Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Πολιτική

Έχει Πολιτικό Πρόσημο η Επιστημονική αντιμετώπιση της Πανδημίας του Covid-19;, του Δρ Παναγιώτη Ιακωβή

Spread the love

Ο κ. Παναγιώτης Ιακωβής Καρδιολόγος – Επεμβατικός Καρδιολόγος – Διδάκτωρ Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Επιστήμη δεν ασχολείται ηθελημένα με την Πολιτική. Δεν πολιτικολογεί. Και, φυσικά, δεν εννοώ τον κάθε Επιστήμονα ,ως Πολίτη, που δικαιούται και οφείλει να συμμετέχει στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Όμως, ούτε η Επιστήμη πολιτικολογεί, ούτε υποτάσσεται σε Ιδεολογίες, ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι η Επιστήμη για να περιβληθούν με μια αύρα «κύρους» οι πολιτικές απόψεις των Επιστημόνων. 

Παρά την προσπάθειά της όμως να παραμείνει ουδέτερη, η Επιστήμη, τελικά, έχει πολιτικό πρόσημο. Άλλωστε, είναι γνήσιο τέκνο του Θαλή, των αστών της Ιωνίας και της εξόδου από τον Μεσαίωνα. Προέρχεται, η Επιστήμη, από την ανάγκη των ανθρώπων να ασκείται ψύχραιμος, αντικειμενικός και ουδέτερος έλεγχος στους ισχυρισμούς του καθενός μας. Έτσι, εξ’ ορισμού φαίνεται να αφίσταται των τυράννων. Όσων ακραίων  δεν αποδέχονται τα επιχειρήματα, τον έλλογο διάλογο και τον Ορθό Λόγο. Όσων θεωρούν την δική τους άποψη μη διαψεύσιμη και μη επιδεχόμενη βελτιώσεων. Όσων διατείνονται , ερμητικά, ότι κατέχουν μια εξ’αποκαλύψεως αλήθεια, όσων θεωρούν ότι η έντονη και χαρισματική προσωπικότητά τους είναι και αλάνθαστη.

Η ανάγκη της Επιστήμης να ασκείται ουδέτερος, απρόσωπος και εξαντλητικός έλεγχος στις θεωρίες και απόψεις, δυσκολεύει ιδιαίτερα, λοιπόν, τα άκρα. Τα άκρα του πολιτικού φάσματος που προτιμούν τη βία, την επιβολή και την ισχύ, έναντι των επιχειρημάτων και του διαλόγου.

Έτσι, άθελά της, η Επιστήμη αποκτά πολιτικό πρόσημο. Ζει και αναπνέει μαζί την Δημοκρατία και την ανοιχτή κοινωνία. Η Επιστήμη και οι εκπρόσωποί της δέχονται ανηλεή επίθεση από τους τυράννους και όσους επιθυμούν να γίνουν τέτοιοι. Τους προκαλεί αλλεργία το γεγονός ότι οι απόψεις τους θα πρέπει να υποστούν τη βάσανο του λογικού επιχειρήματος και μιας ενδεχόμενης διάψευσης. Τους προκαλεί τρόμο το γεγονός ότι η «χαρισματική» προσωπικότητά τους θα πρέπει να υποταχθεί σε συντεταγμένο έλεγχο με στοιχεία. Αποκαλούν υποτιμητικά τους Επιστήμονες «λογιστάκια», ή ανέμπνευστους «τεχνοκράτες». Έτσι, ποντάρουν χωρίς αιδώ στο θυμικό των Πολιτών, ώστε να γίνουν εύκολα θύματα της χαρισματικής –ενίοτε – προσωπικότητας του λαοπλάνου. 

Η επιστημονική αντιμετώπιση της Πανδημίας, έφερε αυτά τα φαινόμενα ξανά στην επιφάνεια. Όσοι αντιμετώπισαν τους Πολίτες ως «αγέλη» και τον εαυτό τους ως ποιμένα, όσοι αγνόησαν την Πραγματικότητα όπως αυτή μετράται από την Επιστήμη, απέτυχαν οικτρά. Και οδήγησαν τους Πολίτες που –κακώς – τους εμπιστεύθηκαν, σε εκατόμβη θυμάτων. Αντιθέτως, οι πολιτικοί ηγέτες που εμπιστεύθηκαν την Επιστήμη, στάθηκαν όρθιοι και οι ίδιοι και οι κοινωνίες που εκπροσώπησαν. Οι συντεταγμένες  του πολιτικού φάσματος που ανήκουν οι μεν και οι δε, είναι τα άκρα έναντι του Δημοκρατικού Τόξου. 

Ιδιαίτερης μνείας χρειάζονται δύο ακόμα φαινόμενα: Η απόκρυψη στοιχείων της Πανδημίας και η ακραία βία έναντι των μη συμμορφούμενων Πολιτών. Είναι και τα δύο εξαιρετικά αρνητικά φαινόμενα, που χαρακτηρίζουν τις τυραννίες και δεν εντάσσονται στην φαρέτρα της Επιστήμης. Ομοίως, και η σφαλερή εντύπωση που έχουν ορισμένες κατ’ ευφημισμόν «ελίτ» για τον εαυτό τους: Ότι μπορούν, δήθεν, να αποσυνδεθούν από την κοινή μας μοίρα εν μέσω επιδημίας. Ότι θα ισχύσουν για αυτούς διαφορετικοί κανόνες. Όπως σωστά ανέφερε ο Καθηγητής Χρηστάκης, είμαστε «Συνδεδεμένοι». Και όσοι νομίζουν ότι μπορούν να παραβαίνουν του κανόνες της αλληλέγγυας κοινωνίας, πλανώνται πλάνην οικτράν. Η Επιστήμη έχει σαφή άποψη και γι’ αυτό. 

Ας αφουγκραστούμε την Επιστήμη. Είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του ανθρώπινου πνεύματος και εξ’ορισμού είναι συνδεδεμένη με την Πραγματικότητα. Οφείλουμε, απλώς, ως συντεταγμένες κοινωνίες να ασκούμε έλεγχο στην σύμφωνα με του κανόνες της Δημοκρατίας άσκησής της, ώστε να μην διαχωρίζεται της αρετής.       

27  Απριλίου 2020

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
27-16192205-13395016-19104616482094.jpg
ΥΠΕΞ: «Προφάσεις εν αμαρτίαις» η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό
Για 150 ευρώ… Αιώνας εμπορίου, του Νίκου Βασιλειάδη
Ένα ποδόσφαιρο γεμάτο τοξίνες…, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.