Ανοιχτή πόρτα

Αγάλι αγάλι κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μπορείτε να προσέρχεστε, του Δημήτρη Κατσούλα

Spread the love

Δημήτρης Κατσούλας

Δημήτρης Κατσούλας

Μπορεί το θέμα να ανέκυψε σχετικώς τις τελευταίες ημέρες – αναφέρομαι στην απόφαση που ελήφθη από τους συντονιστές της  Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι οποίοι συγκροτήθηκαν εις σώμα με σκοπό (η Ειδική Επιτροπή) να διερευνήσει τον τρόπο προμηθείας 4.2 δις δόσεων εμβολίων κόστους περί τα 35 δις ευρώ από τον κολοσσό- φαρμακοβιομηχανία Pfizer και τον έτερο της  συνεργάτη την BioNTech για την αντιμετώπιση του COVID-19, ειδικά κατά το έτος 2021 όταν ο ιός βρισκόταν στο απόγειό του – αλλά η υπόθεση αυτή είχε αρχίσει ν’ απασχολεί τα αρμόδια όργανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το μέσον του περασμένου Οκτωβρίου 2022, όπου τώρα ευρίσκονται στο σημείο εκείνο κατά το οποίο, ως λένε, να κλητευθεί η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ursula von den Leyen)ως υπεύθυνη προμηθείας των εν λόγω εμβολίων, προκειμένου να αιτιολογήσει αφενός μεν τoν υπέρογκο αριθμό προμήθειάς τους (υπόψη ότι μεγάλες ποσότητες εμβολίων παρέμειναν αχρησιμοποίητες) καθώς και τον τρόπο (μέσω SMS) παραγγελίας τους.

Τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και κάθε ένα ξεχωριστά, αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν τις θέσεις τους με πρώτη την Βελγίδα ευρωβουλευτή Κάθλιν βαν Μπρεμπτ (Kathleen Van Brempt) η οποία είναι και η Πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής και φέρονται έτοιμα να χυθεί άπλετο φως στην όλη υπόθεση, με τελικό σκοπό η αλήθεια να λάμψει. Με αυτές τις πάγιες για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα πρακτικές, όλα δείχνουν ότι θα φθάσουν επιτέλους στην αλήθεια. Από την πλευρά της όμως η κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ursula von den Leyen), δεν φαίνεται και τόσο διατεθειμένη να συνδράμει στην όλη έρευνα, και όπως Ιταλικά Μέσα γράφουν, «αντιστέκεται μέχρι στιγμής». Βέβαια, ο νόμος της παρέχει το δικαίωμα της μη υποχρεωτικής της παρουσίας ούτε φυσικά την βιαία της προσαγωγή ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής προκειμένου να δώσει  εξηγήσεις, βοηθώντας έτσι και το …άχαρο έργο της.

Ο έτερος της συναλλαγής με τον οποίον η κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ursula von den Leyen) φέρεται να είχε διαπραγματεύσεις μέσω SMS, ο κος Άλμπερτ Μπουρλά (Albert Bourla), Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer οσάκις η Επιτροπή έκανε νύξη περί του ονόματός του, αδιαφορούσε με τρόπο προκλητικό, με το να μη εμφανιστεί δηλαδή ενώπιον Επιτροπών, παρά να εκπροσωπείται μέσω… υπαλλήλων του. Στην ουσία, δεν ξενίζει η στάση του διότι κάτι το παρεμφερές τήρησε και ο Διευθύνων Σύμβουλος του facebook Mark Zuckerberg (Μαρκ Ζάκερμπεργκ)με την διαφορά ότι ο δεύτερος, ενώ είχε υποσχεθεί και συμφωνήσει ότι θα ήταν παρών κατά την ακροαματική διαδικασία και στην διάθεση των ανακριτών του, τις περισσότερες φορές ή αρνιόταν να απαντήσει ή άλλες φορές «αγρόν αγόραζε…». Και τι μέλει γενέσθαι στην περίπτωση εκείνη κατά την οποία η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτάξει τον νόμο – ή για να το πούμε στην καθομιλουμένη: Τους τον «τρίψει» στις αφράτες τους παρειές – και ο οποίος (νόμος) δεν την υποχρεώνει να εμφανιστεί ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά από ατασθαλίες μέχρι οικονομικά εγκλήματα; Απομένει και η εσχάτη πίεση να ασκηθεί απέναντί της: Η απόλυση. Ναι, σύμφωνοι, αλλά με την ήδη τρέχουσα κατάσταση εν Βελγίω έχοντας μάλιστα και εν εξελίξει ένα Qatargate και με το κλίμα διαμορφωμένο έτσι, θα μπορούσε κάτι τέτοιο να συμβεί; Με βόμβες – και μάλιστα μεγατόνων – δεν φέρονται διατεθειμένοι εκεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση να «παίξουν». Σίγουρο αυτό. Και τι πλέον απομένει; Απλούστατα: Το πιο πιθανόν είναι η αλήθεια να μην έρθει ποτέ στο φως, μεθερμηνευόμενο ότι μπορεί να μη την μάθουμε ποτέ.

Σημείωση: Για τις ανάγκες του βίντεο, όπου «Άμστερνταμ»  τοποθετείστε Στρασβούργο. Προσωπικώς, θα έθετα Βρυξέλλες.

SHARE
RELATED POSTS
Άδειο πακέτο, του Γιώργου Χατζηδιάκου
Από μια Ελληνίδα της Διασποράς ή αλλιώς για τα “ξενάκια” μας, της Άννας Κοντοπίδη
Σε σέρνουν στο χορό…, του Σπύρου Ντασιώτη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.