Ανοιχτή πόρτα Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Άι Βασίλης: ο πιο καλός συνδρομητής στη ζωή μας, του Κώστα Ε. Σκανδαλίδη

Spread the love

 

Κώστας Ε.Σκανδαλίδης

Τώρα που έφτασα πια στην ηλικία της ανακεφαλαίωσης και των αναμνήσεων, είπα να συντάξω τον ισολογισμό της ζωής και ‘κει στον πίνακα των περιεχομένων είπα ν’ αρχίσω και να τελειώσω με τα δώρα του Άι Βασίλη. Από παιδί πράμα, πίστευα σ’ αυτόν και τώρα που μεγάλωσα ακόμα πιο πολύ. Γελάτε, έ; Δεν πα να γελάτε.

Εγώ θα σας πω τη δική μου αλήθεια. Τώρα που προσπαθώ να συνθέσω τα κομμάτια της ζωής μου και να τα βάλω σε μια τάξη, διαπίστωσα πως το δώρο του Άι Βασίλη δεν θέλησα σε καμιά ηλικία να μου λείψει. Δεν ξέρω πώς και γιατί, αλλά είναι το καλύτερο και το πιο αληθινό παραμύθι της ζωής. Και δεν θα ‘θελα ποτέ να σταματήσει νά ‘ρχεται έστω για μια φορά τον χρόνο. Κάθε φορά που φεύγει ο παλιός και παίρνει όλα τα κακά μαζί του κι έρχεται ο καινούριος με όλα τα καλά και τις ελπίδες μας στις αποσκευές του.

Προσπαθώ να φανταστώ πολλές φορές πώς θα ήταν ο κόσμος των παιδιών χωρίς τον Άι Βασίλη και δεν θέλω ούτε που να το σκέφτομαι. Ναι ακόμα και τώρα τον θέλω και τον περιμένω. Γιατί γνωρίζω από πρώτο χέρι πως δεν χαλά το χατίρι κανενός και προπαντός των παιδιών. Όποιο παιγνίδι θέλουν, εκείνο το μαγικό βράδυ τους το φέρνει και τους το βάζει μπροστά στο δέντρο των Χριστουγέννων. Σκασίλα μου μεγάλη αν θα μπει από την καμινάδα ή από την πόρτα ή από κάποιο παράθυρο του σπιτιού. Αυτό που μετρώ, είναι πως όσο χρόνων είμαι, τόσες φορές έχει έρθει. Και πάντα με το δώρο του. Γενναιόδωρος όσο κανένας άλλος.

Να, όπως τώρα που εδώ και τρία χρόνια του παραγγέλλω πως άλλο τίποτα δεν θέλω, ούτε δώρα, ούτε μποναμάδες, παρά μόνο να μ’ έχει καλά και να μου δίνει χρόνο για να μπορώ να γράφω. Να γράφω για να γράψω αυτά που θέλω. Λίγο τό ‘χετε; Αυτές οι παρατάσεις ζωής δεν είναι το καλύτερο δώρο σε κάτι τέτοιες ηλικίες;

Και του χρόνου νά ‘μαστε καλά να τα ξαναπούμε καλέ μου Άι Βασίλη.

 

Εις αυτό το Νέον Έτος Βασιλείου εορτή,

ήρθα να σας χαιρετήσω με την πρέπουσα ευχή.

Εύχομαι, λοιπόν, να ζείτε πολλούς χρόνους ευτυχείς,

τον Βασίλειο τον Μέγα να’ χετε συνδρομητή.

Κι όσους έχετε στα ξένα να δεχθείτε με καλό,

με υγεία κι ευτυχία τον Θεό παρακαλώ.

Και εις έτη πολλά κι ένα κομμάτι μπακλαβά!

 Έτσι λέμε τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς στην Κω. Υμνώντας τον Άι Βασίλη, τον συνδρομητή, τον πιο γενναιόδωρο Άγιο του κόσμου.

Και του χρόνου. Καλή χρονιά.

Ρόδος, 28.12.2018

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Δεν με σηκώνει ο τόπος εκεί, του Δημήτρη Κατσούλα
Φειδωλή στις ευχές η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά όχι και τόσο!, του Δημήτρη Κατσούλα
Bando Tamasaburo (Κabuki actor) Ιαπωνία – Το παραδοσιακό θέατρο Kabuki, της Άντας Γανώση

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.