Υγεία

Όλοι οι υδατάνθρακες είναι…κακοί;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής»

Το ζητούμενο είναι να τροφοδοτούμε τον οργανισμό με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Οι απλοί υδατάνθρακες, όπως η ζάχαρη,  δίνουν άμεσα ενέργεια, η οποία ωστόσο, χάνεται απότομα. Από την άλλη, οι  σύνθετοι υδατάνθρακες (δημητριακά, ζυμαρικά ολικής άλεσης και όσπρια), απελευθερώνονται σταδιακά στο έντερο και παρέχουν στον οργανισμό απαραίτητα συστατικά. Υδατάνθρακες περιέχουν και φρούτα και λαχανικά, ωστόσο μας τροφοδοτούν με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Καλό είναι η διατροφή μας να περιέχει:

Όσπρια και λαχανικά. Με λίγες θερμίδες και καθόλου λίπος είναι πηγές μετάλλων, βιταμινών, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών.  Μειώνουν χοληστερόλη, τριγλυκερίδια και την κατακράτηση υγρών ενώ προλαμβάνουν την υπέρταση.

Ψωμί ολικής άλεσης  Οι υδατάνθρακές του δίνουν ενέργεια στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Παρασκευάζεται με αλεύρι ολικής άλεσης ή σίκαλης, οπότε έχει λιγότερους υδατάνθρακες και περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Παράλληλα, προκαλεί κορεσμό, οπότε τρώμε λιγότερο.

Φρούτα. Αν και περιέχουν υδατάνθρακες, οι φυτικές ίνες και τα φυσικά σάκχαρα τους, τα καθιστούν πολύτιμα για την ισορροπία του οργανισμού. Και βέβαια περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Κινόα. Καλή πηγή σιδήρου για τους χορτοφάγους, προσφέρει  σύνθετα σάκχαρα και αμινοξέα υψηλής θρεπτικής αξίας. Απορροφάται αργά, οπότε, ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και τη χοληστερόλη.

 

SHARE
RELATED POSTS
Συκώτι: τι το απειλεί, ανησυχητικά συμπτώματα και αποτοξίνωση, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Αγαπώ και φροντίζω το σώμα μου, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Τι σημαίνουν αυτά τα συμπτώματα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.