Υγεία

Αφυδάτωση: ο ύπουλος εχθρός, του Δρ Σπύρου Γκούβαλη

Spread the love

Ο Δρ Σπύρος Γκούβαλης είναι χειρουργός-ουρολόγος, εξειδικευμένος στις νεότερες τεχνικές της ουρολογικής χειρουργικής και διαγνωστικές μεθόδους. Είναι συνεργάτης του Νοσοκομείου “ΥΓΕΙΑ” Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής, “ΥΓΕΙΑ”, Τιράνων, αντιπρόεδρος της μη κερδοσκoπικής εταιρίας ΑΚΟΣ, που αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης στον καρκίνο, διοργανώνει συντεταγμένα δράσεις για ογκολογικούς ασθενείς και αποθεραπευμένους αλλά και διενεργεί πανελλαδικές έρευνες, που αφορούν σε θέματα αιχμής της δημόσιας υγείας.

Ξηροστομία, υπνηλία, κόπωση, πονοκέφαλος, ζάλη, τάση για λιποθυμία, ακόμη και μείωση της ποσότητας των ούρων μας, ίσως προειδοποιούν ότι έχουμε αφυδατωθεί. Η αφυδάτωση ενοχοποιείται για σειρά ασθενειών και για να την αποφύγουμε, πρέπει να ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας, χειμώνα καλοκαίρι.

Παιδιά, έγκυες και όσες  θηλάζουν έχουν αυξημένες ανάγκες σε νερό ενώ οι ηλικιωμένοι  διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αφυδάτωσης, καθώς ο εγκέφαλός τους μπορεί να μην στείλει έγκαιρα σήματα για δίψα.

Παθήσεις, όπως πέτρες στα νεφρά ή λοίμωξη της ουροδόχου κύστης απαιτούν γενναία κατανάλωση νερού ενώ το άφθονο νερό είναι απαραίτητο αν επιχειρούμε να χάσουμε βάρος.  Η  ενυδάτωση του οργανισμού σε συνδυασμό με την ισορροπημένη διατροφή θωρακίζουν τον οργανισμό. Ακόμα και ένα ποσοστό αφυδάτωσης της τάξης του 3%,  αδυνατίζει τη μνήμη, προκαλεί έλλειψη συγκέντρωσης, σύνδρομο μόνιμης κόπωσης ενώ μειώνει σημαντικά  την απόδοση. Στη χώρα μας,  το 20% των γυναικών και το 35% των ανδρών, καταναλώνει λιγότερο νερό από το συνιστώμενο.

Πώς θα ενυδατωθώ;

Η έλλειψη νερού στον οργανισμό συσσωρεύει τοξίνες στο σώμα: δεν είναι μόνο θέμα καλής εικόνας της επιδερμίδας. Τροφές, φρούτα,  λαχανικά και ροφήματα μας ενυδατώνουν.

Αγγούρια. Έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό –περίπου  95% –  χρήσιμες φυτικές ίνες και σημαντική ποσότητα βιταμίνης C (περίπου το 6% της ημερήσιας δόσης).

Καρπούζι. Έχει περιεκτικότητα  92%  σε νερό ενώ είναι  αντιοξειδωτικό,  πλούσιο σε βιταμίνη C και λυκοπένιο. Το καρπούζι ενυδατώνει τον οργανισμό και προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Σαλάτες. Πλούσιες και σε θρεπτικά συστατικά (φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, φυτικές ίνες και β-καροτένιο, το τελευταίο προστατεύει τα  μάτια και το δέρμα).

Ραπανάκια  και ντομάτες. Τα ραπανάκια έχουν  περιεκτικότητα σε νερό: 95,3% και οι ντομάτες  94,5%

Χυμοί φρούτων και λαχανικών.  Ενυδατώνουν και προσφέρουν  βιταμίνες C,  Ε, Α και το β καροτένιο, θωρακίζοντας ανοσοποιητικό, νευρικό και καρδιαγγειακό σύστημα ενώ βελτιώνουν την υγεία δέρματος, μαλλιών κ.α. Βιταμίνες και β καροτένιο,  παρουσιάζουν φωτοπροστατευτική δράση. Αποφεύγουμε όμως τους χυμούς εμπορίου γιατί συνήθως περιέχουν ζάχαρη.

Γάλα. Έρευνες έδειξαν ότι το γάλα και οι τροφές που βασίζονται σε αυτό, βοηθούν τον οργανισμό να επανέλθει ταχύτερα μετά από έντονη σωματική άσκηση, σε σχέση με τα αθλητικά ποτά του εμπορίου.

Η ηλικία, το φύλο, το βάρος, η σωματική δραστηριότητα, αλλά και εξωτερικοί παράγοντες, όπως η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, καθορίζουν τις απαιτήσεις του οργανισμού μας σε νερό. Γενικά, η  επαρκής ημερήσια ποσότητα νερού απ’ όλες τις πηγές- τρόφιμα και ροφήματα- είναι περίπου 2 λίτρα για τις γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους άνδρες. Το 80% της ημερήσιας πρόσληψης νερού πρέπει να προέρχεται από πόσιμο νερό, χυμούς, αναψυκτικά, καφέ, τσάι κλπ και το 20% από στερεά τρόφιμα, κυρίως φρούτα και λαχανικά. Όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα και ποτά συμβάλλουν στην ενυδάτωση.

Τι να κάνω;

Έχετε καθημερινά μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και πίνετε κατά διαστήματα.

Αν δουλεύετε πολλές ώρες, κάνετε κατά διαστήματα διαλείμματα και σκεφθείτε αν διψάμε.

Όταν πεινάτε, πίνετε νερό: η αίσθηση της δίψας συχνά συγχέεται με την πείνα.

Τη νύχτα, στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι , έχετε ένα ποτήρι νερό.

Προσθέστε στο νερό μία φέτα λεμόνι στο νερό για ν’ αποκτήσει γεύση.

Ξεκινήστε και τελειώστε τη μέρα σας μ’ ένα ποτήρι νερό.

Το νερό συμμετέχει σε όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και αποτελεί το 60% του σωματικού μας βάρους.  Επειδή το σώμα μας δεν το αποθηκεύει, η ποσότητα που αποβάλλεται μέσα σε ένα 24ωρο πρέπει αυτόματα  να αναπληρώνεται.

SHARE
RELATED POSTS
Κρύβει κινδύνους η αμυγδαλίτιδα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πώς συμπεριφερόμαστε στα «πρωτάκια»;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πώς να προστατευθώ από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.