Ανοιχτή πόρτα

Ανευθυνότητα και ατιμωρησία, του Δρ Βασίλη Μαστρογιάννη

Spread the love

Ο κ. Βασίλειος Μαστρογιάννης είναι Διδάκτωρ Δημοσίου- Διοικητικού Δικαίου. Επίσης, είναι υποψήφιος Βουλευτής Φθιώτιδας με το ΠΑΣΟΚ

ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΤΙΜΩΡΙΣΙΑ

Έχω αναφέρει επανειλημμένως ότι η Ελλάδα διακόσια χρόνια μετά την επανάσταση δεν μπορεί ή δεν θάπρεπε να παρουσιάζει αυτή την εικόνα του παραλλαγμένου κοτζαμπασισμού και του κλειστού πολιτικού συστήματος των ομάδων 

Ο ντετερμινισμός, μεθοδολογικά, μπορεί να μας κάνει να αναζητήσουμε τους λόγους που το πολιτικό μας σύστημα και η ίδια η δημοκρατία μας μοιάζει αναιμική και να ανατρέψουμε την επικρατούσα ΄΄τάξη πραγμάτων΄΄. Δηλαδή να αναθεωρήσουμε τους ιστορικούς παράγοντες πάνω στους οποίους έχει στηριχτεί και ισχύει το διαστρεβλωμένο μοντέλο λειτουργίας του κοινωνικοπολιτικού μας συστήματος.

Τα κλειστά συστήματα είναι προφανές ότι δεν μπορούν σήμερα να δώσουν απαντήσεις. Το άνοιγμα στην κοινωνία είναι αυτό που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να δημιουργηθεί ένα νέο όραμα.

Σήμερα μετά από μία ακόμη τραγωδία το μόνο που θέλω να προσθέσω είναι ότι η συνεχιζόμενη αντίληψη για βόλεμα των ημετέρων και των ΄΄πελατών΄΄, καθώς και η απαξίωση ( ή το ξεπούλημα) των δημόσιων δομών, στις μεταφορές, στην υγεία, στην παιδεία, στην ασφάλεια, στην ενέργεια, στην ύδρευση και αλλού, θα φέρνουν πάντα αυτά τα τραγικά αποτελέσματα.

Η ασύλληπτη  αυτή τραγωδία δίνει και ένα μήνυμα προς άπαντες:

Ότι δεν κάνουν όλοι για όλα!!!!

Οι θέσεις ευθύνης στην πολιτική αλλά και στη διοίκηση δεν είναι απλή και δεν έχει μόνο δικαιώματα και παροχές, αλλά  έχει πρωτίστως υποχρεώσεις και βεβαίως ευθύνες ( όχι μόνο πολιτικές που είναι κενό γράμμα) αλλά ποινικές και αστικές!!

Σε αυτή τη βάση η δικαιοσύνη, έστω τώρα, να τις επιμερίσει εκεί που αναλογούν ( κυρίως στις κορυφές της διοικητικής πυραμίδας που είναι οι Πολιτικοί προϊστάμενοι), αλλά και ο καθένας πολίτης που θέλει θέσεις ευθύνης, να έχει συναίσθηση του τι αναλαμβάνει και να ξέρει ότι αν δεν έχει τα προσόντα και τις γνώσεις να μην συναινεί και να μην επιδιώκει κατάληψη θέσεων εξουσίας παραπάνω από τις δυνάμεις του.

Τα παραδείγματα πάρα πολλά στο παρελθόν και επαναλαμβάνονται, γιατί σε αυτή τη χώρα ΄΄το ανεύθυνο΄΄ κυριαρχεί και η ατιμωρησία επίσης, κυρίως των υψηλά ιστάμενων.

Κατά συνέπεια, η απάντηση στα προαναφερόμενα είναι απλή. 

Το πολιτικό σύστημα πρέπει να συμφωνήσει εδώ και τώρα σε ένα βασικό πρόγραμμα ανάταξης της Χώρας σε όλα τα επίπεδα. Με ένα ολιστικό σχέδιο, με στρατηγική, με ικανά και καθαρά πρόσωπα που δεν έχουν δεσμεύσεις και δουλείες.

Φτάνει η υποκρισία, το ψέμα, η διαπλοκή, η έκπτωση των θεσμών και των αξιών, ο λαϊκισμός, η αναξιοκρατία, το βόλεμα, η διαφθορά κι ο κοτζαμπασισμός !!!

Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο, έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όριά της.

SHARE
RELATED POSTS
Τρομακτικά ξενοδοχεία του κόσμου και η ιστορία τους
manosstefanidis2.jpg
Παπαδήμος, Ευ.Βενιζέλος και Χατζιδάκις,
Wise Men! – Σοφοί!, by George Sarafoglou – του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.