Tuesday, Mar 19, 2024

Υγεία

Έγκαυμα: ένα ανεπιθύμητο δώρο, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Το πιο επικίνδυνο δώρο του καλοκαιριού είναι το έγκαυμα από την αλόγιστη –και χωρίς προστασία-  έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές βλάβες όπως καρκίνο του δέρματος και «μελάνωμα». Ακόμη όμως και η πρόωρη γήρανση του δέρματος όπως και τα προβλήματα στα μάτια ελλοχεύουν κινδύνους.

Αντηλιακό, κατάλληλο ντύσιμο, παραμονή στη σκιά τις ώρες που ο ήλιος «καίει» δηλαδή από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα πρέπει να είναι βασική μας φροντίδα και αυτό το καλοκαίρι. Αυτά τα μέτρα προστασίας είναι απαραίτητα ακόμη και τις μέρες με συννεφιά γιατί η ακτινοβολία UV η οποία προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στο δέρμα, μπορεί να διαπεράσει τα σύννεφα.

Παιδιά και βρέφη η πιο ευάλωτη ομάδα

Τα παλιότερα χρόνια αντιμετωπίζαμε με… ψυχραιμία τα εγκαύματα που πάθαιναν τα παιδιά στην παραλία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος!  Όσο μικρότερης ηλικίας είναι το άτομο που θα εμφανίσει εγκαύματα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για μόνιμες και σοβαρές βλάβες στο δέρμα του. Επιπρόσθετα, τα εγκαύματα λειτουργούν σωρευτικά: όσο περισσότερα τόσο αυξάνεται με τον χρόνο ο κίνδυνος μελανώματος ή καρκίνος του δέρματος.

Τα παραπάνω ισχύουν στο πολλαπλάσιο για τα βρέφη  έως έξι μηνών:  δεν έχουν ακόμη φυσική προστασία άρα δεν τα εκθέτουμε στον ήλιο ούτε τα αλείβουμε με αντηλιακό που είναι χημικό προϊόν. Γενικά  χρειάζεται μεγάλη προσοχή  για τα παιδιά τουλάχιστον έως πέντε ετών. Στην ομάδα υψηλού κινδύνου ανήκουν και τα ανοιχτόχρωμα άτομα αλλά και όσοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, η οποία αυξάνει τον βαθμό ευαισθησίας στην ηλιακή ακτινοβολία.

Συμπτώματα και ενοχοποιητικοί παράγοντες

Ο τύπος του δέρματος, η διάρκεια έκθεσης στον ήλιο αλλά και η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας καθορίζουν την έκταση του ηλιακού εγκαύματος. Τρεις έως έξι ώρες μετά την έκθεση στον ήλιο, το δέρμα αρχίζει να κοκκινίζει και να πονά ενώ είναι ζεστό στην επαφή. Όσο περνά η ώρα, τα συμπτώματα επιδεινώνονται και κορυφώνονται περίπου 12 με 24 ώρες αργότερα.

Στο απλό ηλιακό έγκαυμα τα συμπτώματα διαρκούν περίπου τρεις ημέρες και στη συνέχεια υποχωρούν.  Αν το έγκαυμα είναι μεγαλύτερου βαθμού και άρα πιο επικίνδυνο, εμφανίζονται φουσκάλες, πρήξιμο και έντονος πόνος που μοιάζει με κάψιμο ενώ δεν αποκλείεται να προκληθεί λοίμωξη. Αναζητούμε άμεσα ιατρική βοήθεια αν παρουσιαστούν ρίγη, πυρετός,  ναυτία, έμετος και σύγχυση ενώ υπάρχει εκτεταμένη απώλεια δέρματος.

Τι  να κάνω;

Το απλό έγκαυμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικούς τρόπους.

Κομπρέσες με πανί και δροσερό νερό της βρύσης.  Προσθέστε μέσα σε μία λεκάνη και μερικά παγάκια και τοποθετείτε συχνά το δροσερό πανί στα σημεία του δέρματος που υποφέρουν. Εναλλακτικά χρησιμοποιείστε παγοκύστη τυλιγμένη σ’ ένα πανί.

Κνησμός και αφυδάτωση. Για να τα αποφύγετε  κάντε κομπρέσες με νερό και οξικό αργίλιο που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο.

Φακελάκια τσαγιού. Περιέχουν ταννικό οξύ που απαλύνει τον πόνο του ηλιακού εγκαύματος.

Γιαούρτι. Δρα ανακουφιστικά. Αλείψτε την επίμαχη περιοχή,  ξεπλύνετε και σκουπίστε απαλά.

Μαγειρική σόδα. Τη ρίχνετε στο χλιαρό του μπάνιου και δεν ξεπλένετε.

Ανεμιστήρας ή κλιματιστικό. Καταπραΰνουν τον πόνο του ηλιακού εγκαύματος.

Απαλές κινήσεις. Μην τρίβετε το δέρμα. Σκουπίστε το απαλά για να στεγνώσει.

Ξεπλένετε καλά το αλάτι της θάλασσας. Επιδεινώνει τον ερεθισμό του δέρματος.

Όχι αντισηπτικά και οινόπνευμα πάνω στο καμένο δέρμα. Αποφεύγουμε σαπούνι και αφρόλουτρο. Κάνετε μπάνιο με δροσερό νερό και για ενυδάτωση αλείψτε το σώμα με λάδι μπάνιου.

Άφθονο νερό και φρούτα εποχής.  Τρώτε ελαφρά, μικρά γεύματα σε τακτά χρονικά διαστήματα, για να μην επιβαρύνετε τον οργανισμό.

Μακριά από τον ήλιο. Το νέο δέρμα είναι πιο ευαίσθητο και υφίσταται ευκολότερα ζημίες από την ηλιακή ακτινοβολία, οι οποίες όπως είπαμε λειτουργούν σωρευτικά και δίνουν μακροπρόθεσμα τα επικίνδυνα αποτελέσματα τους.

Πάρτε τα μέτρα σας. Καπέλο, γυαλιά, αντηλιακό, άνετα ρούχα και όχι βόλτες και ηλιοθεραπεία το καταμεσήμερο.

 

SHARE
RELATED POSTS
Οι γιορτές ωφελούν την υγεία, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Οι μυστικές δυνάμεις του παντζαριού!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Να τρώω αυγά;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.