Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Ιστορία Πόρτα στον Πολιτισμό

ΦΕΡΜΕΛΗ Για την Ελλάδα και τα σύμβολά της ή «Εγώ ειμ’ εγώ…», του Κωστή Α.Μακρή

Spread the love

Κωστής Μακρής

ΦΕΡΜΕΛΗ

Για την Ελλάδα και τα σύμβολά της

ή

«Εγώ ειμ’ εγώ…»

 

Μικρός τραγουδούσα «Εγώ ειμ’ εγώ, Ευζωνάκι γοργό, που ζω στον κόσμο τιμημένο».

Είχα βάλει και τη στολή κάποια εποχή, όταν, στα παιδικά μου χρόνια, με είχαν ντύσει τσολιαδάκι οι γονείς μου.

Αρκετά πιο μεγάλος συνειδητοποίησα ότι το «εγώ ειμ’ εγώ» είναι μια ταυτολογία που κατά κανέναν τρόπο δεν εξηγεί το «εγώ». Ούτε καν το περιγράφει.

Επομένως;

Τι σημαίνει το «εγώ ειμ’ εγώ» που λέει το «γοργό» Ευζωνάκι;

Μήπως σημαίνει ότι το «εγώ» είναι η πιο δυσπερίγραπτη έννοια;

Μήπως μας λέει ―εμμέσως― ότι το δελφικό παράγγελμα «Γνώθι σαυτόν» είναι μια από τις πιο δύσκολες (νοητικές) αποστολές που μπορεί να αναλάβει και να φέρει σε πέρας ένας άνθρωπος;

Ως γραφίστας, ανέλαβα πολλές φορές να εικονοποιήσω σχεδιαστικά κάποιες επιχειρηματικές, εμπορικές/προϊοντικές  ταυτότητες και λογοτύπους. Το έκανα με τέτοιο τρόπο που με τον καιρό και με την επανάληψη τα σήματα-λογότυποι (επιχειρηματικά, προϊοντικά ή οργανισμών) να μπορούν να γεμίζουν με ένα άυλο φορτίο που να τα καθιστά ταυτόσημα με τις βασικές υποσχέσεις του φορέα (πράγματος, ιδέας, επιχείρησης ή οργανισμού) που εκπροσωπούσαν.

Σχεδίαζα δηλαδή σύμβολα και το έκανα συνειδητά.

Η σημαία κάθε κράτους είναι σύμβολο.

Το εθνόσημο είναι σύμβολο.

Η στολή των Ευζώνων είναι και αυτή ένα σύμβολο.  Δεν ξέρω τι είναι αυτό που με κάνει να συγκινούμαι κάθε φορά που βλέπω το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με τους Εύζωνες να το τιμούν. Δεν μπορώ να στριμώξω σε λέξεις τα συναισθήματά μου όποτε τυχαίνει να δω την αλλαγή της φρουράς. Είναι πολλά που έχουν την πηγή τους σε παιδικά βιώματα, σε αφηγήσεις, σε μύθους και θρύλους. Αλλά είναι και εκείνα τα άυλα, που εμείς φορτώνουμε στα «σύμβολα».

Ακόμα και τη σκιά ενός Εύζωνα αν δει κανείς, συλλαμβάνει ένα πλήθος εννοιών που θα χρειαζόντουσαν πολλές σελίδες για να περιγραφούν.

Με την προϋπόθεση ότι αυτή ή αυτός που βλέπει τη «σκιά» τού Εύζωνα, είναι κοινωνός πολλών βιωμάτων, πληροφοριών και γνώσεων σχετικών με την Ελληνική ιστορία και γλώσσα.

Όλες αυτές οι μνήμες, οι σκέψεις και διαπιστώσεις, και πολλά άλλα ακόμα, στροβιλίζονται μέσα μου με αφορμή τα εγκαίνια του Ομίλου ΦΕΡΜΕΛΗ που έχει τον φιλόδοξο στόχο να προβάλλει και να στηρίξει με πολλούς τρόπους, στην Ελλάδα και διεθνώς, την Ελλάδα και τα Σύμβολά της. Κάτι που πάντοτε το θεωρούσα αναγκαίο για την ενίσχυση της εθνική μας αλλά και της παγκόσμιας αυτοσυνείδησης.

Την Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019, είχαμε το προνόμιο, τη χαρά και την τιμή να παρευρεθούμε στο δημόσιο ξεκίνημα του Ομίλου ΦΕΡΜΕΛΗ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, αρκετά κοντά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Η κυρία Λίζα Πενθερουδάκη, εμπνεύστρια και πρόεδρος του Ομίλου, περιέγραψε τους στόχους τού Ομίλου καθώς και τις δράσεις για το εγγύς μέλλον.

