Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Έκθεση για τον γνωστό-άγνωστο Δημήτρη Πεζουβάνη στο Νεστορίδειο Μέλαθρο, εγκαίνια 28.08.2019

Spread the love

Ο Δρ. Νικόλαος Φρόνας είναι γαστρεντερολόγος και Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου για 8 χρόνια. 

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων, «Πηγές Καλλιθέας»

και  Pane di capo στη Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου στο ύψος του ΙΚΑ & Λεωφόρος Κρεμαστής

Ο Δημήτρης Πεζουβάνης ένας («άγνωστος» για τους πολλούς) καταξιωμένος Ρόδιος ζωγράφος, γέννημα  και  θρέμμα της  Ρόδου γεννήθηκε το 1935 και μεγάλωσε στη συνοικία του Αγίου Νικολάου. Μετά τα εγκύκλια γράμματα που πήρε στη Ρόδο, σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Τεχνών της Ρώμης (1958-1962). Οι διακρίσεις του στη Σχολή του εξασφάλισαν μια υποτροφία του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας για τρισήμιση χρόνια και συνέχισε τις σπουδές του στη σκηνογραφία και ενδυματολογία για το θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο στο PRODEON της Ρώμης. Στο Δημήτρη Πεζουβάνη επίσης απονεμήθηκε υποτροφία για αλλοδαπούς φοιτητές στη RAI (Ιταλική Ραδιοτηλεόραση) για την οργάνωση καλλιτεχνικού προγράμματος.

Ανήκε στη σχολή των υπερρεαλιστών (σουρεαλιστών) και το έργο του διακρινόταν από συμβολισμούς και αποκρυφικά στοιχεία εμπνευσμένα από τη μυθολογία και την ιστορία, ασχολήθηκε ιδιαίτερα και με τη σκηνοθεσία και τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Πραγματοποίησε πολλές εκθέσεις στη Στοκχόλμη και σε άλλες πόλεις της Σουηδίας, στο Ελσίνκι, Βερολίνο, Μόναχο, Ντύσσελφορντ, Βρυξέλες, Οσλο, Κοπεγχάγη, Ρίγα Λετονίας και Βίλνιους Λιθουανίας.

Με αυτή την ιδιότητα τη 10ετία του 70 ανέλαβε τη διακόσμηση και οργάνωση των τουριστικών περιπτέρων της Ρόδου στις Σκανδιναβικές χώρες, που για την αισθητική τους απέσπασαν πολλές διακρίσεις. Ήταν ο πρεσβευτής του τουρισμού της Ρόδου στις τουριστικές αγορές της Σκανδιναβίας για πολλά χρόνια.

Αγαπούσε παθολογικά τη Ρόδο την οποία επισκεπτόταν κάθε χρόνο για να βλέπει τους συγγενείς και φίλους του.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ο Δήμος Ρόδου του ανέθεσε να διακοσμήσει την τότε αίθουσα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με ζωγραφικά έργα τα οποία  θα απεικόνιζαν την ιστορική διαδρομή της Ρόδου από τη δημιουργία της (μυθολογία), τους Τελχίνες, την κάθοδο των Δωριέων, την ίδρυση της Πόλης, μέχρι την εποχή των Ιπποτών.

Δημιούργησε έξι μεγάλα έργα,διαστάσεων 3 – 4 μέτρων, ικανά να καλύψουν όλη την εσωτερική επιφάνεια της σημερινής αίθουσας  εθιμοτυπίας στο δημαρχιακό μέγαρο. Τα έργα αυτά δεν αγοράσθηκαν ποτέ για λόγους κυρίως γραφειοκρατικούς.

Με τον αείμνηστο Δημήτρη Πεζουβάνη, ως πρόεδρος του Μουσείου συναντήθηκα όταν ήλθε για διακοπές το  καλοκαίρι  του 2012, από τη Σουηδία όπου ζούσε μόνιμα και δρομολογήσαμε την πραγματοποίηση έκθεσης που θα συμπεριελάμβανε και τα προαναφερόμενα έργα.

Δεν θα ξεχάσω τη χαρά και την εμφανή συγκίνησή του όταν αποχαιρετισθήκαμε, διότι όπως μου ανέφερε, επιτέλους σε λίγους μήνες, οι αγαπημένοι του Ροδίτες θα είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα έργα του με την συγκεκριμένη θεματολογία, τα οποία γι΄αυτόν ήταν έργα ζωής.

Λίγο αργότερα στη προσπάθεια να επικοινωνήσω μαζί του προκειμένου να συντονίσουμε τις ενέργειες για την έκθεση, έμαθα για το άσχημο παιχνίδι που του επεφύλαξε η μοίρα, αφού  με την επιστροφή του εκδηλώθηκε η επάρατος που έμελλε σε σύντομο χρονικό διάστημα να του κόψει το νήμα της ζωής.

Πέρυσι με συντονισμένες ενέργειες σε συνεργασία με τη σύζυγο, τα δύο παιδιά του, και την αδελφή του, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες πετύχαμε τα έξι αυτά εξαιρετικά έργα να δωριθούν, να περιέλθουν στην κυριότητα της Πινακοθήκη μας και να εμπλουτίσουν την ήδη πολύτιμη συλλογή μας.

Το Δ.Σ επέλεξε ως τελευταία εκδήλωση της θητείας του και  ως ελάχιστο φόρο τιμής, στον εκλιπόντα, ευπατρίδη και εξαιρετικό καλλιτέχνη, να πραγματοποιήσει  πολιτιστικό – πνευματικό μνημόσυνο, που δεν είναι άλλο από μία έκθεση με το πλούσιο ζωγραφικό του έργο.

     Την Τετάρτη 28 Αυγούστου του 2019 και ώρα 20.00, στη Νέα Πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης των έργων που δωρίθηκαν στο Μουσείο καθώς και άλλων που δόθηκαν δανεικά από συγγενείς και φίλους του ζωγράφου.

Με την ευκαιρία επιθυμώ να ευχαριστήσω  για μία ακόμη φορά τη δωρήτρια σύζυγό του Μόνικα, τα παιδιά του και την αδελφή του Καίτη για την θερμή υποστήριξη. Επίσης τους φίλους του οι οποίοι  δάνεισαν έργα του, τον Γιάννη Γκίκα, τον Σταύρο Καμπουράκη, τον Βασίλη Μαυράκη και την σύζυγό του Σεβαστή, τον Στέργο Φώκιαλη, καθώς και τη συγγενή του Ελισάβετ Πεζουβάνη.

     Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας, το γνήσιο τέκνο της Ρόδου τον αείμνηστο Δημήτρη Πεζουβάνη, καθώς και το απερχόμενο Δ.Σ μετά από 8 χρόνια συνεχούς εθελοντικής προσφοράς στη διοίκηση του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου. 

Για το Δ.Σ

Δρ. Νικόλαος  Τσ.  Φρόνας

Πρόεδρος Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης

Δήμου Ρόδου

SHARE
RELATED POSTS
Με λάμψη και μουσική ο Δήμος Ρόδου ξεκινά τις εορταστικές εκδηλώσεις στις 18 Δεκεμβρίου 2019
Το θέατρο Νοτίου Αιγαίου παρουσιάζει το θεατρικό έργο του Ζαχαρία Αγγελάκου  «Η άλλη όψη του φεγγαριού» 5-6 Νοε
8 Μαΐου εγκαίνια Λιμανιού “Πέταλος” Σύμης παρόντος του ΠτΔ κου Προκόπη Παυλόπουλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.