Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Άνυδρη χώρα, του Γιάννη Πανούση

Spread the love

* Ο Γιάννης Πανούσης είναι Καθηγητής Εγκληματολογίας του Παν/μιου Αθηνών

Ανεκπλήρωτα όλα τα όνειρά σου
μα δεν ξύπνησες

Θεοχάρης Παπαδόπουλος, Χαϊκού

Πού άραγε παράγεται η ελίτ στην Ελλάδα;

Σε κομματικά γραφεία δια της “κατασκευής” και διορισμού των άξιων (sic);

Στις διαδηλώσεις ή στις καταλήψεις δια της απαγγελίας δύο-τριών τσιτάτων και δια της καταγγελίας του συστήματος [εννοείται “του υφισταμένου” και όχι αυτού που (νομίζουν ότι) εκπροσωπούν οι ίδιοι, υπαρκτού ή ανύπαρκτου];

Στο Κοινοβούλιο δια της εκφωνήσεως πύρινων [πλην κατ’ουσίαν άκαπνων] ανατρεπτικών λόγων;

Στα ΜΜΕ δια της υπερπροβολής αστείων (εκ) προσώπων της πολιτικής, χρήσιμων ηλίθιων για έναν ηχηρό γέλωτα την εποχή των διαψεύσεων;

Στα κλειστά meetings οικονομικών (με ή χωρίς ξιφάκι) παραγόντων που προωθούν τους δικούς τους ανθρώπους;
Απ’ό,τι πάντως συνάγεται η ελληνική ελίτ δεν παράγεται στα Πανεπιστήμια, στα Ερευνητικά κέντρα, στους Θεσμούς της Δημοκρατίας. Εκεί μάλλον ματαιοπονείς αν πράγματι θέλεις να δημιουργήσεις συνθήκες για έναν καλύτερο κόσμο.

Αφού κανείς δεν γνωρίζει πού, πώς (ίσως και γιατί) πρέπει μία χώρα να έχει ελίτ [πνευματική, επιστημονική, επαγγελματική, καλλιτεχνική κ.λπ.] τότε είναι φυσική συνέπεια άπαντες οι Έλληνες να φτιάχνουν το δικό τους καθρεφτάκι, όπου ο καθείς βλέπει το σπάνιο, εξαιρετικό, ασύγκριτο πλεονέκτημά του (sic).

Στην αναζήτηση μιας τέτοιας αντανάκλασης επιδίδονται εσχάτως πολλοί παλαιάς κοπής πολιτικοί, συνοδευόμενοι, δυστυχώς, και από αρκετούς [δήθεν] νεο-αριστερούς. Κανείς όμως δεν παρατήρησε ότι ο καθρέφτης έχει ραγίσει κι αντί για “θεία πλάσματα”  κατοπτρίζει τερατόμορφα ανθρωποειδή.

Διανοούμενοι οι οποίοι δεν μπορούν ούτε να προβλέψουν ούτε να προτείνουν. Πολιτικολογούντες και ηθικολογούντες πανεπιστημιακοί που έχουν διαφθείρει γενιές και γενιές φοιτητών, συναλλασσόμενοι δι’ ίδιον όφελος. Αγράμματοι δημοσιογράφοι [ακόμα και αριστερίζοντες] οι οποίοι έχουν ειδικευθεί στη διασπορά ψευδών ειδήσεων ή έχουν πολλαπλές σχέσεις με κάθε είδους σκοτεινούς κύκλους.

Πολλοί από τους παραπάνω “ντύθηκαν” μεταρρυθμιστές, πιπιλίζοντας έναν όρο που στην Ελλάδα έχει δυστυχώς ταυτισθεί με τον εκσυγχρονισμό της διαφθοράς. Άλλοι, με βάση την ιδεολογική φαντασία ή την κομματική αφασία , νομίζουν ότι “διαφέρουν και υπερέχουν των πάντων”. Η έλλειψη αυτογνωσίας και αίσθησης μέτρου τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι οι εκλεκτοί [αφού μπορούν και τρώνε ακινδύνως στα ταβερνάκια των Εξαρχείων και πίνουν μπύρες με τους καταγεγραμμένους επαναστάτες (sic)].

Δεν είμαστε μια χώρα με δύο κοινωνίες, όπως έχει γραφτεί, αλλά ένα μπουλούκι δέκα εκατομμυρίων ηθοποιών, οι οποίοι αλλάζουν συνεχώς μάσκες και ρόλους για να μην αντικρίσουν ποτέ το αυθεντικό πρόσωπό τους αλλά και για να μην ανα-γνωρίζουν οι φίλοι και γνωστοί τις οβιδιακές μεταμορφώσεις τους.

Η Γενιά των δράκων κυνηγάει τους ρακένδυτους και η Γενιά των λύκων γράφει ύμνους για τους αμνούς. Τίποτα δεν είναι(ούτε θα ξαναγίνει) όπως πριν,σε τίποτα δεν πιστεύουμε. Ζούμε άνυδρα.
Ο νεοελληνικός πολιτισμός του Τίποτα.

ΥΓ 1ο.: “Μιλώ για μιά χώρα που χάθηκε στο έρεβος γιατί όλοι λιβάνιζαν τον εαυτό τους” [Δ.Πιστικός, Ανθολόγιο]
ΥΓ 2ο:  “Έχανα τον εαυτό μου κι ώσπου να βρώ τον ίσκιο μου έφευγαν οι μέρες” [Διονύσης Καρατζάς, Χρώματα φωνήεντα].

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Εντός κέντρου πόλεως Ρόδου περιοδεύει ο Δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος
Διάλεξη του Καθ. Ι. Αντωνίου σήμερα 6 Μαρτίου στις 7μμ στον Δήμο Πεντέλης
Το αδόκιμον της φράσεως : “Χρόνια πολλά”, του Κωστή Λεβογιάννη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.