Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Φόλες με υδροκυάνιο στη Νότια Ρόδο-Προσοχή συνιστά η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου

Spread the love
  • 59
    Shares

Στις 16:30 μ.μ. της 3ης -5-2019, δασοφύλακες της Δ/νσης Δασών Δωδ/σου, μετά από ενημέρωση από την Τοπική Κοινότητα Απολακκιάς ότι υπάρχουν νεκρά ζώα μέσα σε δασική περιοχή, εντόπισαν και περισυνέλεξαν 47 δολώματα (φόλες), 2 νεκρά σκυλιά και 2 αλεπούδες.

Στις 5-5-2019 επισκέφτηκαν ξανά την περιοχή της Απολακκιάς, μαζί με θηροφύλακες του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου και εντόπισαν 3 νεκρές αλεπούδες, 2 γάτες και 1 κουρούνα ενώ περισυνέλεξαν άλλα 15 δολώματα. Σήμερα ελέγχεται η περιοχή της Αρνίθας, όπου επίσης εντοπίστηκαν νεκρά ζώα και αύριο αναμένεται ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος της Α΄ ΚΟΚΔ προκειμένου να ελεγχθούν και άλλες περιοχές ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών συνεχίζονται.

Από έρευνα που διενεργήσαμε διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σκεύασμα κυανίου, που έχει εντοπισθεί και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας. Τα δολώματα θα σταλούν για τοξικολογική ανάλυση για να διαπιστωθεί η ακριβής δραστική ουσία και στη συνέχεια θα καταστραφούν από το Τμήμα Τοξικολογίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Έχουν κυλινδρικό σχήμα λευκού χρώματος, τοποθετημένα πάνω σε τροφή για ζώα και εμπεριέχουν κυλινδρικές κάψουλες υδροκυανίου, καλυμμένες με παραφίνη.

Η κάψουλα αυτή μπορεί να προκαλέσει ακαριαίο θάνατο χωρίς καμιά ευκαιρία διάσωσης, όχι μόνο στα ζώα που θα τα καταναλώσουν, αλλά και στους ανθρώπους που θα σπάσουν την κάψουλα από άγνοια, ακόμη και αν μόνο εισπνεύσουν το δηλητήριο.


Ύστερα από όλα τα ανωτέρω

Εφιστούμε την προσοχή σε όλους τους κατοίκους της νήσου Ρόδου, αν εντοπίσουν παρόμοιες φόλες:

1. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τις αγγίξετε με γυμνά χέρια ή να τις φέρετε σε επαφή με το σώμα σας.

2. Στην περίπτωση που χρειαστεί να τις περισυλλέξετε για να αποτραπεί η δηλητηρίαση ζώων, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε γάντια και προσεκτικά να τις τοποθετήσετε σε ένα μπουκάλι ή μια πλαστική σακούλα που κλείνει ερμητικά.

3. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να τις πετάξετε στα σκουπίδια ή να προσπαθήσετε να τις καταστρέψετε με οποιονδήποτε τρόπο.

4. Θα πρέπει να ειδοποιήστε άμεσα τη Δασική Υπηρεσία, την Αστυνομία ή τη Θηροφυλακή για να τις παραδώσετε προς καταστροφή.

Επισυνάπτουμε φωτογραφίες για ευχερέστερη αναγνώριση.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΔΑΣΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΚΑ

  • 59
    Shares
SHARE
RELATED POSTS
Αναγνώριση από την 95 ΑΔΤΕ της προσφοράς της Ελένης Καρύδη, προέδρου της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου-Προσφορά ΕΥΘΥΤΑ σε στρατονόμο της Μεραρχίας “Διαγοριδών”
Αρετή Σαρή: “Με τον Φώτη Χατζηδιάκο ως αποτέλεσμα εκτίμησης σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο”
Γενικά Αρχεία του Κράτους: Από τον ευγενή Ιωάννη Καποδίστρια στον σκληρό Τσέζαρε Μαρία Ντε Βέκι

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.