Ανοιχτή πόρτα

Αριστείδης Γιαπαλής, ο έφηβος διαφημιστής της Ρόδου το 1950!

Spread the love

Τα τυχαία της ζωής μας καθορίζουν. Κάτωθι , το πρόχειρο επιστολής που στάλθηκε στο Γυμνασιάρχη Ρόδου, από ένα νεαρό γυμνασιόπαιδο στα χρόνια του ’50, και βρέθηκε πρόσφατα και τυχαία στο αρχείο ενός επιφανούς συμπατριώτη μας. Αξίζει να διαβαστεί  

        “Σεβαστέ μας κύριε Γυμνασιάρχα, σεβαστοί μας κ. Καθηγηταί, αγαπητοί μας φίλοι.

        Πολλά είχαμε ακούσει και είχαμε διαβάσει για τη Ρόδο, το σμαραγδένιο νησί σας.

Γι αυτό και ξεκινήσαμε από το όχι και τόσο κοντινό μας μέρος, για να απολαύσουμε  τις φυσικές καλλονές  του.

         Κι αληθινά, ό,τι είδαμε στο μικρό διάστημα της εδώ παραμονής  μας  ανταποκρίθηκαν  απόλυτα στη φήμη που είχε προηγηθεί  γι αυτά.

        Εκεί όμως που οι εντυπώσεις  μας ξεπέρασαν  κάθε μας προσδοκία  είναι ο πολιτισμός  όλων των κατοίκων  και ιδιαίτερα εσάς  εδώ, που από τη πρώτη στιγμή της παραμονής μας , με τόση συμπάθεια , λεπτότητα και ασφαλώς με ψυχική ευγένεια  μας περιβάλατε.

        Έτσι  είναι φυσική η συνέπεια των δύο παρακάτω γεγονότων , το φαινόμενο  να αφήνουμε σήμερα  με βαθειά και ειλικρινή συγκίνηση το εξαίσιο νησί σας, απ’ το οποίο οι εντυπώσεις μας θα μείνουν αλησμόνητες για την ομορφιά των τοπίων του μα ακόμα πιότερο  για την ψυχική ομορφιά  των κατοίκων του.”

Συνημμένο αντίγραφο του πρωτότυπου.

Από το iPorta.gr για τους εκλεκτούς αναγνώστες

Συνοδευτικό και επεξηγηματικό κείμενο για το παιδικό κείμενο  του κ. Αριστείδη Γιαπαλή.

Το κείμενο που προηγήθηκε αποτελεί ίσως την πρώτη και σίγουρα την πιο άδολη διαφήμιση της Ρόδου και εξέχων πρόσωπο εμπιστευτηκε στην Πόρτα. Tο διθυραμβικό αυτό κείμενο για την ομορφιά του νησιού και του πολιτισμού των κατοίκων της εποχής του 1950, αξίες σημαντικές για την μελλοντική ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί που προλέγει και το λαμπρό του μέλλον, είναι το πρόχειρο μιάς επιστολής που γράφτηκε  από ένα νέο έφηβο, στα δύσκολα χρόνια του ‘50. Ήλθε με μία από τις πρώτες σχολικές εκδρομές που έγιναν τότε, όταν η έντονη τουριστική ανάπτυξη του νησιού ήταν ακόμα όραμα των κατοίκων και  των ιθυνόντων.

Ήταν η Διαφήμιση  της Ρόδου έγινε με αυθόρμητη έκφραση θαυμασμού για την ομορφιά του νησιού  και της ευγένειας των κατοίκων, με εξαιρετική οξυδέρκεια  για ένα νέο της ηλικίας του, ώστε να συνειδητοποιήσει τις εξαιρετικές δυνατότητες του νησιού  και να προβάλει την αξία τους στο κείμενό του.  Πράγμα αδιανόητο για την εποχή εκείνη και για  την νεανική του ηλικία. Η ομορφιά του νησιού και οι φωτεινοί ορίζοντες για την μελλοντική τουριστική του ανάπτυξη ήταν τόσο σημαντικοί ώστε έγιναν αντιληπτοί  από ένα νεαρό έφηβο, που όμως είχε εμφανώς φωτισμένη κρίση,  ώστε να σκεφτεί έντονα ό,τι έζησε και να κάνει  την πρώτη ειλικρινή και αυθόρμητη Διαφήμιση της Ρόδου. 

 Αξίζει να επισημανθεί και να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό του νησιού ότι ο πρώτος  ‘’διαφημιστής’’ της Ρόδου ήταν ένας νέος έφηβος στα χρόνια του ’50. 

Σήμερα ο κ. Γιαπαλής είναι ένας από τους  πνευματικούς και φωτεινούς  ανθρώπους  της χώρας μας. Επιστήμων με σημαντική καριέρα  στο εξωτερικό και τελευταίως με μεγάλη επιστημονική προσφορά στην Ελλάδα.. Εμψυχώνει επί 2 δεκαετίες το ΙΔΕ του ΓΕΕΘΑ που παρέχει εθελοντικά  Γενική Παιδεία στους αξιωματικούς των ΕΔ.  

Αριστείδης Γιαπαλής: Δρ της Σορβόννης και Επίτιμος Δρ της Σχολής Ευελπίδων, έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις, την Λεγεώνα της Τιμής της Γαλλίας και το Αργυρό Μετάλλιο της πόλεως των Παρισίων !

Περισσότερες πληροφορίες εδω

=================

SHARE
RELATED POSTS
Ένα λάθος πολύ ενδιαφέρον…, του Γιώργου Αρκουλή
Το παρελθόν διδάσκει, του Νίκου Βασιλειάδη
«Τηνιακοί Μαρμαρογλύπτες» η Έκθεση που μεταφέρεται στον Δήμο Χίου από 19/10-3/11

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.