Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Φωτογραφία: εμφανίσεις της ζωής αυτοπροσώπως, του Μάνου Στεφανίδη

Spread the love

 

Μάνος Στεφανίδης

Η φωτογραφία είναι το μέσο που θέλει να μετατρέψει τον χρόνο σε εικόνα, να νικήσει το τώρα παγώνοντάς το μέσα στο υδαρές μέλλον. Να δώσει στο δευτερόλεπτο διάρκεια αιωνιότητας. Ανακόπτοντας τη ροή του χρόνου μέσω στατικών ” θεοφανειών”, εμφανίσεων της ζωής αυτοπροσώπως, έστω κι αν όλα πλέον έχουν συντελεστεί …Μικρών, οπτικών θαυμάτων αναπαράστασης αυτής της αιωνιότητας που άντεξε μόνο λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου.

Η φωτογραφία, εν τέλει, είναι μια μορφή ήττας, η αδυναμία μας να βιώσουμε ουσιαστικά τη στιγμή, η ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να διασώσουμε το χρόνο υποκαθιστώντας τον με εικόνες, τη ζωή με την μερική, την περιορισμένη αντανάκλαση της… Να στερεοποιήσουμε τον χρόνο … Να αναστήσουμε το συμβεβηκός σε ένα διαρκές παρόν. Να αναστηθούμε …

ΥΓ. Ως μοντέλα χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη φωτογραφία οι σιαμαίες καλλονές Γιώργος Ζαρκάδης και Γεράσιμος Αριστηνός. Μέρες Ιουνίου του 2016, στο μπαρ Booze. Στην δεύτερη η προέφηβη Αριάδνη εν μέσω δύο εφήβων γλυπτών, του Παπαγιάννη και του Ρηγανά, κι ενός μαρμάρινου γλυπτού. Του μόνου εν τέλει που μπορεί να τα βάλει με τον χρόνο.

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Θύμισε Γκαλεάνο…, του Γιώργου Αρκουλή
Ο Καραγκιόζης αυτόχειρας, του Αλέξανδρου Μπέμπη
Δημήτρης Κατσούλας
Σου το είπα, με πονάει, του Δημήτρη Κατσούλα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.