Ανοιχτή πόρτα

Το όνειρο, του Δρ Πάνου Καπώνη

Spread the love

Ο Πάνος Καπώνης* είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, τ. Επ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Φαρμακευτική), ποιητής, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας  Έχει συγγράψει οκτώ πανεπιστημιακά συγγράμματα φαρμακευτικού δικαίου.Λογοτεχνική ιστoσελίδα : http://logos.caponis.gr.

GREEK RESTAURANT-THE BEST IN THE CITY- NEW YORK 253-17 NORTHERN BLVD

Επισκεφθείτε τη νέα ιστοσελίδα μας

visit our new web site

ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ [Π15]

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ….

[από το μυθιστόρημα μου Η ΥΒΡΙΣ]

Ειδήσεις : «Σε νέες προκλήσεις και απειλές κατά της Ελλάδας προέβη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει η Hurriyet, μιλώντας σε δημοσιογράφους αμέσως μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, απάντησε σε σχετική ερώτηση μιλώντας κατά της χώρας μας επ αφορμής του γνωστού πλέον αφηγήματος της Άγκυρας για την δήθεν αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου λέγοντας: «Δεν μπλοφάρουμε. Εάν η Αθήνα δεν συμμορφωθεί, θα πάμε τα πράγματα μπροστά».

Βλέποντας – για μία ακόμη φορά – τις τούρκικες απειλές, λες και τα νησιά του Αιγαίου ήταν τούρκικα, σκέφτηκα ένα απόσπασμα από το μυθιστόρημά μου «η Ύβρις» [εκδόσεις Παρουσία Αθήνα 2017], που αναφέρεται σε ένα όνειρο της μεσαιωνικής Ρόδου :

«Ο Δωρόθεος Ντε Γκοζόν [Dieudonné de Gozon, Μεγάλος Δάσκαλος των Ιπποτών της Ρόδου], με θόρυβο έβγαινε καμαρωτός-καμαρωτός από την πύλη του κάστρου, με την καινούργια του πανοπλία να λάμπει εις τον πρωινό ήλιο. Μόλις είχε αποφασίσει ο γενναίος ιππότης να τραβήξει κατά την Ιαλυσό, να σκοτώσει τον φοβερό δράκο που ζούσε εις μιαν σπηλιά δίπλα εις την πόλη. Για δέκα οκτώ ολόκληρα χρόνια οι κάτοικοι ζούσαν με τον φόβον του τεράστιου δράκου και δεν πλησίαζαν εις την περιοχήν του Mal paso για να προσκυνήσουν εις την εκκλησιά του Αγίου Στεφάνου. […]. Μόλις είχεν ανατείλει το έτος 1332 και εκείνη την πρωτοχρονιά ο Δωρόθεος Ντε Γκοζόν, ως νέος και θαρραλέος ιδεαλιστής ιππότης, μη θέλοντας να πειθαρχήσει στο διάταγμα του Μέγα Μάγιστρου, διότι το θεωρούσε ντροπή της ιπποσύνης, ζήτησε την άδεια να απουσιάσει για ένα διάστημα από την υπηρεσία του Μάγιστρου […]. Έφυγε λοιπόν δια το κάστρο του πατέρα του στο Languedoc, όπου ζήτησε να φτιάξουν ένα πρότυπον του δράκου δια να εκπαιδευτεί […]. Έτσι εκείνο το πρωινό, με τις ευχές του Helion de Villeneuve, των ιπποτών και του λαού, ξεκίνησε για την βουνοπλαγιά του Αγίου Στεφάνου, όπου σύχναζε το τέρας….»

Και όλα αυτά αγαπητοί μου ήταν …. «τούρκικα», όταν εκείνη την εποχή οι τούρκοι, οι οποίοι από τους Βυζαντινούς συγγραφείς, αναφέρονται ως “Σκύθαι” και οι Σελτζούκοι [Selcuklular] του Rum (Ικονίου) (108-1307), έγιναν υποτελείς των Μογγόλων της Περσίας από το 1243 και γι’ αυτό τώρα το «σύγχρονο» τουρκικό κράτος του σουλτάνου Ερντογάν διεκδικεί τα Ελληνικά νησιά.  Μετά από 390 χρόνια που οι Τούρκοι είχαν καταλάβει το νησί, τον Μάϊο του 1912 η Ρόδος ανήκε και πάλι σε χριστιανικό κράτος και, με τη συνθήκη του Παρισιού στις 31 Μαρτίου 1947 πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα στην οποία ανήκε από την αρχαιότητα. Και οι ειδήσεις : «Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο και το ανιστόρητο».

Καταλάβατε τώρα γιατί ανήκομεν εις την Δύσιν ; 

ΠΑΝΟΣ ΚΑΠΩΝΗΣ

                

SHARE
RELATED POSTS
Μανώλης Δημελλάς
Γιατί μπλοκάρει η Εθνική την πληρωμή έστω 2 μισθών στο Mega;, του Μανώλη Δημελλά
Ηλίας Καραβόλιας
Bιβλία αυτή την εποχή;, του Ηλία Καραβόλια
Οι “ευαισθητοποιημένοι” πολίτες του καναπέ, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.