Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Πολιτική

Υπέρ Ζαγοράκη!, του Μάνου Στεφανίδη

Spread the love

Ο Μάνος Στεφανίδης είναι Ιστορικός Τέχνης και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ

Ας το δούμε διαλεκτικά σύντροφοι. Προτιμώ τον Ζαγοράκη παρά τον περιπλανώμενο Αμυρά ή τον Μπαρούφα στην Ευρωβουλή. Και μη βιαστείτε να με αποκαλέσετε δεξιό.

Μα θα μού πείτε ο Ζαγοράκης δεν “τα λέει”. Καλύτερα! Επειδή έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά αυτά που έλεγε ο άλλος. Ο Βαρουφάκης ντε! Ο οποίος πάτωσε στην Γερμανία όπου εξετέθη μη υπερβαίνοντας το 0,3. Θα έπαιρνε έδρα, αν έφτανε το 0,7.

Για να μην σχολιάσω την άμοιρη πλην αρμυρή ευφράδεια του Αμυρά (για όσους τουλάχιστον πληρώνουν τον μισθό του). 

Μα ο Ζαγοράκης είναι αθλητής. Συγγνώμη, αλλά και η Σακοράφα τί είναι; Την Κούνεβα, την σέβομαι για το προσωπικό της δράμα και για τον αγώνα της εναντίον του πιο σκοτεινού, του πιο φασιστικού προσώπου της ελληνικής κοινωνίας. Για τους λόγους αυτούς μάλιστα την έχω ψηφίσει (τη πρώτη φορά). Την Σακοράφα που από το ΠΑΣΟΚ μέσω ΣΥΡΙΖΑ ερωτεύτηκε τον Γιάνης και τον μισθό του ευρωβουλευτή, όχι. 

Ζαγοράκης λοιπόν επειδή συμβολίζει την υπέροχη Ελλάδα του 2004 και επιπλέον επειδή ως αρχηγός της Εθνικής ποδοσφαίρου σήκωσε το ευρωπαϊκό κύπελλο! Δηλαδή σήκωσε όλους μας λίγο ψηλότερα όταν το είχαμε τόσην ανάγκη. Μέσω αυτού του λαϊκού, του δημοφιλέστατου αθλήματος. Μακάρι να είχαμε και έναν σύγχρονο νομπελίστα ώστε να νιώσουμε ανάλογα. Αλλά δεν έχουμε. Ή, ένα βραβείο στη Μπιενάλε Βενετίας αλλά εκεί παίζουμε ακόμη με τα ξεθυμασμένα ανακλαστικά του Εμφυλίου και της Μακρονήσου. Δηλαδή κοιτάμε αυτοτιμωρητικά και κουτοπόνηρα δηλαδή “διαλεκτικά” – αλλά όχι πολιτικά ή ιστορικά – πίσω. Πολύ πίσω. Και καθόλου εμπρός. Ευτυχώς που έχουμε τον Λάνθιμο, τον Ατετοκούμπο, τον Τσιτσιπά και την Σάκαρη.

Ζαγοράκης λοιπόν. Ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ! Σαν τον Κούδα, τον Παρίδη, τον Σαράφη. Γιατί προέρχεται από αλάνες σαν κι εμάς. Και γιατί είναι αυτοδημιούργητος αλλά και διαθέτει και…τεστοστερόνη. Σαν κι εμάς!
Μα τί έκανε στο Ευρωκοινοβούλιο; Λυπάμαι που θα σάς στεναχωρήσω αλλά ήταν επαρκέστερος του Κύρτσου, της Καϊλή και του Παπαδημούλη επειδή είναι και αυθεντικότερος και διόλου διαπλεκόμενος. Τουλάχιστον ο Ζαγοράκης δεν χρωστάει ούτε της εφορίας ούτε της Μιχαλούς. Κι αφού όλα, μα όλα τα κόμματα – πλην ΚΚΕ – επιλέγουν με γνώμονα το σταρ σύστεμ, χίλιες φορές ο Ζαγοράκης παρά η Κουντουρά ή ο Γεωργούλης. Γιατί ως κοινωνία έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά το δήθεν και έχουμε βαθιά ανάγκη του αυθεντικού.

ΥΓ. Επειδή έχω πει πολλά εναντίον του Παύλου Γερουλάνου οφείλω να παραδεχτώ την άψογη στάση του κατά την προεκλογική περίοδο αλλά και να αποτολμήσω μια πρόβλεψη: Θα ήταν, ειδικά αυτή την στιγμή, ιδανικός για την ηγεσία του Κινάλ. Αφού η Φώφη εξεμέτρησε το πολιτικό της ζην ως αρχηγού. Αλλά αυτό είναι άλλοι αρμοδιότεροι εμού να το αντιληφθούν.

Στην εικόνα ο λαϊκός ήρωας Σαμψών και γύρω το μαγεμένο κοινό του. Υπό έναν, απαράλλαχτο όσο και αμείλικτο, ήλιο. Εις ανάμνησιν ημερών αρχαίων… Δηλαδή του ’70.
Φωτογραφία του Μανόλη Μπαμπούση.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Giannis Sideris
Μας προετοιμάζουν για τη δραχμή;, του Γιάννη Σιδέρη
Το αλφαβητάρι του σεξ: απ’ το Α ως το Ω από τον Θάνο Ασκητή
hatzopoulos.PNG
Καμμένος εναντίον Πετρουλάκη με βλέμμα Χατζόπουλου-Σήμερα η δίκη-Ποιο ήταν το κείμενο

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.