Δικηγόρος και διετέλεσε Δήμαρχος Ρόδου της θητείας 2014-2019. Έχει υπηρετήσει την αυτοδιοίκηση 20 χρόνια και ως Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου. 

 

Βιομηχανία εργολαβιών με απευθείας διαπραγμάτευση(;)   χωρίς δημοσιότητα  και  έκπτωση  2% !!!

κ. Καμπουράκη, «Το νόμιμο δεν είναι και ηθικό». “Τhe party must be over”.

  Νέα ήθη και νέες πρακτικές εφαρμόζονται στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου. Στις 5 και 13 Οκτωβρίου 2020 αναρτήθηκαν στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ 7 αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής με τις οποίες ισάριθμες εργολαβίες, (δύο (2) αποκαταστάσεις οδοποιίας και τρείς (3) ανακατασκευές τοιχείων αντιστήριξης, και (2) προστασία πρανών και θεμελίων) συνολικού προϋπολογισμού 1.195.800 ευρώ. Με αυτές, ανατέθηκαν σε εργολάβους με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσιότητα, δηλαδή με επιλογή του αναδόχου  μεταξύ τριών (3) προσκαλουμένων κατά το δοκούν, με μέση έκπτωση 2% και με συνολική επιβάρυνση του δήμου 1.171.329 ευρώ!!!

Σε ανάλογες εργολαβίες που έγιναν με ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς την ίδια περίοδο, στα μεν έργα οδοποιίας δόθηκε έκπτωση 51% (οδοποιία Καμείρου), στη δε κατασκευή τοιχείων αντιστήριξης (Σαραντανιού Κοσκινού) 43% .  Δηλαδή στον προϋπολογισμό του 1.195.000 ευρώ θα έπρεπε να πληρώσει ο δήμος 650.000 ευρώ περίπου και όχι 1.171.329 ευρώ!!!

Κύριε αντιδήμαρχε τεχνικών υπηρεσιών, με ποιες διαδικασίες και με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι προσκαλούμενοι εργολάβοι, και πως εντελώς συμπτωματικά!!! έδωσαν σε όλες έκπτωση από 1% έως 2%; Ενημερώθηκε ο Σύλλογος Εργοληπτών δημοσίων έργων, για τις διαδικασίες επιλογής των εργολάβων ή εσείς τους επιλέξατε με δικά σας κριτήρια; Μπορείτε να μας πείτε αν εφαρμόστηκε ποτέ στα πέντε χρόνια της προηγούμενης δημοτικής αρχής η διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσιότητα;

Η δικαιολογία ότι η διαδικασία προβλέπεται από το νόμο 4412/2016 (σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις) και ότι θα αποκατασταθούν ζημίες από τις θεομηνίες της 25-11-2019, δεν επιτρέπει την διασπάθιση δημοσίου χρήματος, διότι ο χρόνος εκτέλεσης των έργων είναι περίπου ο ίδιος, αν ακολουθούσατε άμεσα την διαδικασία των ηλεκτρονικών διαγωνισμών, που εδώ και ένα χρόνο κωλυσιεργείτε. Το κατεπείγον δεν είναι «η κολυμβήθρα του Σιλωάμ».   

κ. Καμπουράκη και κ. Αντιδήμαρχε Τεχνικών Υπηρεσιών, «Το νόμιμο δεν είναι και ηθικό». Δεν νομιμοποιείστε, επειδή βρήκατε ένα ανθηρό ταμείο 46.000.000 ευρώ να το κατασπαταλήσετε «κατά το δοκούν». Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τις θυσίες του Ροδιακού λαού, ανήκουν στον Ροδιακό λαό και δεν έχετε κανένα δικαίωμα να τα ξοδεύετε ανεξέλεγκτα με αποφάσεις δια περιφοράς και με κλειστές τις πόρτες της Οικονομικής Επιτροπής, χωρίς αντίλογο και χωρίς  την παρουσία της μειοψηφίας και των Μ.Μ.Ε. (Τώρα εξηγείται γιατί στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, σας ενόχλησε η έκφραση μας, ότι η Οικονομική Επιτροπή «συνεδριάζει εν κρυπτώ και παραβύστω»!!!)

Ποια είναι η θέση του Τ.Ε.Ε. (παράρτημα Δωδ/σου) καθώς και του Συλλόγου των εργοληπτών δημοσίων έργων για τις πρακτικές αυτές; Σε άλλες εποχές «σκαρφάλωναν στα κεραμίδια» και απειλούσαν με μηνύσεις και δημόσιες καταγγελίες στα Μ.Μ.Ε. Τώρα γιατί «ποιούν την νήσσαν»; Ποιες σκοπιμότητες και ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται από αυτές τις πρακτικές;

Ποια είναι η προσωπική θέση των Υπηρεσιακών στις Τεχνικές Υπηρεσίες οι οποίοι εισηγούνται την βιομηχανία εργολαβιών χωρίς διαγωνισμούς; Στις θεομηνίες του 2018 για τις αποκαταστάσεις στα Στεγνά, στην παραλία των Αφάντου και στις κατολισθήσεις στα Κοσκινού, εισηγήθηκαν για λόγους διαφάνειας, τις κανονικές διαδικασίες ηλεκτρονικής δημοπράτησης. Τώρα, η διαφάνεια πήγε περίπατο; Μήπως εκτελούν «διατεταγμένη υπηρεσία» και παίρνουν εντολές άνωθεν, να κλείσουν τα μάτια στη διαφάνεια;

Κύριε Καμπουράκη, επικαλείστε συχνά τη νομιμότητα και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Τώρα, ήρθε η ώρα να το αποδείξετε και εμπράκτως, ώστε να …«λάμψει» η αλήθεια. Είστε υποχρεωμένος, να σταματήσετε αμέσως αυτή την κατάπτυστη διαδικασία, που βλάπτει τα συμφέροντα του δήμου και να μην υπογράψετε αυτές τις συμβάσεις. Ακολουθείστε άμεσα την διάφανη διαδικασία των ηλεκτρονικών διαγωνισμών. Διαφορετικά, είστε υπόλογος για τη ζημιά που υφίσταται ο δήμος από την κατασπατάληση των πόρων του.  Όσο είναι νωρίς, φροντίστε να πείτε στο εαυτό σας και στους συνεργάτες σας “the party must be over”.

Υ.Γ. Για να μην δημιουργηθούν παρεξηγήσεις, η παράταξη μας έχει ψηφίσει να εκτελεστούν όλα αυτά τα έργα, αλλά με τη νόμιμη διαδικασία των ηλεκτρονικών διαγωνισμών και όχι με την παρωδία της σκοτεινής διαπραγμάτευσης. 

Για την δημοτική παράταξη

«ΡΟΔΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Φώτης Χατζηδιάκος

τ. δήμαρχος Ρόδου

SHARE
RELATED POSTS
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Δ/ΣΟΥ: Η προτελευταία δόση και το χρυσό αγόρι
benetoklh-660x330-660x330.jpg
Την Κυριακή είναι η αρχή, της Νατάσας Βενετοκλή
Η καλλιτέχνης Lise Chevalier, μαθήτρια του Κώστα Νεοφύτου, στην τέχνη ΙΚΑΡΟΣ-20.02.2019 στο Γαλλικό Κατάλυμα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.