Βιβλίο

Βιβλίο – έκπληξη από τον Κάσδαγλη για τον Νιόνιο…, του Γιώργου Αρκουλή

Spread the love

Γιώργος Αρκουλής

Με την συνδρομή (στο πάνελ) της εξαίρετης συναδέλφου Ναταλί Χατζηαντωνίου (που έχει γράψει το επίμετρο) και της γνωστής ηθοποιού  Μαρίας Μαυρομματάκη, ο φίλος δημοσιογράφος και συγγραφέας Χριστόφορος Κάσδαγλης παρουσίασε χθες στο καφέ-βιβλιοπωλείο «Ζάτοπεκ» της Καλλιθέας το νέο του βιβλίο «Διονύσης Σαββόπουλος-Βρώμικο ψωμί» της σειράς «33 1/3» των εκδόσεων «Οξύ».

Με αφετηρία τις «στροφές» του κλασικού δίσκου του Νιόνιου, περνούν στις σελίδες του Κάσδαγλη οι διαδρομές του σπουδαίου μουσικού (και ποιητή κατά την γνώμη μου) τον οποίο συγκρίνουν πολλοί ως ισάξιο του Ντύλαν (αν και πάλι υπάρχουν απόψεις -όχι άστοχες- που θέλουν τον Σαββόπουλο ανώτερο του Αμερικανού από μουσική άποψη).

Το βιβλίο «Βρώμικο Ψωμί», είναι γραμμένο από τον Κάσδαγλη «με μια ξεχασμένη ορμή», όπως ανέφερε στην τοποθέτησή της η Χατζηαντωνίου. Στα 20 κεφάλαια του τόμου, εκτός από πολύτιμο υλικό και πληροφορίες γύρω από την δημιουργία του δίσκου τον Νοέμβρη του 1972, προσφέρεται στον αναγνώστη η απολαυστική πορεία πρωταγωνιστών της μουσικής παρέας του Νιόνιου, άγνωστα παρασκήνια αλλά και προσωπικά σχόλια του συγγραφέα, ο οποίος είναι στιγμές που δεν χαρίζεται στον συνθέτη, αλλά σίγουρα δεν το κάνει για τις μουσικές του δημιουργίες…

Μικρό απόσπασμα από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

«Τρέχει στις φλέβες μου σαν αίμα το  ‘Βρώμικο ψωμί’. Και στις αρτηρίες μου επίσης. Ήμουν μόλις δεκατεσσάρων όταν άκουσα για πρώτη φορά τον Σαββόπουλο στο Κύτταρο. Νοέμβριος του ’72, δικτατορία. Παρουσίαζε ζωντανά το Βρώμικο ψωμί. ‘Ημασταν μάρτυρες ενός τοκετού. Ο δίσκος κυκλοφόρησε δύο μήνες αργότερα. Ποτέ δεν μου πέρασε απ΄ το μυαλό ότι το Βρώμικο ψωμί συμβόλιζε τον θάνατο, όπως έχει ισχυριστεί ο Σαββόπουλος. Για μένα, βρώμικο ψωμί ήταν ένας τρόπος να βλέπεις  αλλιώς τον κόσμο γύρω σου».

SHARE
RELATED POSTS
kontoleon-paramithia-cover.jpg
Θέλεις να μάθεις να γράφεις παραμύθια;
“Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ”: Ένα βιβλίο από τον Θεόδωρο Αυγερινό και τον Λεωνίδα Γρηγοράκο, του Κωστή Α. Μακρή
21106417_1560600844014943_9129518389154836801_n.jpg
Βιβλιοπαρουσίαση: “Ο Φιδέλ Κάστρο για τον Αλιέντε” – Εκδόσεις ΤΟΠΟΣ

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.