Ανοιχτή πόρτα

Έλληνες στην Ανταρκτική, του Πάνου Μπιτσαξή

Spread the love

•Κάθε φορά που Έλληνες σπάνε τα σύνορα και δηλώνουν την παρουσία της χώρας μας στα μονοπάτια της προόδου εγώ χαίρομαι πολύ. Έτσι αυθόρμητα. Περισσότερο από τη νίκη μας στο Wembley την οποία ουδόλως υποτιμώ, μη με παρεξηγήσετε. Γιατί πίσω από την κυριαρχούσα κενολογία και τα διάφορα αστέρια και αστεράκια με την ακατάσχετη μπουρδολογία κρύβεται μια άλλη Ελλάδα της ουσίας, της δημιουργίας. Η Ελλάδα της μπούρδας και η Ελλάδα της ακαμάτης δημιουργίας είναι η βασική αντίθεση αυτής της χώρας. Ούτε οι τάξεις, ούτε οι εισοδηματικές διάφορες.

•Έκπληκτος. Στην Ελλάδα έχουμε «εταιρεία πολικών ζωνών». Μαζί με Βούλγαρους επιστήμονες στέλνει την πρώτη αποστολή Ελλήνων στην Ανταρκτική. Δυο επιστήμονες . Ο ένας αστροφυσικός και η άλλη θα μελετήσει τον «μαγνητισμό» που προκαλούν στον άνθρωπο και τη ψυχολογία του τα ακραία περιβάλλοντα. Πρωτότυπη μελέτη. Θα πάνε με το πλοίο “Κύριλλος και Μεθόδιος”. Όνομα, ε; Του χρόνου, λένε, σκέπτονται να δημιουργήσουν μετεωρολογικό σταθμό. Ελληνο -βουλγαρικό.

•Θυμάσαι, αγάπη μου; Φύλακα – Άγγελε μου; Μες την τρέλα μου κοντέψαμε να πάμε εκεί πριν από αυτούς. Είχαμε περάσει από το tores del paines στη Χιλή στην Πουντα Αρένας. Το ξενοδοχείο μας λεγόταν Finis Terrae (το τέλος της γης). Από κει σπο το στενό του Μαγγελανου στην Ursuia στη γη του Πυρός. Τα’χα κανονίσει όλα μια πτήση 6 ωρών και δυο μέρες στη χιλιανική βάση στην Ανταρκτική

Και πάτησες πόδι. Δεν πάμε εκεί..Κι αν πιάσει κανας παλιόκαιρος δεν έρθει το αεροπλάνο και μπλοκάρουμε; Άσε με ήσυχη …και 6 ωρες ταρακούνημα με αυτόν τον κουβά; Αρκετά. Να πας μόνος σου αν θέλεις και θα σε περιμένω εδώ. Δεν πήγαμε και σου είχα «θυμώσει». Το ενδεχόμενο να ψαχνόμαστε μεταξύ Γης του Πυρός και Ανταρκτικής με ξεπερνούσε.

Group of Emperor penguin, Aptenodytes forsteri, on ice floe near the British Haley Antarctic station, Atka Bay, Weddell Sea, Antarctica

SHARE
RELATED POSTS
16417_10203171159420463_3261188934224471284_n.jpg
Ημέρα Ανθρώπων με Αναπηρία: Γιορτάζουμε, της Κικής Τσακίρη
Δημήτρης Ζανεττούλλης: “Με τον Φώτη Χατζηδιάκο για την εμπειρία, τη γνώση, την αποτελεσματικότητά του”
Kostis A. Makris
Ο κορεάτης ταξιτζής και η θεά Αθηνά, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.