Ανοιχτή πόρτα

Έως πότε επιδοτούμενος; , του Δημήτρη Κατσούλα

Spread the love

Δημήτρης Κατσούλας

Δημήτρης Κατσούλας

Υπάρχει κάποιος που υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας  ένα επίδομα, δεν γνωρίζει κατά βάθος τι προσφέρει; Και ασφαλώς  κανένας δεν υπάρχει, αλλά αφού είναι σίγουρος ότι κάθε φορά που θα το ανακοινώσει  θα είναι και… καλοδεχούμενο, συνεχίζει στον ίδιο τον ρυθμό. Εθίστηκε, βλέπεις, η κοινωνία, στην αναμονή κάποιου επιδόματος προκειμένου να επιβιώσει, όπως άριστα επίσης γνωρίζει ότι κατ’ ουσία πρόκειται για χαρτζιλίκι εφόσον κάθε φορά που  ανακοινώνεται, εκλαμβάνεται και ως ‘μια μικρή ανάσα’. ‘Να κόβει ο θεός τις μέρες μου και να τα κάνει χρόνια στον Κυριάκο’, λέει η άνεργη μητέρα (χωρισμένη με δυο κουτσούβελα) στον ταχυδρόμο που της πήγε την επιταγή των 384 ευρώ. Όπως άριστα επίσης θυμάται ο κύριος Μητσοτάκης τις υποσχόμενες θέσεις εργασίες όπου μέσω των ‘επενδύσεων’ είχε ανακοινώσει αλλά ποτέ αυτές δεν μετατράπηκαν ούτε σε εργατικά χέρια ούτε σε ‘καλοπληρωμένες δουλειές’. Και για να μην ομιλούμε αορίστως, καλό θα ήταν να υπενθυμίσουμε μία – από τις τόσες ‘επενδύσεις’ που έχουν αφιχθεί στην χώρα – ποντάροντας στις ‘επενδυτικές βαθμίδες’ με τις οποίες κάθε τόσο οι οίκοι αξιολόγησης μας βαθμολογούν: Την άφιξη της Microsoft σε Ελληνικό έδαφος, η οποία από όλους χαιρετίστηκε. Ποιος δεν την θυμάται; Ομιλούμε για μια γιγαντιαία εισροή κεφαλαίων της τάξεως του 1 δις σε πρώτη φάση, συμπεριλαμβανομένων πέραν της Microsoft και την Google και την Amazon και την Digital Realty.Μέγιστο το επενδυτικό ενδιαφέρον για την χώρα μας τότε, όπως μετά πολλών ‘τυμπανοκρουσιών’ παρουσιάστηκε. Και τι συνέβη αμέσως μετά την εξαγγελία αυτής της τεράστιας επένδυσης; Απλώς, αντί τους 120 εργαζομένους όπου μέχρι τότε απασχολούνταν στην Αθήνα να τους αυξήσει, από αυτή την επιστημονική ομάδα απέλυσε τους 80. Έκτοτε, η επένδυση παραμένει σχεδόν ανενεργός με ούτε έναν προσληφθέντα. 

Εάν μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Ιαπωνία – όπου οι επίσημες συνομιλίες του μαζί με την ακολουθία των Ελλήνων επιχειρηματιών που άρχισαν σήμερα 30 Ιανουαρίου έχουν αίσιον τέλος – ανακοινώσει νέες επενδύσεις τόσο στον τηλεπικοινωνιακό τομέα όσον και εις αυτόν της ενέργειας και του τουρισμού ή σε όποιον άλλον κριθεί πρόσφορος εξυπηρετών τα συμφέροντα και των δυο πλευρών, οποίου μεγέθους θα πρέπει να είναι ο εορτασμός, με δεδομένο ότι αυτές οι επενδύσεις θ’ αρχίσουν ν’ αποδίδουν μετά την πάροδο σχεδόν έτους και βάλε; Μετά την επένδυση-φούσκα που σημειώθηκε με την άφιξη της Microsoft έχουμε κάθε δικαίωμα να είμαστε – τουλάχιστον – επιφυλακτικοί.

 Έχετε αντιληφθεί – και μάλιστα πολύ καλά – κύριε Μητσοτάκη, πιστεύω, ότι το μέλλον απαιτεί θέσεις εργασίας και μάλιστα καλοπληρωμένες, αξιοπρεπείς και γρήγορες. Δεν σας ταιριάζει λοιπόν ούτε το να μοιράζετε φρούδες ελπίδες εις όποια κωμόπολη βρεθείτε, ούτε να χτυπάτε πλάτες ψηφοφόρων αιτώντας τους άλλη μια τετραετία για να ολοκληρώσετε το έργο σας, το οποίο σίγουρα οδοστρωτήρας θα είναι για τα εισοδήματα των εργαζομένων, ως και η πρώτη σας τετραετία αποδείχθηκε, και μη ισχυριστείτε ότι ήσαν έτη προσαρμογής και αναζητούσατε δημοσιονομικούς χώρους προκειμένου ν’ ‘αναπνεύσουν τα οικονομικά του κράτους, διότι κάτι τέτοιο κατέληξε ανέκδοτο πλέον, ούτε τους πολιτικούς σας αντιπάλους να μέμφεστε και να τους εμφανίζετε ως μπαμπούλες που στέκονται εμπόδιο στην τήρηση των προεκλογικών σας δεσμεύσεων και δεν σας επιτρέπουν, λέτε, να εφαρμόσετε ‘το ψηφισθέν από τον λαό πρόγραμμά σας’, ούτε τις κυβερνητικές σας αδυναμίες να τις επιρρίπτετε εις σύμπασα την αντιπολίτευση με την αιτιολογία ότι σας είναι φραγμός στο να εφαρμόσετε τις πολιτικές σας και τις νομοθετικές σας δεσμεύσεις όπου κάθε φορά είστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων που διαμορφώνονται ν’ ακολουθήσετε. 

Τούτος ο λαός δεν μπορεί ούτε με ελεημοσύνες να πορεύεται, ούτε να αναμένει τα κάθε είδους καλάθια που ετοιμάζει και φιγουράρει ο υπουργός σας, προτείνοντάς τα ως μοναδικές ευκαιρίες. Αξιοπρέπεια, ευπρέπεια, εργασία και ζεστό χρήμα στην τσέπη του, μπορεί να του εξασφαλιστεί; Τα επιδόματα και ο τρόπος που διανέμονται, δεν συνάδουν με την περηφάνια ενός λαού που τον καταντήσατε διακονιάρη, ενός λαού που σας παρέσχε την απαιτούμενη πλειοψηφία και επένδυσε στην κυβέρνησή σας, να τον απογοητεύετε τόσο οικτρά.  Ένας λαός που μετρά καθημερινά τα κέρματα για ψωμί και γάλα καθότι τα επιδόματά σας δεν επαρκούν ούτε για το πρώτο δεκαήμερο εκάστου μηνός. Κι αυτό το γνωρίζετε πολύ καλύτερα από κάθε άλλον, κύριε Μητσοτάκη. 

SHARE
RELATED POSTS
11049464_10153794481499523_4185608025578033362_n.jpg
Όσο υπάρχουν δάσκαλοι, θα βγαίνουν μαθητάδες, του Χρήστου Χωμενίδη
11049464_10153794481499523_4185608025578033362_n.jpg
Το πουλόβερ που ξηλώνεται, του Χρήστου Χωμενίδη
Κυριακή των «τυφλών» σήμερα!, του Γιώργου Σαράφογλου-George Sarafoglou

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.