Friday, Apr 19, 2024

Πόρτα στην Πολιτική

Όχι στην ακροδεξιά βία της “κανονικότητάς” τους, του Κώστα Αρβανίτη

Spread the love

Ο Κώστας Αρβανίτης είναι Δημοσιογράφος, Ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Τακτικό μέλος LIBE (Επιτροπής Δικαιωμάτων)

 

 

 

 

 

 

 

 

Δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία Κώστα Αρβανίτη για τη συνεχιζόμενη αστυνομική καταστολή, με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια:

«Όχι στην ακροδεξιά βία της “κανονικότητάς” τους»

Βρυξέλλες- 7 Δεκεμβρίου 2019

 Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μόνο μέρες δύο μαζικές πορείες συντάραξαν το κέντρο της Αθήνας χωρίς βίαιες εκτροπές.

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μόνο μέρες την ειρηνική μαζική και περιφρουρημένη πορεία ακολούθησε ένα όργιο αστυνομικής βίας στα «καταραμένα» Εξάρχεια.

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μόνο μέρες η ΕΛΑΣ του Χρυσοχοΐδη εξευτελίζει την Ελληνική Πολιτεία, ασκεί καταχρηστικά βία σε βάρος πολιτών με πρακτικές που δεν αποσκοπούν στην επιτέλεση του δημόσιου λειτουργήματός τους, αλλά στον δημόσιο ατομικό εξευτελισμό.

Οι εικόνες με το ξεγύμνωμα ανθρώπων σε κοινή θέα δεν είναι εικόνες που συμβαίνουν σε κάποια μακρινή χούντα της Λατινικής Αμερικής, αλλά είναι εικόνες που συνέβησαν χτες στην καρδιά της Αθήνας, στην καρδιά της Ευρώπης.

Οι εικόνες αυτές δεν είναι δημόσιος εξευτελισμός για τα θύματα της αστυνομοκρατίας, αλλά διασύρουν τους διαπρύσιους κήρυκες του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής.

Οι εικόνες αυτές δεν είναι Δημοκρατική Ευρώπη του 2019, αλλά ακροδεξιό αυταρχικό καθεστώς άλλων εποχών.

Αν αυτός είναι ο Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής τότε οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν χρειαζόμαστε την Προστασία ή την Διάδοσή του.

Αν αυτός είναι ο Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής, κάποιος πρέπει να μας προστατέψει από αυτόν.

Η Ακροδεξιά Αστυνομοκρατία Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη δεν είναι εσωτερικό θέμα. Το Κράτος Μητσοτάκη παραπέμπει ευθέως σε πρακτικές της δεκαετίας του 70. Επαναλαμβάνουμε: Η Κυβέρνηση της Δεξιάς δεν αποδέχεται απλά την ακροδεξιά ατζέντα. Την πιστεύει και την υλοποιεί. Είναι η «σοβαρή Χρυσή Αυγή» που μόλις λίγα χρόνια πριν κάποιοι προέτρεπαν τη δημιουργία της δήθεν «προφητεύοντας» από τηλεοράσεως.

Η «σοβαρή ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» είναι εδώ και κυβερνά.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

Η είδηση: (πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ)

Οι χιλιάδες διαδηλωτές που βρέθηκαν χθες το μεσημέρι, το απόγευμα και το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό.

Οι προκλήσεις της ΕΛ.ΑΣ. η οποία εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την εξέλιξη των συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας, ήταν για μία ακόμη φορά αναίτιες. Δεν ήταν λίγες οι φορές που αστυνομικές δυνάμεις, όταν ο κύριος όγκος της απογευματινής πορείας έφτασε στα Εξάρχεια,  επιχείρησαν να  διαλύσουν τη συγκέντρωση, με προφανή στόχο να αποδείξουν ότι το «άβατο» των Εξαρχείων καταργήθηκε.

