Υγεία

Ακούστε την καρδιά σας!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής»

Αν και τα συμπτώματα στα καρδιακά επεισόδια διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ωστόσο, έχουν κάτι κοινό: όσο νωρίτερα δεχθείτε ιατρική φροντίδα, τόσο μικρότερα η ζημία. Αφουγκρασθείτε με σεβασμό τον εαυτό σας και μην αφήνετε την κατάσταση να φτάσει στο μη περαιτέρω.

Παραθέτω συμπτώματα, που πρέπει να σας θέσουν σε εγρήγορση.

Δυσφορία στο στήθος. Μπορεί να νιώσετε πόνο, σφίξιμο ή αίσθημα πίεσης στο στήθος, περισσότερο από μερικά λεπτά είτε σε κατάσταση ηρεμίας είτε εκτελώντας μία δραστηριότητα. Είναι σύμπτωμα που εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες. Οι γυναίκες συνήθως αναφέρουν συμπτώματα όπως ναυτία, δυσπεψία, κάψιμο στο στήθος και πόνο στο στομάχι.  Αν πρόκειται για σύντομο πόνο ή πονάτε όταν πιέζετε το σημείο, τότε, μάλλον δεν πρόκειται για πρόβλημα της καρδιάς. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, μεταφερθείτε στα επείγοντα.

Δυσκολία στην αναπνοή. Είναι ανησυχητική αν συνδυάζεται με πόνο ή δυσφορία στο στήθος. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα μπορεί να εκδηλωθεί είτε όταν αναπαύεστε είτε όταν εκτελείται μία δραστηριότητας ήσσονος δυσκολίας.

Πόνος που ξεκινά από το στήθος και απλώνεται στο χέρι. Κλασικό σύμπτωμα εμφράγματος και εμφανίζεται στην αριστερή πλευρά του σώματος.

Ζαλάδα.  Αν και δεν αποτελεί σύμπτωμα μόνο εμφράγματος, γιατί μπορεί να οφείλεται και σε άλλες αιτίες όπως η αφυδάτωση, αν ξαφνικά αισθανθείτε αστάθεια και ταυτόχρονα νοιώσετε δυσφορία στο στήθος ή δύσπνοια, πηγαίνετε στο νοσοκομείο.

Πόνος σε λαιμό ή σαγόνι. Θα πρέπει να συνδυάζεται με νιώσετε πόνο ή πίεση στο κέντρο του στήθους και να απλώνεται μέχρι το λαιμό ή την κάτω γνάθο.

Κουράζεστε εύκολα. Αν κουράζεστε με το παραμικρό ή αισθάνεστε αδυναμία χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος, κλείστε ραντεβού με τον καρδιολόγο, ειδικά αν είστε γυναίκα.

Έντονο ροχαλητό. Οφείλεται συνήθως σε άπνοια, φαινόμενο κατά το οποίο η καρδιά σταματά να χτυπά για κάποια δευτερόλεπτα και επανέρχεται. Θεωρείται ιδιαίτερα επιβαρυντική για την καρδιά και  πρέπει να την αντιμετωπίσετε.

Κρύος ιδρώτας. Αν «λούζεστε» χωρίς να υπάρχει κάποια αιτία- μπορεί για παράδειγμα να βρίσκεστε στην κλιμακτήριο-  ίσως αποτελεί σύμπτωμα καρδιακής προσβολής.

Μακροχρόνιος βήχας. Αν είναι μακροχρόνιος παραγωγικός βήχας με λευκή ή ροζ βλέννα, αποτελεί σημάδι καρδιακής ανεπάρκειας. Όταν η  καρδιά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο έργο της,  προκαλεί επιστροφή αίματος στους πνεύμονες.

Πρήξιμο σε πόδια και αστραγάλους. Όταν το αίμα δυσκολεύεται να προωθηθεί από την καρδιά στις αρτηρίες, τότε κάνει στάση στις φλέβες και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να συσσωρεύεται υγρό στην κοιλιά και στα κάτω άκρα και να προκαλείται συμφόρηση.

Αρρυθμίες. Αν νιώθετε συχνά την καρδιά σας να χτυπά διαφορετικά και αυτό δεν οφείλεται σε κάποια έντονη συγκίνηση- ευχάριστη ή δυσάρεστη-   ενώ διαρκεί κάποια δευτερόλεπτα, ζητείστε ιατρική συμβουλή, καθώς μπορεί να πάσχετε από κολπική μαρμαρυγή.

Τι να κάνω;

Αν εμφανίσετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, μην αγνοήσετε τα σήματα που εκπέμπει ο οργανισμός σας, μην ντραπείτε να ζητήσετε βοήθεια γιατί σ’ ένα καρδιακό επεισόδιο, αυτό που μετρά περισσότερο απ’ όλα είναι η έγκαιρη αντιμετώπισή του. Με την ίδια αμεσότητα πρέπει να λειτουργήσετε κι αν διαπιστώσετε ότι εμφανίζει ύποπτο σύμπτωμα ή συμπτώματα, κάποιο πρόσωπο του περιβάλλοντός σας.  Μην περιμένετε περισσότερο από πέντε λεπτά για να καλέσετε βοήθεια. Είτε το ΕΚΑΒ (166) είτε πηγαίνετε σ’ ένα νοσοκομείο, ακόμα κι αν δεν είστε σίγουροι ότι έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή. Το κάθε λεπτό μετράει. Ενεργώντας γρήγορα μπορεί να σώσετε τη ζωή σας ή τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου.

Τροφές για γερή καρδιά!

Χτίστε στο πιάτο σας, την άμυνα της καρδιάς σας!

Ντομάτες. Εξαιρετική πηγή βιταμινών C και Α, καλίου και ινών. Το λυκοπένιό τους μειώνει τη χοληστερόλη LDL και άρα τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Ιδανικές οι μαγειρεμένες: πείτε ναι σε ντοματόσουπα και σάλτσα ντομάτας.

Βατόμουρα. Οι αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες τους, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την  σκληρότητα των αρτηριών σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Προσθέτουν βιταμίνη C και ίνες στη διατροφή.

Σολομός, τόνος και πέστροφα. Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα  και ωφελούν την καρδιά. Αν καταναλώνουμε περίπου δύο μερίδες ψάρι εβδομαδιαίως, μειώνεται κατά 30% ο κίνδυνος καρδιακής νόσου.

Σαρδέλες. Υψηλές σε ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα  κι επειδή είναι μικρές έχουν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα επικίνδυνων ουσιών όπως ο υδράργυρος. Παρέχουν επίσης πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνη D.

Προϊόντα ολικής άλεσης. Δημητριακά και ζυμαρικά παρέχουν ίνες, αντιοξειδωτικά και προστατευτικές για την καρδιά φυτοστερόλες.

Ελαιόλαδο. Τα ακόρεστα λιπαρά του ωφελούν την καρδιά.

Φασόλια. Εξαιρετική πηγή φυτικών πρωτεϊνών, με διαλυτές ίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Ξηροί καρποί. Με βιταμίνες, ίνες και καλά λιπαρά. Οι ξηροί καρποί βελτιώνουν την υγεία των τοιχωμάτων των αρτηριών. Με θερμίδες, οπότε περιοριστείτε σε μια χούφτα.

Αβοκάντο. Τα μονοακόρεστα λιπαρά του προστατεύουν από καρδιαγγειακά: πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και κάλιο.

SHARE
RELATED POSTS
Ένα συγκινητικό video για τον παιδικό καρκίνο
Η ακτινοθεραπεία χαρίζει ζωή, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Καλοκαιρινός οδηγός για διαβητικούς, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.