Ανοιχτή πόρτα Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Αβάσταχτη μονοτονία, του Δημήτρη Κατσούλα

Spread the love

Γιορτάζει κάθε Τρίτη, είναι η μέρα του .

Τις Τρίτες  έχει λαϊκή στη γειτονιά του . Γι αυτόν, δεν υπάρχει λόγος να ξυπνήσει νωρίς το πρωί για να προλάβει τη φρεσκάδα της αγοράς . Ξυπνά κατά τις δυο το μεσημέρι, βάζει το κοστούμι του που έχει από φοιτητής- καθόλου δεν τον νοιάζει εάν η φόδρα του είναι ξεχειλωμένη- ισιώνει τη γραβάτα του την οποία δεν έλυσε ποτέ από τη μέρα που κάποιος του την έδεσε, επιβιβάζεται στο λεωφορείο και σε δυο στάσεις παρακάτω κατεβαίνει .

Ήδη η λαϊκή έχει τελειώσει κι ο Δήμος έχει καταφθάσει με το απορριμματοφόρο τόσο για να συλλέξει τα απομεινάρια από τους πάγκους  όσο και να πλύνει τον χώρο . Τις κινήσεις που πρέπει να κάνει τις γνωρίζει χρόνια τώρα . Πλησιάζει τον κάδο απορριμμάτων και βγάζει μια σακούλα . Προσποιείται ότι του έπεσε . Κλείνει το καπάκι αθόρυβα και υποκρίνεται τον ανήξερο μπροστά στους περαστικούς που κι αυτοί θα υποκριθούν τους ανήξερους . Προχωρεί, και λίγο πιο πέρα εντοπίζει κάτι σάπια πεταμένα μαρούλια κι ένα καφάσι χαλασμένες ντομάτες  ανακατεμένες με μουχλιασμένα λεμόνια . Το βλέμμα του τραβά ένα σιδερένιο άδειο κουτί από καφέ που γυαλίζει στον ήλιο . Χωρίς καν να το ανοίξει το ρίχνει κι αυτό στη σακούλα του .

Κατευθύνεται με το κεφάλι όρθιο, σώμα και βλέμμα ευθυτενή προς τη στάση του λεωφορείου . Ανεβαίνει, και σε δυο στάσεις παρακάτω κατεβαίνει καμαρωτός. Έφτασε στη γειτονιά του και κατευθύνεται προς το σπίτι του .

Μια επανάληψη η ζωή του, με τις ίδιες ακριβώς κινήσεις, τις ίδιες σκέψεις, τις ίδιες σιωπές  από τη μέρα που απολύθηκε από τη δουλειά του . Ακουμπά τη σακούλα στο τραπέζι και κάθεται στην ψάθινη καρέκλα του τοποθετώντας τα χέρια του στο πρόσωπο . Τα πόδια του δεν τον κρατούν πια, λυγίζουν .

Τρία χρόνια τώρα έχει αποκτήσει μια τεράστια συλλογή λυγμών . Κάθε μέρα προβάρει κι από έναν άλλον .

Δημήτρης Κατσούλας

Δημήτρης Κατσούλας

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Δυο ώρες με τον πρύτανη!, του Γιώργου Αρκουλή
Χριστούγεννα σημαίνει αγάπη, του Νίκου Βασιλειάδη
Η αισθητική θα σώσει τον κόσμο, του Αλέξανδρου Μπέμπη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.