Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Όλο το έθνος προσκυνά σώβρακα και φανέλες, του Νίκου Βασιλειάδη

Spread the love

Νίκος Βασιλειάδης

llll.png

Με τι άλλο ασχολείται άραγε η ελληνική κοινωνία εκτός ίσως από την μόνιμη αγωνία της που αφορά το star system και ό,τι το περιτριγυρίζει; Το star system στους διάσημους ηθοποιούς, στους τραγουδιστές, στους οποιοσδήποτε δήθεν της τηλεοπτικής οθόνης, στους αθλητές και τα αθλήματα; Ας το παραδεχθούμε, η ύπαρξη του star system, με όποια μορφή και σε όποια κοινωνία, είναι η ομολογία μας πως η ζωή δεν αρκεί. Η κατασκευή του star system έγκειται στους μηχανισμούς που αναπτύσσει ο μικροαστός για να αντιμετωπίσει τη μίζερή του καθημερινότητα, εξιδανικεύοντας πλαστές καταστάσεις και δημιουργώντας κίβδηλα όνειρα.

Δεν είναι τυχαίο που στον απόηχο μιας επικίνδυνης για τα εθνικά μας θέματα κατάστασης που περνά στα πρωτοσέλιδα σιγά σιγά με λεπτά γράμματα για δύο συνεχόμενες μέρες με το μόνο που ασχολούμαστε με πάθος είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο και τις κρυφές του διαδρομές με τις ευλογίες της Πολιτείας. Δηλαδή μια ακόμη μορφή star system. Φυσιολογικό αφού η εδραίωση του star system δεν οφείλεται πουθενά αλλού, παρά στη λαϊκή λατρεία. Όμως δεν προϋποθέτει καμία ιδιαίτερη πνευματική ευστροφία για να αντιληφθεί κανείς τη σαθρότητα και τη βρομιά αυτού του χώρου. Το ότι τα αρνητικά συνήθως μένουν αθέατα, δεν είναι παρά ένας κανόνας του παιχνιδιού!

Ένας κανόνας εναρμονισμένο με τη λαχτάρα των μικροαστών να χτίσουν ωραιοποιημένα πρότυπα, που αρνούνται πεισματικά να τα αμαυρώσουν κοιτώντας βαθύτερα της χρυσένδυτης επιφάνειας. Και αυτό το στοιχείο της εθελοτυφλίας είναι και το κυριότερο συστατικό που έχει εδραιώσει το star system στις διάφορες εκφάνσεις του. Αν κάτι έχει αλλάξει στις μέρες μας από τότε, που η πληροφόρηση ερχόταν μόνο μέσω από μια εφημερίδα, είναι η έκταση που έχει πάρει πια με την βοήθεια των τεχνολογιών ο χώρος των celebrities. Καθώς επίσης και οι ανοχές μας σε ένα έκφυλο σύστημα που συντηρούμε με την υπέρμετρη λαγνεία μας! Ας ασχοληθούμε με κάτι που να έχει πραγματικά ουσία αν θέλουμε όντως να απεγκλωβιστούμε απ’ τη μίζερη καθημερινότητα μας, δε χρειάζονται θεοποιημένες εικόνες. Μόνο να επενδύσουμε ουσιαστικά στις “θνητές” ζωές μας.

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
1557482_10151909930297844_2092844726_n.jpg
Μια σκληρή ιστορία, του Μανώλη Δημελλά
Βέρντι και Κλοπ, άξιζαν καλύτερη συμπεριφορά, του Γιώργου Αρκουλή
Σε αναζήτηση λίγου ελεύθερου ουρανού, του Δημήτρη Κατσούλα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.