Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Τραγωδία δίχως τέλος – Θρίλερ με τους αγνοούμενους

Spread the love

Δεν έχει τέλος μία από τις μεγαλύτερες εθνικές τραγωδίες που γνωρίζει η χώρα. 79 νεκροί, 187 τραυματίες, από τους οποίους 10 σε κρίσιμη κατάσταση και άγνωστος αριθμός αγνοουμένων, είναι ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός από την καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική.

Ανείπωτη τραγωδία-Αγωνία για τους αγνοούμενους 

Εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής στο Μάτι και τη γύρω περιοχή, ανυπολόγιστες καταστροφές σε σπίτια, αυτοκίνητα, υποδομές καθώς και ανείπωτη οικολογική καταστροφή συνθέτουν τον εφιάλτη στην Ανατολική Αττική.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών Καταστροφών, η καταστροφή εκτείνεται σε 15 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πρόκειται όπως είπε για τη μοναδική πυρκαγιά με τόσα πολλά θύματα σε τόσο μικρό διάστημα.

Οι έρευνες συνεχίζονται και η πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να δηλώνουν τα στοιχεία των οικείων τους που δεν μπορούν να τους εντοπίσουν καλώντας στον αριθμό 199.

Σήμερα αναμένεται να πάρουν εξιτήριο τα παιδιά που νοσηλεύονταν εκτός κινδύνου.

Έκκληση για δύο δίδυμα κοριτσάκια που αγνοούνται έκανε ο διασώστης-εκπαιδευτής Βασίλης Ανδριόπουλος μέσω της ΕΡΤ1. Τα δύο 9χρονα κοριτσάκια, η Σοφία και η Βασιλική, αγνοούνται ενώ έχουν διασωθεί από την περιοχή στο Μάτι. Μεταφέρθηκαν με αλιευτικό σκάφος στη Ραφήνα και από κει και πέρα όμως δεν υπάρχουν στοιχεία τους.

 

Στο μεταξύ, σε πέντε προσαγωγές υπόπτων προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ μετά τα μεσάνυχτα στην περιοχή του Νέου Βουτζά ενώ έρευνα για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Στα μέτωπα της πυρκαγιάς, σοβαρότερο μαίνεται έως αυτή την ώρα στους Αγίους Θεοδώρους. Προληπτικά εκκενώθηκαν χθες προληπτικά οι οικισμοίΛεοντάρι, Νέα Πολιτεία και Κατσιβίρι στο Λουτράκι.

Εξακολουθούν να παραμένουν ενεργά δύο μέτωπα στη Κινέτα

Στην Ανατολική Αττική δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αλλά διάσπαρτες εστίες.

«Τίποτε και κανένας δεν θα ξεχαστεί. Τίποτε και κανέναν δεν θα αφήσουμε χωρίς τη συνδρομή της πολιτείας αβοήθητο. Αλλά και τίποτα δε θα μείνει δίχως απαντήσεις», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κηρύσσοντας τριήμερο πένθος, για την τραγωδία.

Αλ. Τσίπρας: Κανένας δεν θα μείνει μόνος του – Τριήμερο εθνικό πένθος 

Τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση μετά την έκτακτη σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο,εγκρίθηκε έκτακτη οικονομική βοήθεια 20 εκ. ευρώ για τις πρώτες ανάγκες των δήμων και των κατοίκων, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων παρατείνεται μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ οι πυρόπληκτοι απαλλάσσονται από τον φετινό ΕΝΦΙΑ.

Τα πρώτα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές 

Παράλληλα αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικού λογαριασμού με συμμετοχή του Δημοσίου και ιδιωτών για την αποκατάσταση των ζημιών, η στήριξη των πυρόπληκτων με στέγη, σίτιση και μονάδες κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων, ενώ ήδη βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, 188 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών, στους οποίους σήμερα προστίθενται άλλοι 120. Τα τεχνικά κλιμάκια ξεκίνησαν τις εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Θεσμοί, κόμματα, τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς, οργανισμοί, επιχειρήσεις, αθλητικοί σύλλογοι και ιδιώτες, συγκεντρώνουν φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ έχουν ανοιχτεί και τραπεζικοί λογαριασμοί. Μέσω της ιστοσελίδας της ΕΡΤ μπορείτε να ενημερωθείτε για όλους τους τρόπους παροχής βοήθειας των πυροπαθών.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους πληγέντες των πυρκαγιών

Την ίδια ώρα ξεπερνά κάθε φαντασία η ανταπόκριση του κόσμου και το κύμα αλληλεγγύης με προσφορές, αίμα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα ενώ μαζικά μηνύματα αλληλεγγύης στην Ελλάδα για την ανείπωτη τραγωδία που προκάλεσαν οι φονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική από την παγκόσμια κοινότητα, τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και την Ελληνική ομογένεια.

«Δρομολογείται η ευρωπαϊκή βοήθεια που ζήτησε η Ελλάδα. Η ΕΕ δείχνει και θα δείξει αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε χθες ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρήστος Στυλιανίδης, από το Κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι, όπου συνεργάζεται με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χρ. Στυλιανίδης με τον Ν. Τόσκα 

Ο Νίκος Τόσκας χαρακτήρισε πρωτοφανή την αλληλεγγύη από την ΕΕ, αλλά και από χώρες εκτός Ευρώπης, προσθέτοντας ότι από σήμερα θα επιχειρούν στην Αττική δύο ιταλικά και ένα ρουμανικό αεροσκάφος.

Συγκίνηση στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα προκάλεσε η τραγωδία στην Ανατολική Αττική και ήδη έχουν ξεκινήσει ερανικές προσπάθειες για την ανακούφιση των θυμάτων.

Την καθολική και αμέριστη συμπαράσταση της Πολιτείας στους οικείους των θυμάτων και στους τραυματίες εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του για την 44η Επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε βέβαιος ότι το Έθνος μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια έχοντας όμως επίγνωση της ιστορικής συγκυρίας των αναγκών και των μηνυμάτων της. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας, συμπλήρωσε, και το δικαστήριο της Ιστορίας δεν πρόκειται να μας συγχωρήσει κανέναν εφησυχασμό και καμία διχόνοια.

Πρόεδρος Δημοκρατίας: «Η σκέψη μας στα θύματα και στους τραυματίες της τραγωδίας»

«Αυτήν την ώρα να σταθούμε δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων και να τους στηρίξουμε με κάθε τρόπο», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το δημαρχείο της Ραφήνας και το Σισμανόγλειο νοσοκομείο.

Χρειάζεται διαρκής και μόνιμη μέριμνα της πολιτείας προς τις οικογένειες των θυμάτων και τους τραυματίες, ανέφερε η Φώφη Γεννηματά από τη Ραφήνα.

Το ΚΚΕ απαίτησε από την κυβέρνηση να κινητοποιηθούν όλες οι απαραίτητες δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού, ενώ σήμερα ο Δημήτρης Κουτσούμπαςεπισέπτεται τις πυρόπληκτες περιοχές.

«Είναι ώρα συμπαράστασης στους πληγέντες», ανέφερε η Ένωση Κεντρώων.

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα

SHARE
RELATED POSTS
Σκέψεις μετά από ειδήσεις δύο θανάτων, της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου
Σεξουαλική παρενόχληση;, του Γιώργου Σαράφογλου-by George Sarafoglou
Η Μεγάλη Παύση, του Ηλία Καραβόλια

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.