Ανοιχτή πόρτα

Αναγκαία εξισορρόπηση, του Δρ Βασίλη Μαστρογιάννη

Spread the love

Ο κ. Βασίλειος Μαστρογιάννης είναι Διδάκτωρ Δημοσίου- Διοικητικού Δικαίου.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΗ

Το πολιτικό σύστημα γέρνει σταθερά εδώ και αρκετά χρόνια προς τα δεξιά, παρόλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για διαπλοκές, κακοδιαχείριση, παρακράτος, πελατοκρατεία κλπ. και μάλιστα με πολλές αμφισβητήσεις αν αυτό μπορεί να ανατραπεί.

Η δεξιά στην Ελλάδα εκτός από τις ταραγμένες περιόδους ποτέ δεν ελάμβανε ποσοστό πάνω από 40% και τώρα που ένα μεγάλο τμήμα αυτής της παράταξης φεύγει προς τα άκρα δεξιά για τους δικούς του λόγους ( και είναι πιθανό να προσεγγίσουν όλα τα κομμάτια μαζί το 15 %), ή Νέα Δημοκρατία μπορεί να συνεχίσει να κατέχει ηγεμονική δύναμη στο πολιτικό σύστημα με τις ψήφους ( προοδευτικών) ανθρώπων που ψηφίζουν αρνητικά ( αντισύριζα) και να συγκεντρώσει η δεξιοακροδεξιά πάνω από 50 % συνολικά.

Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος που θα πυροδοτήσει περαιτέρω  τις ακρότητες και σε κάθε περίπτωση δεν θα βοηθήσει να ισορροπήσει το πολιτικό σύστημα.

Η επιλογή για το κρίσιμο ποσοστό των παραδοσιακά κεντρώων ψηφοφόρων δεν θα πρέπει να είναι ο αποκλεισμός του Σύριζα με την παράλληλη ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά οι εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να δώσουν αξιόπιστες διεξόδους στα σημερινά τραγικά αδιέξοδα.

Η εξισορρόπηση του πολιτικού συστήματος είναι από τα μεγάλα διακυβεύματα και μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από την εκλογική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Αν και σε αυτές τις εκλογές, παρόλο που γίνονται με την απλή αναλογική, κυριαρχήσει το χαμηλών προσδοκιών δίπολο (Νέα Δημοκρατία – Σύριζα) θα χαθεί η μοναδική ευκαιρία να ΄΄ανασάνει΄΄ το πολιτικό σύστημα και η Δημοκρατία, να απελευθερωθούν δυνάμεις χρήσιμες για την κοινωνία και τη χώρα, να περιθωριοποιηθεί ο φανατισμός και να προταχθεί η συνεννόηση και η συνεργασία και τέλος να ξεφύγουμε επιτέλους από τις παθογένειες της Μεταπολίτευσης. 

Κατά συνέπεια όσοι νιώθουν ότι είναι προοδευτικοί άνθρωποι και νοιάζονται για την κεντροαριστερά, το δημοκρατικό σοσιαλισμό, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, τη διαφάνεια και τη δημοκρατική λειτουργία, θα πρέπει να ξαναδούν τις επιλογές τους, να μην εκφράζονται αρνητικά και με αποκλεισμούς, αλλά με την θετική τους ψήφο να δώσουν τη δυνατότητα στο ΠΑΣΟΚ /ΚΙΝΑΛ να συνεισφέρει παραγωγικά στην εξομάλυνση των ακραίων αντιθέσεων, στη σύνθεση κι όχι στους φανατισμούς και τελικά στη δημιουργία μιας ελπίδας και μιας προοπτικής για τις επόμενες γενιές.

Οι μονοθεματικές και ΄΄αυτοδύναμες΄΄  κυβερνήσεις έδειξαν ότι είναι αδιέξοδες και κατέστρεψαν τη χώρα.

Η λύση είναι η θετική ψήφος και οι συνεργασίες, με επιθυμητό το προοδευτικό πρόσημο, κάτι που ισχύει και εφαρμόζεται από χρόνια σε όλη την Ευρώπη.

Αυτός είναι ο δρόμος που κατά τη γνώμη μου πρέπει να ακολουθήσουμε, για να σταματήσουμε αενάως να μετανιώνουμε και να αναρωτιόμαστε ΄΄τις πταίει ΄΄ 

SHARE
RELATED POSTS
Τετράποδα και δίποδα γαϊδούρια…, του Νότη Μαυρουδή
Αϊτέ μου γεννήθηκες για να πετάξεις …πολύ ψηλά, του Σπύρου Ντασιώτη
Πέραν της εκδόσεως ‘σμιχτοφρύδα*’ θα υπάρχει και ‘μασχαλοθύσανη**’, όσο το ανεχόμαστε, του Δημήτρη Κατσούλα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.