Βιβλίο

Όταν οι σπάροι έγιναν γαύροι…, του Γιώργου Αρκουλή

Spread the love

Γιώργος Αρκουλής

Γιώργος Αρκουλής

 

Μέσα από τις σελίδες βιβλίου που έφτιαξε με μεράκι καταθέτοντας τις αναμνήσεις του, ένας βετεράνος παράγοντας διοικήσεων του Εθνικού Πειραιά (πρόκειται για τον πολύ συμπαθή στην γείτονα Λάζαρο Κουτούβαλη, ο οποίος παρουσίασε την δουλειά του χθες στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Πειραιά παρουσία πλήθους…εθνικοφροσύνης!) αλίευσα ένα μικρό, αλλά εντυπωσιακό παρασκήνιο, που λύνει σοβαρή απορία των Ελλήνων φιλάθλων. Αντιγράφω:

«(…) Είναι Κυριακή μεσημέρι και στις 3 στο Καραϊσκάκη παίζει ο Ολυμπιακός με την ΑΕΚ. Πέντε ψαράδες από το Τουρκολίμανο έχοντας ανεβάσει πάνω στο πεζοδρόμιο που είναι επί της λεωφόρου Βασιλέως Παύλου σε πανέρια τα ψάρια που πουλάνε, περιμένουν πελάτες. Καθένας τους διαφημίζει φωνάζοντας ό,τι διαθέτει «έλα οι γόπες», «εδώ τα μελανούρια», κλπ. Ξαφνικά από το βάθος του δρόμου αριστερά, σκάει ένα μπουλούκι με καπέλα, κασκόλ, σημαίες όλα κόκκινα-άσπρα και κινείται στη λεωφόρο να περάσουν το Σκιστό, να κατεβούν τη Τζαβέλλα και να καταλήξουν στο Καραϊσκάκη. Μόλις φτάνουν μπροστά στα πανέρια με τα ψάρια, ο Μιχάλης, που μέχρι εκείνη την στιγμή φώναζε «έλα οι σπάροι», τώρα αρχίζει να φωνάζει «έλα ο γαύρος» και να δείχνει με τα δυο του χέρια  το μπουλούκι. Ο διπλανός τού λέει «τι έγινε ρε Μιχάλη; Τρελάθηκες; Σπάρους πουλάς, πού είναι ο γαύρος;». Ο Μιχάλης όμως συνεχίζει να φωνάζει και με τα δυο του χέρια δείχνει τους Ολυμπιακούς που περνάνε από μπροστά του. Οι πέντε ψαράδες του Τουρκολίμανου είναι εθνικοί και μπήκαν αμέσως στο νόημα. Και όλοι μαζί άρχισαν να φωνάζουν «έλα ο γαύρος», ενώ με τα δύο τους χέρια έδειχναν το μπουλούκι που βάδιζε προς το Σκιστό. Εκείνη τη μέρα έγινε η ‘βάφτιση’ των Ολυμπιακών σε όλο τον Πειραιά, στο Τουρκολίμανο, στον Προφήτη Ηλία, στην Τζαβέλλα, στο Νέο Φάληρο. Δεν άκουγες τίποτ’ άλλο από το «εθνικάκι» και «οι γάβροι». Το περιστατικό μαθεύτηκε αμέσως σε όλο τον Πειραιά και άρχισαν να μαζεύονται πολλοί φίλαθλοι στα δύο καφενεία «ΕΘΝΙΚΟΝ» και «ΕΛΛΑΣ».

Δυστυχώς στο κείμενο δεν σημειώνεται η ημερομηνία του συμβάντος, αλλά και χωρίς αυτήν, η «βάφτιση» κατάφερε να γίνει διάσημη ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ποδοσφαιρική ΕΛΛΑΔΑ.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Διαβάζοντας: «Ο λαβύρινθος των πνευμάτων», του Άγγελου Κουτσούκη
Μια γραμμή και μια τελεία κι είναι θαύμα η ιστορία, του Κωστή Α. Μακρή
525_front.JPG
Δυο επανεκδόσεις του Διονύση Χαριτόπουλου από τον ΤΟΠΟ

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.