Δεκάδες προσαγωγές και αρκετές συλλήψεις

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. μετά τα χθεσινά μικρής έκτασης επεισόδια, προσήχθησαν συνολικά πενήντα άτομα ενώ από τους προσαχθέντες, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 10, ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., ενώ ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.

Πάτρα και Θεσσαλονίκη

Συλλήψεις και προσαγωγές έγιναν επίσης στην Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη.

Στην Πάτρα, έγιναν 19 προσαγωγές, εκ των οποίων μετατράπηκαν σε συλλήψεις μέχρι στιγμής οι επτά ενώ τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί.

Στη Θεσσαλονίκη προσήχθησαν οκτώ άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν δύο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνεται ότι οι χθεσινές προγραμματισμένες εκδηλώσεις και πορείες στη μνήμη του Α. Γρηγορόπουλου, σε διάφορες πόλεις της χώρας, εξελίχθηκαν «χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα».

Δόγμα μηδενικής ανοχής από την ΕΛ.ΑΣ.

Αμέσως μετά το πέρας της πορείας, δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ κατευθύνθηκαν παράλληλα με τον κόσμο στην πλατεία Εξαρχείων. Παρατάχθηκαν σε καίρια σημεία και απάντησαν με χημικά στην πρώτη μολότοφ που έπεσε στην Χαριλάου Τρικούπη.

Το «μενού» της κρατικής καταστολής περιελάμβανε εκτεταμένη χρήση χημικών, ρίψεις νερού με 5 αύρες και χρήση βομβίδων κρότου – λάμψης. Ακόμη και τα σακίδια των δημοσιογράφων ελέχθηκαν από νωρίς για το «φόβο» επεισοδίων.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. άλλωστε περιελάμβανε πλήρη αποκλεισμό του κέντρου της Αθήνας για… 24 ώρες, ενώ χρησιμοποιήθηκαν 4.000 αστυνομικοί, το ελικόπτερο της αστυνομίας και drone.

Ενδεικτικό είναι ότι στην Τοσίτσα παρατάχθηκαν 3 αύρες και άλλες 2 στην Μπουμπουλίνας, κάτι πρωτοφανές και μάλιστα σε μια ημέρα που οι διαδηλωτές δεν προκάλεσαν επεισόδια.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 40 προσαγωγές ατόμων και 10 συλλήψεις, σε μια ημέρα που το πιο αξιοσημείωτο από την πλευρά των αντιεξουσιαστών ήταν ο… πετροπόλεμος.

Επεισόδια στην Πάτρα

Την ίδια ώρα, στην Πάτρα σημειώνονταν εκτεταμένα επεισόδια στο κέντρο της πόλης και πραγματοποιούνταν περίπου 20 προσαγωγές.

Μετά το τέλος της μεγάλης ειρηνικής πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ομάδες αντιεξουσιαστών συνεπλάκησαν με δυνάμεις των ΜΑΤ στην οδό Κορίνθου. Στις μολότοφ η αστυνομία απάντησε με εκτεταμένη χρήση χημικών που δημιούργησαν αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Καταστολή στη Θεσσαλονίκη

Συντονισμένη επιχείρηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν το βράδυ της Παρασκευής διμοιρίες των ΜΑΤ, αλλά και αστυνομικοί της ΟΠΚΕ, μετά το τέλος της πορείας.

Αστυνομικοί εγκλώβισαν περίπου 100 άτομα, τα οποία συγκεντρώθηκαν στην περιοχή της Ροτόντας.

Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ μάλιστα περικύκλωσαν τους αγνώστους και προχώρησαν σε τέσσερις προσαγωγές, ενώ τα υπόλοιπα άτομα αποχώρησαν.

SHARE
RELATED POSTS
Ρέκβιεμ για τη ΔΗΜΑΡ;, του Γιάννη Σιδέρη
23.04.2010: ΔΝΤ και Καστελλόριζο, του Κώστα Αρβανίτη
Οι γυρίνοι βγάζουν πόδια. Ο κ. Τρύφων και το υδροπλάνο, του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.