Πόρτα στην Πολιτική

Αγώνας για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, του Σπύρου Ταλιαδούρου

Spread the love

Ο κος Σπύρος Ταλιαδούρος είναι Δικηγόρος, πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής από το Μάιο έως τον Ιούνιο του 2012, καθώς και υφυπουργός Παιδείας από το 2004 έως το 2009.  

Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε άμεσα και με αποτελεσματικότητα την απειλή του κορωνοϊού. Έλαβε έγκαιρα και με προνοητικότητα τα απαραίτητα μέτρα, με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων, με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες θέσεις παγκοσμίως ως προς την εξέλιξη της επιδημιολογικής καμπύλης του ιού. Περιορίζεται σημαντικά ο αριθμός των θυμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ολλανδία έχει σήμερα παραπάνω από δεκαπλάσιους διασωληνομένους ασθενείς. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Βέλγιο, μια χώρα με τον ίδιο πληθυσμό με την πατρίδα μας, παρουσιάζει 10 φορές περισσότερα κρούσματα. Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έκλεισε τα σχολεία πριν καν παρουσιασθεί θανατηφόρο κρούσμα, όταν στην Ιταλία αυτό έγινε 11 ημέρες μετά τον πρώτο νεκρό και στην Ισπανία  ύστερα από 30 ημέρες.

Η βασική θέση του Πρωθυπουργού ότι «προέχουν οι ζωές, τα δισεκατομμύρια στην οικονομία μπορούμε να τα ξαναβρούμε, αλλά οι άνθρωποι που θα χαθούν δεν θα επιστρέψουν» είχε ως αποτέλεσμα να καταγράφεται ένας ήπιος σχετικά ρυθμός αύξησης κρουσμάτων και ο αριθμός των θυμάτων να είναι κατά πολύ μικρότερος σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εάν η Κυβέρνηση δεν είχε υιοθετήσει εγκαίρως αυτά τα μέτρα τότε, εκτός από τις εκατόμβες των θυμάτων η χώρα θα αντιμετώπιζε μεγαλύτερες δυσκολίες για την αναγκαία επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς και το πλήγμα στη διεθνή εικόνα της Ελλάδας θα ήταν βαρύ και ενδεχομένως μη αναστρέψιμο. Τώρα η χώρα μας προβάλλεται διεθνώς ως πρότυπο για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού, κάτι που θα μας βοηθήσει και οικονομικά μόλις λήξει η καραντίνα.

Είναι βεβαίως αναγκαίο, με τον ίδιο τρόπο που πήραμε εγκαίρως μέτρα πρόληψης, να λάβουμε εγκαίρως και τα οικονομικά μέτρα και να αναπτύξουμε μια στρατηγική για την μετά κορωνοϊό πορεία της χώρας. Ήδη, η Κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά μέτρων για τη στήριξη της παραγωγικής οικονομίας και των εργαζομένων. Τα μέτρα αυτά διαρκώς επεκτείνονται με βάση το  δημοσιονομικό χώρο που κερδίζουμε από την        Ευρώπη και χωρίς να απειλείται η σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών. Ο αγώνας είναι μαραθώνιος.

Απαιτείται στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας, η οποία είναι αναγκαία για να διατηρηθεί η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Η επιστροφή προκαταβολών σε επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί από την κρίση, προκειμένου να τακτοποιήσουν άμεσες ταμειακές ανάγκες τους, είναι ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο γιατί θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους.

Επίσης, για να αναχαιτιστεί η ανεργία και να επαναλειτουργήσει μετά την καραντίνα η οικονομία πρέπει να στηριχτούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα για να μη διακόψουν τη λειτουργία τους.

Η συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωζώνη αποτελεί ένα ισχυρό όπλο αντιμετώπισης των προκλήσεων. Ο κατάλληλος σχεδιασμός και το χτίσιμο της απαραίτητης εμπιστοσύνης θα βοηθήσουν την χώρα να ξεπεράσει και αυτή την κρίση. Η αποτελεσματική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού ενισχύει την αξιοπιστία της.

Με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επαναφέρεται η παρέκκλιση που επηρεάζει την καταλληλότητα των ομολόγων που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία και τα οποία χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις της νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος. Η απόφαση αυτή διευρύνει τις πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και ενισχύει την ικανότητα τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία και τα νοικοκυριά. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη στην χώρα μας.

Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση θα σκεφτεί στρατηγικά για να διαμορφώσει μία νέα οικονομική πραγματικότητα ιδίως με την ενίσχυση νέων δυναμικών κλάδων της οικονομίας, όπως και η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και την αξιοποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης. Για να προσελκύσουμε στη χώρα μας και ξένες επενδύσεις η Κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει διεθνώς στην προσπάθεια για την διατήρηση του ελεύθερου εμπορίου, στην αποκατάσταση των διεθνών μεταφορών. Έτσι, θα στηριχθεί και ο τουρισμός.

Μαζί με την παράνομη εισβολή μεταναστών στα σύνορα μας, δεχτήκαμε και την επίθεση του αόρατου εχθρού κατά της υγείας. Την πρώτη μάχη την κερδίσαμε. Θα κερδίσουμε και την δεύτερη γιατί δίνουμε σκληρό αγώνα για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα με  γρήγορες και τολμηρές αποφάσεις της Κυβέρνησης και με την υπεύθυνη στάση όλων των πολιτών σε πόλεις και χωριά. Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει γρήγορη ανάκαμψη.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Σταύρος Θεοδωράκης: “Αφού θέλουμε την Ελλάδα αλλιώς, ας πράξουμε αλλιώς”. Μήνυμα για το 2019!
Μία δημοκρατία της βίας και του φόβου;, του Γιάννη Πανούση
Δεν υπάρχει νεκρή Αριστερά, του Γιάννη Πανούση

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.