Αντιγράφω από το σάιτ του Ομίλου:

« Η ΦΕΡΜΕΛΗ προσανατολίζεται στην ανάδειξη της ιστορίας, της κληρονομιάς και της σημασίας του Εύζωνα για τον νεώτερο και σύγχρονο Ελληνισμό. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, στοχεύει σε διάφορες δράσεις για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

» Άξονες αυτών των δράσεων είναι:

» Η εξεύρεση υποτροφίας για έναν Εύζωνα, στη μνήμη του εικοσιτετράχρονου Εύζωνα, Σπύρου Θωμά, ο οποίος απεβίωσε την 22 Φεβρουαρίου 2019 εν ώρα υπηρεσίας.
» Στην ίδια κατεύθυνση, η ΦΕΡΜΕΛΗ προσανατολίζεται στην εξεύρεση υποτροφίας για τη συγγραφή επιστημονικού βιβλίου ή μεταπτυχιακής εργασίας για την ιστορία των Ευζώνων.

» Ακόμη, τίθεται σε πρώτο πλάνο η οργάνωση εκδηλώσεων, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, καθώς και οι απαραίτητες συνεργασίες που θα συμβάλλουν στην επιτυχία όλων αυτών των στόχων.

» Ένα ακόμη σχέδιο της ΦΕΡΜΕΛΗΣ είναι η δημιουργία αρχείου που θα περιλαμβάνει φωτογραφίες, βίντεο, αλλά και άρθρα, βιβλία, ανακοινώσεις και γενικά, υλικό χρήσιμο στον κάθε ενδιαφερόμενο να εντρυφήσει στους Εύζωνες και την πορεία τους στον χρόνο.

» Τέλος, στα μελλοντικά πλάνα τίθεται και η μεσολάβηση, μέσω διαφόρων ενεργειών, στη δικτύωση των Ευζώνων με άλλες αντίστοιχες φρουρές του εξωτερικού. »

Περισσότερα στο site ΦΕΡΜΕΛΗ

Η ευχή μου είναι να μακροημερεύσει ο Όμιλος ΦΕΡΜΕΛΗ και οι ιδρυτές του, με προεξάρχουσα τη φίλη Λίζα Πενθερουδάκη, να τον καμαρώσουν όπως ποθούν. και να «ζει στον κόσμο τιμημένος» σαν τα Ευζωνάκια του παλιού τραγουδιού.

Σημ. ΚΑΜ: Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης για τα εγκαίνια του ομίλου, προβλήθηκε στην αίθουσα ένα λιτό ταινιάκι που δείχνει τη δύναμη των εικονολέξεων, των «σημάτων» δηλαδή που προκύπτουν όταν συνδέονται λέξεις και εικόνες φορτωμένες με τόνους ιστορίας, παράδοσης και συγκίνησης.

Το βίντεο και ενδεικτικές φωτογραφίες από το site ακολουθούν:

Λεπτομέρεια από το κάτω μέρος της στολής του Εύζωνα από πλάγια θέση: διακρίνονται τα κόκκινα δερμάτινα τσαρούχια, οι μάλλινες ευζωνικές κάλτσες και οι μαύρες καλτσοδέτες από μετάξι.

 

Εύζωνες με χειμερινό ντουλαμά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη (Σύνταγμα).

Εύζωνος στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Πίσω του είναι χαραγμένες οι κυριότερες μάχες του Ελληνικού Στρατού κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο.

 

Λεπτομέρεια από το κάτω μέρος της στολής του Εύζωνα από πλάγια θέση: διακρίνονται τα κόκκινα δερμάτινα τσαρούχια, οι μάλλινες ευζωνικές κάλτσες και οι μαύρες καλτσοδέτες από μετάξι.

 

Αλλαγή φρουράς στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Σκίτσο που απεικονίζει Εύζωνα των Βαλκανικών Πολέμων. Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1913 στο βιβλίο του Georges Scott, Dans les Balkans 1912-1913: récits et visions de guerre.

05 Οκτωβρίου 2019

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Δια-χειριστές δι-χ(αλ)ασμών, του Γιάννη Πανούση
Στους πανελίστας “επαναστάτες”, του Γιάννη Πανούση
Εκπαιδευτική τηλεόραση!, του Γιώργου Αρκουλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.