Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Έκρηξη φασιστικού θράσους στην Τουρκία

Spread the love

Ακούγεται ακραίο ακόμη και για την Τουρκία, αλλά όμως είναι αληθινό. Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας, Süleyman Soylu, δήλωσε επίσημα πως από εδώ και στο εξής όποιος ξένος πολίτης αντιπολιτεύεται το καθεστώς Ερντογάν ή την κυβέρνησή του και επισκέπτεται την Τουρκία θα συλλαμβάνεται πάραυτα και θα οδηγείται στη φυλακή.

Η απόφαση αυτή δεν αφορά μόνο σε δημοσιογράφους, αναλυτές, πανεπιστημιακούς ή διανοούμενους, αλλά  συμπεριλαμβάνει και όλους εκείνους τους πολίτες που σχολιάζουν ή επικρίνουν το καθεστώς Ερντογάν μέσω των social media.

Πρόκειται, δηλαδή, για ένα οριζόντιο μέτρο που καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος στην Τουρκία, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται και δρα το καθεστώς Ερντογάν.

Ακόμη και σε θεοκρατικά καθεστώτα τύπου Ιράν δεν έχει εκδοθεί επίσημα τέτοια απόφαση ή προειδοποίηση.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας ανέφερε τα εξής: «Όποιον υποπτευόμαστε ότι αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση, το καθεστώς Ερντογάν, μόλις πατήσει το πόδι του στην Τουρκία θα συλληφθεί. Ας έρθουν λοιπόν να κάνουν διακοπές, ας πατήσουν το πόδι τους στο αεροδρόμιο, θα τους συλλάβουμε και θα τους μπουντρουμιάσουμε. Δεν θα είναι εύκολο πλέον στο εξωτερικό να κάνουν προδοσία και εδώ να κάνουν διακοπές».

Αμέσως μετά και όπως συμβαίνει συχνά, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να «τα μαζέψει», αλλά πλέον ήταν αργά. Η Τουρκική Δημοκρατία προσπάθησε να εξηγήσει πως η Τουρκία είναι μία φιλόξενη χώρα. Όμως, τόσο οι γερμανικές εφημερίδες, όπως η Bild και η Der Tagesspiegel, αλλά και οι Times του Λονδίνου είχαν ήδη κατακλύσει με δημοσιεύματα τα διεθνή fora, ενώ η είδηση άρχισε να κάνει τον κύκλο της μέσω των social media.

Την Τετάρτη το απόγευμα, 6 Μαρτίου, η Deutsche Welle είχε αναρτήσει πρωτοσέλιδο με τον τίτλο «Κινδυνεύουν όσοι τουρίστες ταξιδεύουν στην Τουρκία;» Πριν από λίγους μήνες το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωνε τους Γερμανούς πολίτες πως εάν επιθυμούν να επισκεφθούν την Τουρκία, τότε δεν θα πρέπει να αναρτούν μέσω των κινητών τηλεφώνων τους σχόλια, επικρίσεις, video ή φωτογραφίες, ακόμη και ανέκδοτα που μπορούν να θεωρηθούν προσβλητικά για το καθεστώς Ερντογάν ή ό,τι αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση της Τουρκίας.

Είναι πλέον φανερό πως η τουρκική κυβερνητική πολιτική στο θέμα της προστασίας της εσωτερικής εικόνας αλλά και του διεθνούς προφίλ του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας διολισθαίνει καθημερινά σε φασιστικού τύπου νοοτροπίες. Και οι μεν ξένοι πολίτες στη χειρότερη περίπτωση δεν θα πατήσουν το πόδι τους σε τουρκικό έδαφος, οι δε Τούρκοι πολίτες δεν θα μπορούν σιγά-σιγά ούτε να ενημερωθούν ούτε να συνομιλήσουν με άτομα που διακινούν ελεύθερα τις σκέψεις τους αλλά και εκπροσωπούν τον σύγχρονο τρόπο ζωής και διακίνησης ιδεών των δημοκρατικών κοινωνιών.

Πηγή: Ζούγκλα

SHARE
RELATED POSTS
Ένας σύγχρονος φιλέλληνας, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου
Μακεδονομάχοι της φακής, του Γιώργου Σαράφογλου
Η στενοχώρια μιας μαύρης γάτας, της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.